Sedir Adası ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesine ziyaretçi ilgisi

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 11:17

- Muğla'da geçen yıl, Mısır kraliçesi Kleopatra'nın adını taşıyan altın sarısı kumu özel koruma altında olduğu için terlikle bile girilmesine izin verilmeyen Sedir Adası en fazla gezilen ören yeri, Saint John şövalyelerinin inşa ettiği Bodrum Kalesi içinde kurulu Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi de en çok gezilen müze oldu - Türkiye'de tek olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni 226 bin 347 ziyaretçi gezdi, ören yerleri arasında en fazla ilgiyi ise 112 bin 705 ziyaretçi ile Sedir Adası gördü

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - DURMUŞ GENÇ - Bünyesindeki pek çok antik kenti UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunan, ören yerleri ve müzeleri ile misafirlerini tarihe yolculuğa çağıran Muğla'de geçen yıl en çok Sedir Adası ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ilgi çekti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi ve doğal güzellikleri ile kültürel özellikleri bünyesinde barındıran Muğla'nın turizm açısından önemli bir yöre olduğunu söyledi.

Muğla'nın denizi, kumu ve doğa güzelliği kadar tarihi mirasıyla da öne çıkan bir destinasyon olduğunu belirten Çelik, birkaç yıl içinde kültür turizmi açısından da çok önemli bir merkez haline geleceğine inandığını vurguladı.

Milas'taki Karia Kralı Hekatomnos'a ait mezar ve çevresinde elde edilen buluntuların yanı sıra Beçin Kalesi, Kayaköy, Lagina, Stratonikeia ve Tloss'un da aralarında bulunduğu tarihi zenginliklerle ilgili çalışmaların tamamlanarak turizme kazandırılacağını anlatan Çelik, geçen yıl 11 antik kentte kazı yapıldığını, bu kazılar için 3 milyon lira kaynak aktarıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

Muğla'daki pek çok antik kentin UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunduğuna dikkati çeken Çelik, bu nedenle yerli ve yabancı ziyaretçilerin her geçen yıl Muğla ve ilçelerine gösterdiği rağbetin arttığını kaydetti.

Muğla'ya gelen turistlere deniz, kum ve güneşin yanı sıra kültürel zenginlikleri sunmayı hedeflediklerine işaret eden Çelik, "Müze ve ören yerlerinin ziyaretinden geçen yıl 6 milyon 219 bin lira gelir elde edildi. 2013'te ise 4 milyon 804 bin lira gelir sağlamıştık'' dedi.

- "Müze ve ören yerlerini 815 bin kişi ziyaret etti"

Birçok antik kentin bulunduğu ören yerleri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğla'nın tarihi dokusuyla ziyaretçilerin ilgi odağı olduğunu ifade eden Çelik, ''Geçen yıl bölgemizde bulunan müzeleri 338 bin 534 kişi, ören yerlerimizi de 476 bin 572 kişi gezdi. Böylece müze ve ören yerlerini 815 bin 106 kişi ziyaret etmiş oldu" diye konuştu.

Çelik, ören yerlerindeki kazıların artması, yapılan düzenlemeler, kazı alanlarının daha fazla ziyaretçilere açılması ile bu yıl da Muğla'yı ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış beklediklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

Saint John Şövalyeleri'nin inşa ettiği ve Bodrum Kalesi içinde kurulu Türkiye'de alanında tek olan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi de yalnızca geçmiş zamanların tozlu eserlerini sergileyen bir müze değil, aynı zamanda dünyada benzeri az görülür "yaşayan müzeciliğin" heyecan verici örnekleriyle ilgi çekiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün 2014 yılı verilerine göre, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi 226 bin 347 ziyaretçiyle Muğla'daki müzeler arasında ilk sırada bulunuyor. Marmaris Müzesi 50 bin 657 ziyaretçiyle ikinci, Bodrum'daki Zeki Müren Müzesi 36 bin 599 ziyaretçiyle üçüncü sırada yer aldı.

- Sedir Adası en çok ziyaret edilen ören yeri

Altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran, deniziyle ziyaretçilerin ilgisini çeken Sedir Adası'nda da 2014 yılında yerli ve yabancı ziyaretçiler yoğunluk oluşturdu.

Haberin Devamı

Çelik, Marmaris'e yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta olan Sedir Adası'nın denizinin yanı sıra tarihi eserlerle de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çektiğini dile getirerek, geçen yıl adanın 112 bin 705 kişi tarafından gezildiğini bildirdi.

Çelik, altın sarısı kumu özel koruma altında olduğu için terlikle bile girilmesine izin verilmeyen plaja Marmaris ve Akyaka'dan kalkan günübirlik teknelerle ulaşan yerli ve yabancı ziyaretçilerin, burada Cedreae Antik Kenti'ni de gezme imkanı bulduklarını söyledi.

Ören yerleri arasında en fazla ilgiyi Sedir Adası'ndan sonra Fethiye'deki tarihi Kayaköy yerleşim alanının gördüğünü anlatan Çelik, Kayaköy'ün geçen yıl 71 bin 340 kişi tarafından gezildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Veli Çelik, Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi'ndeki Kaunos Antik Kenti'ni ise 52 bin 673 kişinin ziyaret ettiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!