IHA
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2015 18:17
MUĞLA METİN BİLİM ENSTİTÜSÜ TARAFINDAN UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ ÇOCUK OYUNLARININ YAŞATILMASI AMACIYLA BAŞLATILAN ‘OTANTİK ÇOCUK OYUNLARI’ ŞENLİĞİNDE VALİ, KAYMAKAM, BELEDİYE BAŞKANI VE ÇOCUKLAR BİR GÜNLÜĞÜNE ÇOCUKLUĞUNU YAŞADILAR.
Muğla Metin Bilim Enstitüsü tarafından unutulmaya yüz tutmuş çocuk oyunlarının gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 4 yıl önce Yerkesik Mahallesinde başlatılan ‘otantik Çocuk Oyunları’ şenliğinin bu yıl beşincisi yapıldı. Şenliğe Vali Amir Çiçek, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Halil Çelik, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Menteşe Belediye Başkan Vekili Murat Gökalp ve çocuklar ile aileleri katıldı.
Otantik Çocuk Oyunları şenliğinde çember çevirme, topaç, ip atlama, tahta araba sürme, yüz boyama, tel araba, yakartop, beştaş, seksek, çelik-çomak, mendil kapma, dokuz taş, yağ satarım, bal satarım ve bilye gibi geçmişte oynanan oyunlar sergilendi. Otantik çocuk oyunlarına Vali Amir Çiçek ve Menteşe Kaymakamı da çember çevirme oyunu ile çocuklar ile birlikte oynadı. Basın mensupları da unutulmaya yüz tutmuş oyunları sergilerken çocuklar oyunlara büyük ilgi gösterdi.
Otantik Çocuk Oyunları şenliği ile ilgili bilgi veren Metin Bilim Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Ümral Deveci, “1999 yılından bu yana, Mayıs ayının son haftası ‘Dünya Oyun Günü’ olarak kutlanmaktadır. Metin Bilim Enstitüsü Derneği 4 yıldan bu yana Dünya Oyun Günü dolayısıyla Mayıs ayının son haftasında Yerkesik Mahallemizde Otantik Çocuk Oyunları ve Oyuncakları Şenliği gerçekleştirmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, Menteşe Kaymakamlığı, Menteşe Belediyesi, Menteşe Milli Eğitim Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın destekleri ile iki gün sürecek şenlikte geleneksel oyun ve oyuncaklar, sergilenecek” dedi.
Vali Amir Çiçek, ise böyle bir şenlikte olmaktan s on derece mutlu olduğunu belirterek, “Her şeyimiz çocuklarımız için. Bugün Dünya Çocuk Oyunları günü nedeniyle Muğla’da bu etkinliği gerçekleştirenlere teşekkür ediyorum. Geçmişimi, çocukluğumuzu hatırlayalım. Bizler öyle oyuncak dükkânlarından oyuncak alacak paramız yoktu. Mısır yapraklarından ve sapından araba yapardık, çamurdan oyuncak yapardık. Şimdi teknoloji hâkim oldu çocuklarımıza. Evlerde anne babalar evlerinin bir tarafına elektronik oyuncaklar ile dolduruyor. Artık çocuklarımız yeter artık diyor. Ben düşünemiyorum, ben üretemiyorum diyor. Değerli anne babalara seslenmek istiyorum. Hesabı kitabı hep çocuklarımızı bilgisayardan öğretiyoruz. Eğitimcilerimiz de hemen buna yöneldiler. Ben bir eğitimci olarak çocuklarımızın kendilerinin yapabileceği şekilde eğitilirse o zaman çocuklarımız gerçekten büyüdükleri zaman yaratıcı, üretici, yapıcı, düşündürücü ve sorgulayıcı birer kişi olur” dedi.