Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'da 48 yıldır radyo tamirciliği yapan 63 yaşındaki Mustafa Bektaş, vantilatörün iyi performans vermediğini belirttiği pervanesinin yerine, plaktan pervane yapıp, kullanmaya başladı.
Menteşe'nin tarihi Arasta Çarşısı'nda, 15 yaşından bu yana radyo tamirciliği yapan Mustafa Bektaş, kendisinin kentte son temsilci olduğunu ve mesleğin son günlerini yaşadığını söyledi. 1970'li yıllarda saatçilik, sarraflık ve radyoculuğun çok geçerli meslekler olduğunu belirtti. O zaman zanaat sahibi olmanın toplumda saygınlık sağladığını belirten Bektaş, "Şimdi teknoloji aldı başını gitti. CD çalar, DVD ve müzik setleri radyoların yerini aldı. Zaten bunları bana getirseler de anlamam. Buraya radyocu olarak geldim, benden başka da radyocu yok" dedi.
MADDİ KAYGI GÖZETMEKSİZİN MESLEĞİNİ YAŞATIYOR
Değişen teknoloji nedeniyle radyo tamirciliğinin geleceğinin olmadığını vurgulayan Bektaş, hiçbir maddi kaygı gözetmeksizin mesleğini yaşattığını ve sonuna kadar da yaşatacağını belirterek, "Radyo tamirciliğinin manevi bir değeri olduğuna inanıyorum. Bu nedenle yaşadığım sürece radyo tamirciliği mesleğini sürdüreceğim. Aylarca siftah yapmadan dükkanı kapadığım, para kazanamadığım günler oldu. Ancak yılmadım ve dükkanımı her sabah açmaya devam ettim. Bugün de böyle oldu, yarın da böyle olacak" diye konuştu.
"BİZİM ZAMANIMIZDA RADYO POPÜLERDİ
Radyo tamirciliğine 1969 yılında çırak olarak başladığını anlatan Bektaş, mesleğin inceliklerinin kitapta yazmadığını, ustası tamir yaparken göz hırsızlığı yaptığını, geri kalanını da zamanla hallettiğini söyledi. Bektaş, "Zaten belli arızaları vardır radyoların, yıllar geçtikçe benzer arızalar gelir. Çözüm bulmak daha da kolaylaşır. Bizim zamanımızda radyo çok popülerdi. Ülke hakkında olup biten her şey radyodan takip edilir, tüm bilgiler radyo sayesinde öğrenilirdi. Allah'a şükür daha gözlerim sağlam" diye konuştu.
PLAKLI VANTİLATÖR
Bektaş, Türkiye'nin en sıcak illerinden birinin Muğla olduğunu belirterek, "Eylül ayında olmamıza rağmen dışarı çıkmakta zorlanıyoruz. Kullandığım vantilatör soğuk havayı az üflüyordu. Ben de vantilatörü söktüm, içindeki pervanenin boyutunun küçük olması nedeniyle yeterince soğuk üflemediğine karar verdim. Pervaneyi sökerek yerine 33'lük plak taktım. Dükkanıma gelen müşteriler vantilatörü görünce şaşkınlık yaşıyor" dedi.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAFLI