Güncelleme Tarihi:
MUĞLA (AA) - Muğla'da 2014 yılında çıkan 319 yangında 719 hektar alanın zarar gördüğü, bu alanlarda temizlik ve sürme çalışmalarının yapıldığı ve ağaçlandırılacağı bildirildi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Ula Helikopter Filosu’nda düzenlenen "2014 Yılı Orman Yangınlarının Değerlendirme Toplantısı"nda konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, bölgedeki orman yangınlarıyla başarıyla mücadele edildiğini söyledi.
Muğla'nın en önemli özelliklerinden birinin ormanlar olduğuna dikkati çeken Çiçek, bölgeye gelen ziyaretçilerin doğasına, ormanlarına, tarihi ve kültürel özelliklerine hayran kaldıkları için kenti ziyaret ettiklerini kaydetti.
Bu güzelliklerin korunması için üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaları gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Turizm sadece deniz, kum, güneş değil. Muğla'nın güzelliklerini yakarak değil koruyarak, sahip çıkarak turizme kazandıracağız. Bize düşen görev kentimizdeki güzelliklere sahip çıkarak gelecek nesillere aktarmak" dedi.
Türkiye'nin en güzel coğrafi yapısının Muğla'da bulunduğunu ifade eden Çiçek, "Biz bölgemizdeki bu güzellikleri korumakla mükellefiz. Geçmişteki orman yasakları artık yok. Orman köylüleri de artık ormanlarla iç içe yaşıyor, koruyor, ormandan bal alıyor ve sahip çıkıyor. Biz de orman ürünlerimizi zenginleştirmek için çalışmalı, yeni projeler üretmeliyiz" diye konuştu.
Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara ise bölge müdürlüğünün son 10 yıllık verilerine göre yılda ortalama 317 yangın çıktığını, 2014 yılında ise çıkan 319 yangında 719 hektar alanın zarar gördüğünü, bu alanların ağaçlandırılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün yangına havadan ve karadan teknolojinin son imkanlarını kullanarak mücadele ettiğini anlatan Kara, yangınla mücadelede ekiplerin canla başla mücadele ettiğini dile getirdi.
Muğla Orman Bölge Müdürlüğünün ormanları yangına karşı 24 saat boyunca 58 yangın gözetleme kulesinde gözetlediğine dikkati çeken Kara, şöyle konuştu:
"Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 2014 yılında bin 602 hektar sahada çalışma yapılarak 543 bin 200 fidan dikildi. Sosyal amaçlı ağaçlandırma çalışmalarında ise 95 bin 980 fidan dikildi. Bölge Müdürlüğümüzde 228 projede 41 bin 191 dekar alanda özel ağaçlandırma izni verilmiş olup, 2 milyon 688 bin 574 lira kredi kullandırılmıştır. Fidanlıklarımızda 207 farklı türde 2 milyon 887 bin fidan üretimi yapıldı. Arıcılığa destek çalışmaları kapsamında bal ormanları oluşturuldu. ORKÖY kredisi kapsamında 273 aileye 3 milyon 625 bin lira kredi desteği sağlandı."
Konuşmaların ardından helikopter pistinde bölgedeki orman yangınlarında çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergi gezildi.
Vali Çiçek ve Bölge Müdürü Kara, daha sonra Milas'taki Ören Mahallesi'nde çıkan orman yangınında özverili çalışmaları ile fedakarlık gösteren 7 işçiye "Teşekkür Belgesi" verdi.