Güncelleme Tarihi:
MUĞLA Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı'nın 2015 yılında başlattığı Alım Garantili Mevsimlik Süs Bitkisi Üretim Projesi kapsamında ilçelerdeki süs bitkisi üretimi arttı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Köyceğiz'de başlattığı Alım Garantili Mevsimlik Süs Bitkisi Üretim Projesi'ne Ortaca ve Dalaman'ın da eklenmesiyle yıl genelindeki süs bitkisi üretimi artış gösterdi. Muğla genelindeki park ve bahçeleri bu süs bitkileriyle donatmayı hedefleyen Muğla Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, seraları ziraat mühendisi ve ziraat teknikerlerinin kontrolü altında tutarak kaliteli üretimi arttırıyor. Ayrıca yurt içi ve yurt dışından uzmanlar getirilerek üreticilere kendi seralarında hastalık-zararlı kontrolü, bitki besleme kontrolü ile ilgili eğitim veriliyor. Projenin ilk yılında 6'sı kadın 17 üreticinin toplamda 360 bin lira net kazanç elde ettiğini bildiren yetkililer, 2016 yılında ise üretimin 6 milyonu geçtiğini ifade etti.
FİRMALAR PROJEDEN MEMNUN
Alım Garantili Mevsimlik Süs Bitkisi Üretim Projesi kapsamında kışlık ve yazlık süs bitkisi üretimine başlayan Gümüş Çiçekçilik, son 1 yılda 17 serada 2 milyon üretim miktarına ulaştı. Köyceğiz İlçesi Beyobası Mahallesi'nde hizmet veren Gümüş Çiçekçilik firmasının yetkilisi Oğuz Gümüş, "Bu üçüncü sezonumuz olacak. Muğla Büyükşehir Belediyesince başlatılan proje bize büyük güç verdi. Çeşitlerimiz Belediye'den gelen talebe göre değişiyor. Çalı, ağaç ve ibreli grubu bitkiler üretiyoruz. İki sezondur kışlık ve yazlık süs bitkisi üretimi yapıyorduk. Bu sene çok yıllı bitkilere geçiş yapıyoruz. Yetiştirdiklerimiz arasında yazlık bitki olarak hercai menekşe, ipek çiçeği (kedi tırnağı), gazanya, horoz ibiği, mine, vinca (rozet), vapur dumanı, sardunya ve petunyayı sayabiliriz. Kışlık bitki olarak da turunçgiller, nergiz, çuha (marul çiçeği), nar ve daha başka çeşitler var" diye konuştu. 2015'de 1 milyon 670 bin, 2016 yılında da 2 milyon üretim yaptıklarını anlatan Oğuz Gümüş, üretim miktarını 6 milyona çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Belediyede görevli ziraat mühendislerinin bilgi, malzeme ve teknik konularda firmalara destek olduğunu ifade eden Gümüş, sadece Muğla ile sınırlı kalmayıp komşu illere de üretim yapacaklarını sözlerine ekledi.
Mustafa SARIİPEK / KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF