Muğla'da duyusal analiz laboratuarı açıldı

Güncelleme Tarihi:

Muğlada duyusal analiz laboratuarı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2017 17:40

Muğla'da duyusal analiz laboratuarı açıldı

Haberin Devamı

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi, özellikleri ile Türkiye'de ilk olan duyusal analiz laboratuvarını Muğla Ticaret Borsası yeni hizmet binası içerisinde kurdu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Zeytindostu Derneği ile Muğla Ticaret Borsası'nın ortak girişimleri ile açılışı yapılan Duyusal Analiz Merkezi, 12 panelistin tadım testi yapabileceği 2 ayrı panel odası ve toplam 24 panelistin tadım yapabileceği özel düzenlenmiş panel olmasıyla Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip. CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla'da üreticiye, tarıma, kooperatiflere büyük önem verdiklerini, özellikleri ve donanımları ile Türkiye'de ilk olan duyusal analiz laboratuarını Muğla'ya kazandırdıkları için mutlu olduklarını söyledi. Başkan Osman Gürün "Muğla verimli toprakları, ürün çeşitliliği ile Türkiye'nin tarımda söz sahibi illerinden. Türkiye'nin en donanımlı toprak, sulama suyu, yaprak analiz laboratuarını üniversitemiz yerleşkesi içerisinde kurduk. Üreticilerimizle, kooperatiflerimizle alım garantili çiçek üretiyoruz. Yerel Tohum Merkezi'mizi kurarak yerel ürünlerimize sahip çıkıyor, üreticilerimize tohum desteği sağlıyoruz. Trüf mantarı, zeytin, ceviz, incir üretimini teşvik ediyoruz. Muğla Ticaret Borsası binası içerisinde kurduğumuz Duyusal Analiz Merkezi'nde yapılan çalışmalarla, kaliteli zeytinyağı üretilebilecek, değer artışı sağlanacak, ihracata yönelik ürün elde edilebilecek, tüketiciler de tercihlerini daha bilinçli yapabilecekler. Duyusal analiz laboratuarının hayata geçmesiyle yapılacak çalışmalarla eczanelerde satılabilecek düzeyde polifenol ve antioksidan madde içeren zeytinyağları elde edilebilecek. Üreticilerimiz ve tüketicilerimiz bilinçlenecek. Bu laboratuarda ülkemizi uluslararası düzeyde temsil edecek tadımcılar yetişecek ve bizleri gururlandıracak" dedi.

İYİ BİR ZEYTİNYAĞI NASIL OLMALI?

Muğla Ticaret Borsası yeni hizmet binasında 65 bin TL yatırımla hayata geçirilen laboratuvarda katılımcılara Duyusal Analiz Panel Liderleri Nurdan Nimet Kaykı ve Feridun Kaykı tarafından zeytinyağında duyusal analizin nasıl yapılacağı anlatıldı. Kaykı, duyusal analizin gıdaların işitme, dokunma, koklama ve görme duyuları ile algılanan karakteristiklerini hissetmek, ölçmek, analiz etmek ve yorumlamak için kullanılan bir yöntem olduğunu belirterek "Zeytinyağında duyusal test naturel zeytinyağının koku ve tat duyuları ile analiz edilmesidir. Günümüzde zeytinyağının kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmakla birlikte üretilirken ve tüketilirken bazı yanlışlar yapılmaktadır. İyi bir zeytinyağı tamamen meyveden gelen fenolik maddeleri içermeli ve zeytin meyvesi gibi kokmalıdır. Hiçbir yabancı tat ve koku içermemelidir. Üretim, hasat ve depolama sırasında yapılan hatalar,  zeytinin hatalı taşınması ve uzun süre bekletilmesi, elde edilen yağın depolama sırasında hava ile temas ettirilmesi veya oluşan tortunun zamanında alınmaması ve benzeri uygulamalar zeytinyağının kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Zeytinyağı Duyusal Analiz laboratuvarı, mevzuatta var olan fiziksel ve kimyasal ve analizlerle tespit edilemeyen özelliklerin belirlenmesi için gereklidir. Analiz sonuçları yapılan hataların kaynağı hakkında bilgi vermekle birlikte kaliteli ürün elde edilmesi için fayda sağlamaktadır" diye konuştu.

Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!