Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Menteşe ve Fethiye İlçeleri'nde bilinçli gübre kullanımına yönelik eğitim seminerleri verildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca başlatılan "Milli Tarım Projesi" ana bileşenlerinden birisi olan "Milli Tarım İçin Yedi Bölgede Eğitim Seferberliği" kapsamındaki eğitimler Muğla'da başladı. Muğla İl Müdürlüğü seferberlik çerçevesinde Menteşe ve Fethiye İlçeleri'nde eğitim toplantıları düzenledi.
Teknik personel, bayi ve üreticilere yönelik yapılan eğitim toplantılarına Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Dairesi Başkanlığı'ndan Dr. Necmi Pilanalı, Ziraat Yüksek Mühendisi Hikmet Güleç, Muğla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, şube müdürleri ve teknik personeller ile ilçe müdürlükleri elemanları ile üreticiler katıldı.
Ziraat Mühendis Hikmet Güleç, bilinçli gübrelemenin önemini vurgu yaparak öncelikle konu hakkındaki bakış açımızı değiştirmek gerektiğini belirtti. Güleç, "Aslında çok zor olmayan bildiğimiz önlemler var. Konu hakkında uzmanlaşmış ekiplerin görev yapması ve istatistiki bilgilerin devamlı güncel olması gerekiyor. Ayrıca ideal gübreleme için analiz yaptırılması ve buna göre gübre tavsiyeleri yapılması gerekmektedir" dedi. Dr. Necmi Pilanalı, toprağın besin maddesi miktarı ve bitkilere besin maddesi sağlama gücünün belirlenmesi ve buna bağlı olarak uygulanacak gübre cins ve miktarının belirlenmesi, toprak analizinin şart olduğunu belirterek, konunun amacı neden yapıldığı, önemi, alma teknikleri, yanlışlıklar, sonuçların yorumlanması ve gübre önerileri ve yapılan tavsiyelerdeki yanlışlıklar hakkında bilgiler verdi.
Bakanlık, İl ve İlçe Müdürlüğü yetkililerince Fethiye'de sıvı gübre üreticisi ve ilaç firmaları ile Bodrum, Dalaman ve Milas ilçelerinde bayi denetlemeleri yapıldı.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAF