IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 16:39
MUĞLA TURİZM KONSEYİ AKYAKA'DA TOPLANDI
Muğla’nın turizm lokomotifi ilçeleri Bodrum, Marmaris ve Fethiye Belediye Başkanları ile GETOB, FETOB ve BODER başkanlarının bir araya gelerek oluşturdukları ‘Turizm Konseyi’ son toplantısını Ula’nın Akyaka Mahallesindeki Yücelen tesislerinde yaptı. Konseye Belediye Başkanları ve Turizm Birliklerinin dışında Esnaf Odaları, TÜRSAB, Deniz Ticaret Odaları, Ticaret ve Sanayi odaları, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı da dahil edildi.
Muğla Turizm Konseyi Akyaka’da yaptığı toplantıda 2016 yılının acil eylem planı, fuarlar, ortak yapılacak çalışmalar, su fiyatları gibi konular ele alındı. Açılışta konuşan Muğla valisi Amir çiçek, “Turizm Konseyi Bodrum, Marmaris ve Fethiye adı üzerinde odaklanmış ama bizim 13 ilçemiz ve Muğla genelinde genel bir konsept olarak devam ederiz. Daha önceki toplantılarda belli konular ele alındı ve birliktelik ortaya çıktı. Ortaya konulan önerileri uygulamaya getirdiğimiz zaman sonucu da iyi olur. Nisan ayından bu günlere kadar gelen turizmdeki iniş ve çıkışları hepinizin gayretleri ile oldu. Belediye başkanlarımız, birlik başkanlarımız ve oda başkanlarımız bir araya geldi ve önümüzdeki yıl neler yapabiliriz, daha iyi hale nasıl getirebiliriz, turizmi olumsuz etkileyen unsurlar nelerdir bu konular bu masa etrafında değerlendirilecek. Çok uzun vadede değil, kısa vadede önümüzdeki 2016 turizm yılında uygulamaya geçilecek. Muğla’nın genelde turizm envanterlerini ve destinasyonlarını dikkate alarak onu iyi bir ekip ile araştırıp projelendirerek Bakanlık, Valilik, Yerel Yönetimler ve özel sektör olmak üzere bu projeler ortak akılla ve uygulamaya konulması gerekir. Aksi takdirde konuştuklarımız raflarda ve dosyalarda kalır ve uygulanmaz. Görüyorum ki uygulamalardaki ortak aklı harekete geçirecek güçler ve dinamikler burada var. 2016 yılında alacağımız ve alacağımız tedbirler burada tartışılacak. Aralık ayında tamamen ayrı ayrı turizmin belirli kesimleri ile toplantılar yapacağız. Aralık ayı 2015 yılının değerlendirmesi ve 2016 yılında neler yapabiliriz onları konuşacağız. Sayısal olarak 2015 yılını baktığımızda 3 milyon 068 yabancı turist ağırlamışız. Bunu yıl sonuna kadar 3 milyon 100 bine çıkarmak. Geçmiş yıllara göre kıyasladığımızda elbette ki bu rakam düşük. Biz niye düşüklüğünün nedenlerini de masaya yatıracağız” dedi.
ACAR: “BU BİRLİKTELİK ANLAMLI BİR BİRLİKTELİK”
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, aylar önce oluşturulan bu birlikteliğin ne kadar gerekli olduğunu ve geleceğe yönelik de sorunlarımız ile ilgili hedefi daha iyi noktalara taşıyabilmek için anlamlı bir birliktelik içinde oldukları açıkladı Acar, “Bu birliktelik ve oluşturulan konseyin diğer bölgelerimize de örnek olacağını düşünüyorum. Sayın valimize şükran borçluyum. Aralık aylında sektör ile ilgili yapacağınız toplantıların standardın yükseltilmesi içinde bulunduğumuz ortamda geleceğe yönelik, geriye bakmadan, nelerin hedeflenip, kısa orta vadede neler yapılabileceği konusunda müspet bilgiler verdiniz. Bu işin lokomotifleri bizleriz. Sizler başımızda olduğunuz sürece inşallah Muğla bölgemize çok daha güzel işler yapacağımıza inanıyorum” dedi.
KOCADON: “MUĞLA EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ TURİZM”
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise Fethiye, Marmaris ve Bodrum olarak iyi çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kocadon, “Gelinen noktada Muğla ekonomisin en büyük lokomotifinin turizm olduğun gördük. Eğer turizmde bir aksama olursa zincirin halkaları gibi birbirine geçmiş turizmden hayvancılık ve tarım sektörüne kadar büyük yaralar alacağımıza inanıyorum. Eğer esnafımız para kazanıyorsa Muğla’nın bu güzellikleri bir anlam taşımıyor. Her şeyin başı ekonomik güç. Bunun için bizler aldığımız kararda Bodrum’u Marmaris’i, Fethiye’si, Dalaman’ı ve Datça gibi ilçelerimizde ‘Ben’ fikrinden çıkıp ‘Biz’ fikrine dönme zamanımızın geldiğine inandık” dedi.
SAATCI: “TEK ÖLÇEĞİMİZ MUĞLA”
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, üç kafadar yola çıkarak öyle Donkişotluk yapmak gibi bir niyetlerinin olmadığının altını çizdi. Saatcı, “Bizler bir paylaşım kültürünün oluşabileceğini, siyasi parti ayrımlarının insanların bir araya gelmesinin engel olmayacağını net bir şekilde ortaya koymaya çalıştık. Bizlerin turizm pastasını büyütmenin dışında hiçbir amacımız yok. Pasta büyür ise Muğla’daki herkesin cebine üç veya beş kuruş fazla para girer düşüncesi ile hareket ediyoruz. Hiçbir kurumun karşısında ya da yanında değiliz. Tek ölçeğimiz Muğla’ya gelecek olan bir fazla turisti yakalayabilme, bir dolar fazla Muğla’ya girdi sağlayabilmek” dedi.
“TURİZM KRİZ MASASI OLUŞTURULMALI”
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, Muğla olarak acilen bir turizm kriz masası oluşturulmasından yana olduğunu belirtti. Bahar, “Buradaki katılımcıların hepsi de bu kurulacak kriz masasının doğal bir üyesi olabilir. Bu kriz masa ne yapacak. Turizm yöresinde yaşanan bir olumsuzluk Muğla için bir krizdir. Bodrum’da yaşanan sel felaketi bir krizdir. Şu anda gündemde olan Bodrum’daki mülteciler bir krizdir. Bu tür olaylara çok hızlı bir reaksiyon vermek, bu tür olaylarda nasıl tepki vermemiz gerekir, nasıl hareket etmemiz gerekir bunları bu kriz masası kanalıyla çözmek gerekir. Bu konuda bir öneride bulunmak istiyorum” dedi.