Güncelleme Tarihi:
MUĞLA (AA) - Muğla'da müze ve ören yerlerini yılın 8 ayında 710 bin 497 kişinin ziyaret ettiği, 5 milyon 436 bin 754 lira da gelir sağlandığı bildirildi.
Muğla Valisi Amir Çiçek, bölgede çalışma yürütülen alanlarda görev yapan kazı başkanları ile valilikte bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan Çiçek, Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, bünyesinde barındırdığı 22'si düzenlenmiş 195 ören yeri ile ziyaretçileri tarihe yolculuğa çağıran Muğla'nın kültür turizminde de isminden söz ettirdiğini söyledi.
Sahip olduğu doğal güzelliklerinin yanında tarihi zenginliklerin oluşturduğu potansiyelle Muğla'nın ülke turizminin en önemli odak noktalarından olduğunu ifade eden Çiçek, "Bölgemizde turizmi 12 aya yaymak için ören yerlerindeki kazılara büyük önem veriyoruz. Muğla'yı kültür turizminde daha iddialı hale getirmek için çalışıyoruz" dedi.
Muğla'nın yer üstü ve yeraltı zenginliklerine sahip olduğunu dile getiren Çiçek, geçmişte yaşayan medeniyetlerin inançları, yaşantıları, kültürlerinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Bölgede yürütülen kazılarla bunların gün yüzüne çıkarıldığına dikkati çeken Çiçek, "Bu eserler, bulunduğu bölgeye değer katarak turizmde söz sahibi olmasına sebep oluyor. Bölgeye gelen turist sayısının artmasını sağlıyor" diye konuştu.
- "İnsanlar artık eserleri yağmalamıyor"
Çiçek, bölgede çıkarılan eserlerin kültür turizmine kazandırılmasıyla bölge halkının da bilinçlendiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Vatandaşlarımız da artık bilinçlendi. İnsanlar artık eserleri yağmalamıyor. Kaçak kazılar yapılmıyor. Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan medeniyetler ile bölge turizmi canlanıyor ve vatandaşlar da bu sayede gelir elde ediyor. Bölge turizminde yoğunluk yaşanıyor. Kültür turizmini canlandırmak için toprağın altındaki medeniyetlerin gün yüzüne çıkarılması gerekiyor. Muğla, ilçeleriyle bu potansiyele sahip. Bölgemizde birçok üniversite tarafından kazı başkanları sayesinde önemli çalışmalar yapılıyor. Biz de bu konuda elimizden ne gelirse yapmaya hazırız."
- Müze ve ören yerlerinden 5,4 milyon lira gelir
Kültür ve Turizm İl Müdürü Veli Çelik ise birçok antik kent ve ören yeri UNESCO Kültürel Miras Geçici Listesi'nde bulunan Muğla'daki tarihi mirası her yıl yaklaşık bir milyon kişinin ziyaret ettiğini, pek çok ören yerinde ise kazılar yapıldığını söyledi.
Muğla'nın kültürel değerlerini deniz, kum, güneş kadar kullanamadığını ifade eden Çelik, hazırlanan stratejide kültürel etkinliklerin ön plana çıkarılması, deniz, kum, güneş turizmini kültüre yönlendirmeyi amaçladıklarını anlattı.
Çelik, bölgede yürütülen kazılar için yaklaşık 2 milyon lira finansman sağlandığını bildirerek, şunları kaydetti:
"Bakanlığımıza bağlı müze ve ören yerlerini eylül ayına kadar 710 bin 497 kişi ziyaret etti. Ağustos ayı itibarıyla elde edilen gelir ise 5 milyon 436 bin 754 lira. Müzekart uygulaması ile ziyaretçi sayısında artış yaşandı. Muğla'da 2014 yılında 13 bilimsel kazı, bir sualtı, 6 yüzey araştırması yapıldı. Bölgemizde bulunan Letoon Antik Kenti, Beçin Ortaçağ Kenti, Milas Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanı ile Kaunos Kaya Mezarları UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor."
Toplantıda antik kentlerde çalışma yürüten kazı başkanları da sunum yaptı.