Muğla’da turizm, tarım ürünleriyle desteklenecek

Güncelleme Tarihi:

Muğla’da turizm, tarım ürünleriyle desteklenecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2015 15:27

- İklim özellikleri ve verimli toprakları nedeniyle birçok ürün çeşidinin yetiştirildiği Muğla'da tütün ve pamuğa alternatif yetiştirilen ürünler turizm sektörüyle desteklenecek - Muğla Valisi Çiçek: - "Muğla'da turizmle birbirini destekleyen tarım faaliyetlerinin yapılması önemli"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Muğla'da tütün ve pamuk tarımına alternatif olarak yetiştiriciliğine başlanan ürünlerin kentte yıl boyunca yetiştirilip turizmle desteklenmesi için çalışma yürütülecek.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde düzenlenen "2014 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda kentte alternatif olarak yetiştirilen ve çiftçilere tohumları ücretsiz dağıtılan ürünler tanıtıldı.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, müdürlük bünyesinde kurulacak proje biriminin önemli olduğunu, yapılacak AR-GE çalışmaları ile ihracata yönelik ürünlerin yetiştirilmesi konusunda çalışma yapılmasını istedi.

Muğla'nın kültür balıkçılığı, çam balı, balmumu, taze barbunya ve börülce üretiminde Türkiye'de birinci sırada yer aldığını vurgulayan Çiçek, ürün çeşitliliğinin arttırılması ve çiftçilerin desteklenmesi için çalışma yürüttüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Kentte turizmle tarımının birbirini desteklediğini anlatan Çiçek, "Sahip olduğumuz iklim ve doğal yapı nedeniyle Muğla'da 12 ay tarım ve turizm yapılabilir. Tarım ve turizm birbirlerini destekleyen iki sektör. Tarımı turizmden ayırmamız mümkün değil. Turizm tarımı, tarım turizmi desteklemek zorunda. Üretilen tarımsal ürünlerin turizm alanında tüketilmesi hem tarımsal faaliyetleri destekler hem de turizm bölgelerinde yerli ürün kullanılmış olur. Bu konuda gereken hassasiyeti göstereceğiz" dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici ise çiftçinin gelirini artırmak ve tüketicilerin daha kaliteli ürün yetiştirmelerini sağlamak amacıyla yıl boyu çalışma yürüttüklerini ifade etti.

Dünya çam balı üretiminin başkenti olan Muğla’nın deniz kültür balıkçılığı, badem, çam balı, balmumu, taze barbunya ve taze börülce üretiminde birinci olduğuna işaret ederek, "Yağlık zeytin alanıyla ve nar üretimiyle ikinci, susam, limon, kekik, kuru börülce ve anasonda da üçüncü sıradadır. Domates, greyfurt, keçiboynuzu, kereviz, marul, pazı, roka, turunç, yenidünya ve portakal üretiminde ülke sıralamasında ilk beşin içinde yer almaktayız" diye konuştu.

Ekici, Muğla’nın yaklaşık 70 bin dekarda 304 bin 495 ton narenciye üretimiyle Ege Bölgesinin en büyük narenciye üretim alanına sahip olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Muğla’nın toplam sebze üretim miktarının 2009-2013 yıllarında yüzde 3,2 oranında arttığını anlatan Ekici, 2014 yılında 146 bin dekar alanda 381 bin ton sebze üretimi gerçekleştirildiğini, sebze üretiminde dekar başına yüzde 7 verim artışı görüldüğünü kaydetti.

Ekici, su ürünleri ihracatında 2014 yılında 34 bin 902 ton karşılığında 230 milyon dolar gelir elde edildiğini, 2013 yılına göre su ürünleri ihracat miktarının yüzde 15,3 artış gösterdiğini anlattı.

Dünya çam balı üretiminin yüzde 85'inin Türkiye çam balı üretiminin yüzde 92'sinin Muğla’da karşılandığını belirten Ekici, 5 bin 300 çiftçi ailesinin arıcılıkla geçimini sağladığını ve ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 223 milyon lira olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!