Muğla’da bal ormanları oluşturuldu

Güncelleme Tarihi:

Muğla’da bal ormanları oluşturuldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2014 11:04

- Muğla Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Menteşe ilçesine bağlı Kıran Mahallesi’ndeki bin 917 hektar ormanlık alana 7 bin 500 lavanta, ahlat, ada çayı kekik, alıç, orman sarmaşığı ve yabani mersin fidanı dikildi, arıların su ihtiyacını karşılamaları için su göletleri oluşturuldu - Muğla Orman Bölge Müdürü Kara: - "Muğla'da uygulanan 4 bal ormanı projemiz var. En büyük ve en kapsamlısı Kıran Mahallesi'nde oluşturuldu"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Muğla Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Menteşe ilçesine bağlı Kıran Mahallesi’nde oluşturulan bal ormanına fidan dikildi.

Kıran Mahallesi’nde düzenlenen törene Muğla Valisi Amir Çiçek, AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, ormancılar ve vatandaşlar katıldı.

Kara, burada yaptığı konuşmada, Muğla’da bal ormanı oluşturma çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

"Kıran Bal Ormanı Projesi" çalışmalarında Yerkesik ve Denizova Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanında bin 917 hektar alana değişik türde 7 bin 500 fidan dikildiğini bildiren Kara, alana lavanta, ahlat, ada çayı, erguvan, kapari, kekik, sandal, karaçalı, hayıt, alıç, orman sarmaşığı ve yabani mersin fidanları dikildiğini kaydetti.

Arıcılığın Muğla için ciddi bir sektör ve iyi bir kaynak olduğunu vurgulayan Kara, "Bal ormanı projesi arıcılarla entegre yürüttüğümüz çalışmalardan birisi. 2009 yılından itibaren bu projelere başladık. Muğla'da uygulanan 4 bal ormanı projemiz var. En büyük ve en kapsamlısı Kıran Mahallesi'nde oluşturuldu" dedi.

Haberin Devamı

Bölgede oluşturulan bin 917 hektarlık alana çiçekli bitkileri diktiklerini vurgulayan Kara, ormanlık alandaki boş yerleri ne kadar zenginleştirirlerse bal veriminin de o kadar artacağını dile getirdi.

Muğla'da var olan çam ormanlarına 30 bin fidan dikmeyi planladıklarına dikkati çeken Kara, kentte arıcılığa en üst düzeyde verim sağlayacak alan oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

Kara, bal ormanlarının bulunduğu alanlara arıların su ihtiyacını karşılamaları için su göletleri de oluşturduklarını anlatarak, "Arıların konaklayacağı can suyu kaynakları oluşturuyoruz. 16 su kaynağı belirli aralıklarla hazırlandı. Eğer kaynaklarda su tükenirse arazözlerimizle takviye yapacağız" diye konuştu.

Orman teşkilatı olarak arıcılara her türlü desteği sağladıklarını dile getiren Kara, bölge müdürlüğü sorumluluğundaki ormanların büyük kısmının çam balı üretimi açısından doğal bal ormanı niteliğinde olduğunu belirtti.

Vali Çiçek ise orman teşkilatınca arıcılara sağlanan destek ve yürütülen çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Milletvekili Özden de Muğla’nın yaklaşık 12 bin arıcıya ev sahipliği yaparak bir milyon kovanda bal üretimi gerçekleştirildiğini söyledi.

Özellikle Kıran Mahallesi’nde doğal bal üretimi yapıldığını ifade eden Özden, Türkiye çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da yapıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından Vali Çiçek, Milletvekili Özden, Bölge Müdürü Kara, ormancılar ve vatandaşlar, bal ormanına fidan dikti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!