Muğla Basınından TÜİK’e Tepki

Güncelleme Tarihi:

Muğla Basınından TÜİK’e Tepki
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2016 13:58

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR GAZETECİLER CEMİYETİ BAŞKANI CEM KAYTAN

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bu yıl ilk defa yayımlanan İllerde Yaşam Endeksi değerlendirmesinde, Muğla’nın güvenlik boyutunda son sırada gösterilmesi Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği tarafından tepki ile karşılandı. Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği tarafından yapılan açıklamada, TÜİK tarafından hazırlanan, “İllerde Yaşam Endeksi” değerlendirmesinde yer alan Güvenlik Endeksi’nde Muğla’nın son sırada gösterilmesinin gerçekleri yansıtmadığı vurgulanırken, TÜİK’in bu verileri hangi kriterleri göz önünde bulundurarak elde ettiği soruldu.
Endeks sonuçları ile ilgili olarak cemiyet adına bir açıklama Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan, “TÜİK bu verileri nasıl elde etmiştir? Ekipleri Muğla ilinin ilçelerinde, mahallelerinde araştırma yapmış mıdır? Bunun için saha çalışması yapmış mıdır? Yunanistan’a yasa dışı yollardan geçiş yaparken denizde boğularak hayatını kaybeden sığınmacıların bu araştırmadaki rolü nedir? Yoksa bu veriler masa başında mı üretilmiştir? TÜİK bölge yetkililerinin bu çalışmayı tekrar gözden geçirmeleri ve kamuoyunda oluşan yanlış düşünce ve izlenimi geç kalmadan ortadan kaldırmalıdır. TÜİK dileriz, inandırıcılığını korumak için yaptığı bu bariz hatayı ortadan kaldırır” dedi.
Muğla’nın bir demokrasi, kültür ve hoşgörü kenti olduğunun altını çizen Kaytan; “Muğla, Cumhuriyet tarihinden bu yana okuma yazma oranı en yüksek illerin başında gelmektedir. Bu doğrultuda Eğitime % 100 Katkı Kampanyası’nda gerek kurum ve kuruluşları gerekse hayırsever vatandaşları tarafından en üst düzeyde katkı sağlayan illerin başında gelir. Gerek ortaöğretim kurumları, gerekse üniversitesi ile aynı zamanda bir öğrenci kenti olan Muğla öğrenim gören ve ülkemizin dört bir yanından öğrenim süreleri boyunca misafir edilen öğrencilerimiz eğitim öğrenimlerini son derece sağlıklı ve güvenli ortamlarda yürütmekte ve Muğla’dan güzel anılar ve düşüncelerle ayrılmaktadır” dedi.
Başta turizm olmak üzere enerji üretimi, tarım, madencilik gibi birçok alanda Muğla’da faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığına dikkat çeken Kaytan; “ Muğla ili aynı zamanda büyük işletmelerinden tutun küçük esnafına kadar vergisine sadık bir ildir. Bu alanda her vergi döneminde ülke genelinde nüfusu ve sanayisi gelişmiş büyük illerin arasında yer almaktadır. Turizm başta olmak üzere birçok sektörde ülkemize yüksek miktarlarda döviz girdisi sağlamaktadır. Her şeyde olduğu gibi yatırımcıların yatırımlarını gerçekleştirirken göz önünde bulundurduğu kriterlerin başında güvenlik gelir. Eğer Muğla güvensiz bir il olsaydı yatırımcılar Muğla’yı tercih eder miydi? Bunun yanında Muğla’nın özellikle tatil bölgelerinde on binlerce yerleşik yabancı bulunmaktadır. Eğer Muğla güvensiz bir il olsaydı Avrupa’nın dört bir yanından yabancılar Muğla’ya gelerek burada yerleşik hayata geçer miydi? Muğla, İstanbul ve Antalya’dan sonra en fazla turist ağırlayan bir ildir. Muğla güvensiz bir il olsaydı milyonlarca turist Muğla’yı tercih eder miydi?
Muğla insanı ve kurumları güvenliğin de ötesinde insana ve canlıya değer verme ve koruma açısından da çok güzel örnekler sergilemektedir. Bu doğrultuda gerek Muğla Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, vakıflar gerekse yerel yönetimler farklı proje ve uygulamaları hayata geçirerek bir çok insanımıza önemli yardımlar ve katkılar sunarak sahip çıkmaktadır. Bu çalışma ve bakış açısı gerek kentlerin içindeki gerekse doğada yaşayan hayvanlar için de yürütülmektedir. Güvensiz bir il ve böyle bir ilde yaşayan toplum fertleri böyle bir yaklaşım ve bakış açısına sahip olabilir miydi? 909 bin nüfusa sahip Muğla ilinde, suç oranı yüzde 8.52’dir. Bu orana göre 1 yılda işlenen suç sayısı 77 bindir. Muğla’ya tatil amacıyla gelen turist sayısı 3,5 milyondur. Turistik işletmelerde sezonluk çalışmak amacıyla gelen on binlerce insan vardır. Turizm sezonunda Muğla’nın nüfusu, sahip olduğu nüfusun kat kat üzerine çıkmaktadır. Suç sayısı ve suçlu profilinde bu artış göz önünde bulundurulmalıdır” diye konuştu.
TÜİK’i bu çalışmanın düzeltilmesi ve bundan sonraki çalışmalarında daha duyarlı ve gerçek kriterleri göz önünde bulundurmaya davet eden Kaytan; “Yukarıda verdiğimiz örneklerin çok daha fazlasını farklı alanlarda verebiliriz. Bizler Muğla’da gece gündüz bütün kurum ve kuruluşlarla temas halinde olan ve halkın arasında bulunan kişileriz. Muğla’nın sorunlarını, yaşam şeklini, toplum yapısını en az TÜİK kadar yakından biliriz. Türkiye’nin dünyaya açılan penceresi, dışa dönük gülen, üreten yüzü Muğla’yı ve Muğlalıları zan altında bırakan TÜİK’in bu açıklamasını talihsizlik olarak görüyor, düzeltilmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!