Güncelleme Tarihi:
MİLAS Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, beyaz altın olarak nitelendirilen pamuğun ilçedeki üretim alanında iki kat ve üretici sayısında geçen yıla oranla yüzde 50'lik artış yaşandığını söyledi.
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, kentte çiftçinin pamuğa yönelik ilgisinin arttığını belirtti. Ege pamukları içinde lif uzunluğuyla değer gören Milas pamuğunun tekstilci tarafından da tercih edildiğini söyleyen Atıcı, geçmiş dönemde pamuk üretiminin merkezlerinden olan ilçede bu alanda yetişmiş 2 bine yakın çiftçinin bulunduğunu belirtti. Çiftçileri tarlalarında ziyaret eden Atıcı, bir dönem ilçe ekonomisinin lokomotifi pamuğun yetiştiriciliğini yapanların sayısında ve üretim yapılan arazilerde bu yıl yüzde 50 artış yaşandığını belirtti.
İstikrarlı bir şekilde pamuk fiyatları ve prim desteklerinin devam etmesini umduklarını belirten Atıcı, "Milas pamuk potansiyeli yüksek olan bir yer. Geçmiş dönemde ilçemiz, 55 bin dekarlık alanlarda ekilen ve yaklaşık 17-20 bin ton pamuk üretilen bir yerdi. Zamanla pamuktan kaçış başladı. Ama son zamanlarda pamuğa geri dönüş olduğunu gözlüyoruz. Çünkü arazilerimiz pamuğa elverişli. İstikrarlı bir şekilde pamuk fiyatları ve prim destekleri devam ederse çiftçimizin biraz daha bu yerli ve milli ürünümüz olan pamuğu canlandıracağına inanıyorum. Geçen yıl itibariyle 50 çiftçimiz 2 bin dekar alanda üretim yaptı. Bu sene çiftçi sayımızın 75 ve arazi olarak yaklaşık 4 bin dekarlık bir üretim alanı olduğunu görüyoruz. Gübre, tohum gibi elimizden gelen destekle çiftçilerimizin yanlarındayız. İstiyoruz ki yerli ve milli ürünümüz pamuk eski günlerine geri dönsün, en azından yüzde 50 oranda pamuğa bir geri dönüş olsun. Bu Milas ekonomisi için ciddi bir artı olacaktır. Bu kavurucu yaz sıcağında tarlasında, bağında, bahçesinde üretim yapan cefakar ve fedakar tüm çiftçilerimize, işlerinde kolaylıklar ve bereketli hasatlar diliyorum" dedi.
Milas Ziraat Odası'nda görevli ziraat mühendisi Abdullah Öz ise, pamuk üretiminde kozaya geçme döneminde olunduğunu ifade etti. Mühendis Öz, "Milas'ta pamuk ekimi yapılan arazilerde incelemelerimiz oldu. Yeşil kurt, kırmızı örümcek gibi zararlıların az da olsa var olduğunu tespit ettik. Bu konuda çiftçilerimize doğru zamanda yeteri kadar ilaçlama yapılması noktasında uyarılarda bulunduk. Durumu iyi görünen ve üretimin verimli olacağını öngördüğümüz pamuk üretiminde taraktan kozaya dönüş dönemi yaşanıyor. Bitkiyi bu dönemde besleme çok önemli. Çünkü bu dönemde bitkinin yükünün en ağır olduğu dönemlerden birisidir. Üreticilerimizin, bu dönemde bitkiyi beslemeye dikkat etmeleri gerekiyor. Çiftçilerimiz bu anlamda odamıza başvurarak bizlerden destek alabilir" dedi.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAFLI