Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'da, ilk ve ortaöğretim kurumlarında memurluk yaptıktan sonra emekli olan 58 yaşındaki Necat Çamur, baba mesleği olan kalaycılığı yaşatıyor.
Menteşe'nin Müştakbey Mahallesi'nde yaşayan evli ve 3 çocuk babası Necat Çamur, memur olarak görev yaptığı liseden 2008 yılında emekli olduktan sonra baba mesleği kalaycılığa başladı. Mesleği öğrenmek isteyenlere kapısının açık olduğunu belirten Çamur, "Yıllarca eğitim kurumlarına çalıştıktan sonra emekli oldum. Babamın felç geçirip, yatağa bağımlı yaşamını sürdürmesinden dolayı, mesleği yaşatmak istedim. Bu işte emek, ter ve tarih var. Kalaylanacak kaplar özeldir. Lisede çalıştığım dönemde de boş zamanlarımda kalaycılık yaptım. Malzemelerimi Kavaklıdere ilçesinden alıyorum. Özel malzemeler insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretiliyor. Kalaylı kapta yemek yemek ve kahve içmek ayrıcalıktır. Eski gelinler çeyizlerinde kalaylı kaplar bulundururlardı. Önemli olan baba mesleğini sürdürmek ve günümüz de tükenmekte olan kalaycılığı devam ettirmek. Muğla'da tek kalaycı kaldım. Bu işi merak edenlere, meslek olarak devam ettirmek isteyenlere hatta benim gibi emekli olduktan sonra da yapmak isteyenlere kapım açık" dedi.
"EL BECERİSİNE SAHİP OLMAK GEREKİR"
Çinko, alüminyum, plastik ve çelik kaplar çoğaldıkça kalaycılık ve bunun devamı olan bakırcılığın tükenmek üzere olduğunu belirten Necat Çamur, "1960'lı yıllarda her mahallede kalaycılar vardı. Kalaycı dükkanları genelde bakırcının yanı başında olurdu. Düğün yemekleri kalaylı kaplarda pişerdi. El kaynağı ile ısıtılan bileşim sıvılaştırılmış kalaya sıvanır. Soğuma sonrası kalay katılaşır ve işlem gerçekleşir. İşi bilmek, doğru zamanı beklemek ve oranlarını tutturmak için bilgi ve el becerisine sahip olmak gerekir. Eskiden yoğurtlar bile kalaylı kaplarda mayalanırdı. Neden eskiyi yaşatmayalım ve unutulmaya yüz tutmuş kalaycılığı devam ettirmeyelim. Bunları yaşatmak bizlerin ve bu işe gönül verenlerin elinde. Diğer meslekler için de bu böyle. Tabii ki teknoloji kullanılsın. İşyerleri ve fabrikalar açılsın. Şirketler çoğalsın. Ama bu topraklarda yaşanmış değerler de korunsun. Devam etsin. Geçmişten günümüze ne meslekler yok oldu. Kalaycılık da yok olmasın" diye konuştu.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAFLI