Güncelleme Tarihi:
Ahmet ACAR/SEYDİKEMER, (DHA) - MUĞLA'nın Seydikemer İlçesi'ndeki Letoon Antik Kenti'nde, 2016 yılı yaz dönemi arkeolojik kazı çalışmaları tamamlandı.
Letoon Antik Kenti'nde 1962 yılında başlatılan arkeolojik kazılar, 2010 yılına kadar Fransız arkeologlar tarafından yürütüldü. Bu yıldan sonra kazı başkanlığı, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz'a devredildi. Kazılara, Başkent, Trakya, Akdeniz ve Mustafa Kemal üniversitelerinden 5 öğretim üyesi, 3 arkeolog, 5 öğrenci ve 12 işçinin katıldı.
Kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz, erken Hıristiyanlık Kilisesi'nin ek yapılarında kazı yapıldığını, kazı deposunda dijital belgeleme çalışması yapıldığını kaydetti. Kazı deposunda eserlerin temizliği, eserlerin etüt ve tasnifinin de yapıldığını kaydeden Doç. Dr. Korkmaz, "Aziz Apollon Tapınağı'na ait olan sütün tamburları, üst yapı malzemesi etüdü, tanım, tasnif ve değerlendirmesi çalışmalarına yayına yönelik olarak devam edildi" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Uygulama Dairesi Başkanlığı tarafından 'Letoon Ören Yeri Çevre Düzenleme Projesi' hazırlandığını hatırlan Doç. Dr. Korkmaz, proje kapsamında gezi güzergahları, karşılama merkezi, saha içi drenaj hendekleri, terfi merkezleri, koruma çatıları, istinat duvarları, aydınlatma ve kamera istemi uygulamalarının da yapıldığını kaydetti. Bu çalışmaların kazı başkanlığının yanı sıra Fethiye Müzesi Müdürlüğü ve Antalya Röleve Anıtlar Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirildiğine değinen Doç. Dr. Sema Atik Korkmaz, "Letoon Antik Kenti, Likya Birliği'nin inanç merkezidir. Bu nedenle tapınaklar şehridir. Bu şehir 1988 yılından bu yana UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Ana Listesi'nde yer alıyor. Düzenleme ve restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yepyeni bir görünüme kavuşacak" dedi.
FOTOĞRAFLI