IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2015 09:31
KÜLTÜREL MİRASI ÖĞRENCİLER YAŞATIYOR
Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Kültürümle Kucaklaşıyorum Projesi” kapsamında Fethiye’deki okullar arasında düzenlenen ‘somut olmayan kültürel mirasımız sergisi’ Fethiye Halk Eğitim Merkezi bahçesinde açıldı.
Öğrencilerin göz kamaştıran sergisine Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Faruk Akıncı,İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Şentürk, çok sayıda öğretmen, öğrenci ve veli katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başlayan etkinlikte Günlükbaşı Silkar İlk ve Orta Okulu öğrencileri yöremizin düğünlerinde gerçekleşen kına gecesini canlandırdılar. Oynanan kına gecesi oyununda yöresel çalgılar olan davul, zurna ve delbekler çalmaya başlayınca kendilerini tutamayan davetlilerde piste fırlayıp bol bol oynadılar. Liselerden Gülşen Gökçe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Hıdırellez , Mehmet Erdoğan Anadolu Lisesi Kaya mezarları, Melsa Mesleki ve teknik Anadolu Lisesi yöremizdeki şifalı otları sergilerken, Çalıca orta okulu deve güreşi, Eldirek İsmail Sarıkaya orta okulu asker uğurlama, Esenköy Şehit Er Asım Özdemir orta okulu Dont testisi , Fethiye Merkez
Atatürk orta okulu yöresel çocuk oyunları, Göcek Deniz Temiz ve İnlice orta okulları yayla göçü, Karaçulha orta okulu yağlı güreşler, Günlükbaşı Silkar Ortaokulu davul zurna delbek kültürü , Vali Recai Güreli orta okulu milli bayramlarımızı sergilerken ilk okullarda cumhuriyet yöresel türküler, Gazi eski Fethiye festivali, Karaçulha deve güreşi, Menteşeoğlu yöresel türküler, Silkar ise davul, zurna ve delbek kültürünü sergileyip sundu.
Kültürümüzün ve mirasın unutulmaması ve gelişmesi açısından bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu belirten İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Şentürk, “Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğünce planlanan Bilge hareketi projesi kapsamın da uygulanmakta olan somut olmayan kültürel mirasımızın sergisini, geçmişten geleceğe kadar olan kültürel mirasımızın yaşatılması, gelecek kuşaklara tanıtılması hepimizin en önemli görevlerinden bir tanesidir. Bunu yaparken gençlerimizi de bu çalışmaların içerisinde bulundurmak onlarında bu geçmişi aynı zamanda canlı olarak yaşatmak zorundayız. Bu kapsamda ilk emelimde götürülen ilçeleriz de ve Fethiye ilçemizde yapılan çalışmalarda okullarımız önemli bir rol almıştır. Bu çalışmalara ilçemizde 5 ilkokulumuzda 14 ortaokulumuzda ve 3 lisemizde yapılan çalışmalar ve eserler ön plana çıkmıştır. Bu çalışmaların gerçekleşmesinde emeği geçen değerli yöneticilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve okul aile birliğine teşekkür ediyoruz. Bu eserleri hep beraber gezdik, inceledik ve tanımış olduk.Bu sergi sonrası ilimizden gelen değerlendirme kurumundaki arkadaşlar bu eserleri değerlendirecekler ve il genelindeki eserlerle, ilçemizdeki eserler birleştirerek Mayıs ayı içerisinde il genelinde Muğla İli’nin somut olmayan kültürleri ortaya çıkarılacak ve Muğla’da büyük sergi düzenlenecek. İnşallah ilçemizden de önemli eserlerin bu sergide yer almasını diliyorum" diye konuştu.
Somut olmayan kültürel değerlerin kutlanmasını ilk defa duyduğunu belirten Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık da , “Bir milletin, bir toplumun geçmişini unutmaması için bu tür etkinlikler çok önemli. Bu anlamda Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü ve bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.Buraya gelince bende çok merak ettim.Soyut olmayan somut mudur. Kültürel değerlerimiz ve gerçekten var olan geçmiş yaşantımız ile bir arada yaşamanın geçmişten geleceğe toplumu kültürel değerleri yaşatmaktan geçiyor.Geçmişten gelen değerleri geleceğe taşımak güzel ve eğlenceli olmaktadır. İlçemizde Yörüklük kültürünü gerçek anlamda çoğu zaman değişik etkinlikler ile tanıtılmaya çalışılıyor. Bu serginin de bu anlamda ben başarılı olacağına inanıyorum” dedi.