Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Köyceğiz İlçesi'nde 'Cittaslow Köyceğiz' (sakin şehir) konulu çalıştay düzenlendi.
Köyceğiz'de 'Cittaslow Köyceğiz' konulu 2'inci çalıştay yapıldı. Kulak Mesire alanındaki çalıştaya; Köyceğiz Kaymakamı Gürkan Demirkale, Köyceğiz Belediye Başkanı AK Partili Kamil Ceylan, Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, Cittaslow Türkiye Teknik Direktörü Bülent Köstem, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar ile bilim adamlarının da aralarında bulunduğu bir çok kişi katıldı.
Ülke genelinde kültürel ve sosyal özellikleri olan 14 beldenin güvenilir cittaslow şehri olduğunu kanıtladıklarını belirten Cittaslow Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Barkan'ın yürüttüğü 'İletişim çağında frene basmak: Yavaş şehirlerin çevre iletişimi çalışması bağlamında analizi, çevresel toplumsal katılım, işbirliği ve uzlaşma stratejilerinin yavaş şehirlerde nasıl sağlandığının belirlenmesine yönelik bir araştırma' başlıklı proje kapsamında çalıştay düzenlendi. Bu toplantıda, 24 Şubat'ta gerçekleştirilen ilk çalıştay sonrasında bir ay süren projenin sonuçları paylaşıldı. Sakin şehir birliğinin bir kentin 'sakinlik' unvanını taşıyabilmesi için gerçekleştirmesi gereken çevre ve altyapı politikaları, konukseverlik, yerel üretimi koruma ve destekleme, kent dokusunun kalitesini arttırma gibi birçok kriter üzerinden Türkiye'deki sakin kentlerin durumu masaya yatırıldı.
Açılış konuşmasını yapan Kaymakam Gürkan Demirkale, sakin şehirlerin sadece sakin bir yaşamı özleyen insanların yaşadığı kentler olmadığını; yerel sürdürülebilir bir kalkınmanın da güçlü bir alternatifi olduğunu belirterek, toplumun bu alternatiflere ikna edilmesinde iletişim stratejilerinin öneminden bahsetti.
Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı Tunç Soyer, "TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin amacı, sakin şehirlerin çevresel işbirliği ve uzlaşmayı nasıl oluşturduğu, toplumsal katılımı nasıl sağladığı, bu hareketin o şehirde yaşayan insanların gündelik hayatları üzerinde etki yaratıp yaratmadığını saptamak ve hangi koşulların sakin şehirde yaşama eğilimi arttırdığını belirlenmesidir" dedi. Soyer, projenin toplumsal katılım, işbirliği uzlaşma konularını irdeleyen ilk çalışma olması nedeniyle çıktıların alanda yapılacak diğer çalışmalara öncülük edeceğini ifade etti.
Cittaslow Türkiye Teknik Direktörü Bülent Köstem ise proje sonuçlarını katılımcılarla paylaşırken, gezilen yerlerdeki gözlemlerin yapılan anket sonuçlarıyla desteklendiğini belirterek, kadınların sosyal hayata katılımı, kültürel değerlerin korunması, doğal çevreye, organik tarıma ve sürdürülebilirlik politikalarına, çalışmanın sonuçlarının büyük katkısı olacağını söyledi.
Köyceğiz'in, Bakanlık tarafından belirlenen 16 özel çevre koruma bölgesinden biri olduğunu hatırlatan Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü Koruma ve İzleme Daire Başkanı Dr. Ali Özkır ise "Bu bölgede bugüne kadar yaptığımız birçok yatırım var. Ortak yaptığımız projeler var. Köyceğiz'de Cittaslow Projesi'ni desteklediğimizi, elimizden geleni yapacağımızı ifade etmek için burada bulunuyoruz. Köyceğiz sakin kent kavramını kendiliğinden elde etmiş bir bölge. Bunun tescilinin alınması için yapılan çalışmalara da katkı sunmak istiyoruz" diye konuştu.
Cihan KAYA / KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF