Güncelleme Tarihi:
Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da, Orman Bölge Müdürlüğü'nde endüstriyel plantasyon ormanı oluşturmak amacıyla kesimi yapılan ağaçların kökleri, bir firma tarafından enerjiye dönüştürülüyor.
Türkiye'de ilk örneği olarak Muğla'nın Menteşe İlçesi Düzeyn Mevki'inde oluşturulan endüstriyel plantasyon ormanı çalışmaları kapsamında kesimi yapılarak boşaltılan sahadaki ağaç kökleri, bir firma tarafından ihale yoluyla satın alındı. İş makineleriyle 23 hektarlık alanda kesilen ağaç köklerini topraktan çıkarıp kamyonlara yüklendi. Endüstriyel plantasyon sahasındaki bu görüntü Orman Genel Müdürlüğü'nün kurumsal olarak kullandığı 'Köklerinde Hayat Var' sloganını akıllara getirdi. Enerji firması yetkilileri, kurumsal slogana gönderme yaparak "Köklerinde Enerji Var" dedi.
Muğla Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Şefi Ferhat Yılmaz, 23 hektarlık alanda endüstriyel plantasyon çalışması yaptıklarını belirterek, "Bu tür alanlarda mevcut ağaçların kesimi yapıldıktan sonra sahanın sürülüp işlenerek dikime hazır hale getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle ağaç köklerinin topraktan sökülüp sahanın temizlenmesi gerekiyor. Biz topraktan sökülen bu kökleri normalde sahanın bir kenarına toplatır alanda bırakırdık. Bu firmanın talebi üzerine ilk kez ağaç köklerini satarak kazanç elde ettik. Böylelikle endüstriyel plantasyon sahalarından sökülen ve doğada atıl durumda bırakılmak durumunda kalan ağaç kökleri ekonomiye kazandırılmış oldu hem de biyokütle yakıtlı enerji üretimi yapan firmalar için alternatif hammadde oluşmuş oldu" dedi.
Yılmaz, biyokütle enerji kullanımının klasik ve modern olmak üzere iki ana gruba ayrıldığını belirterek, "Klasik biyokütle enerji ormanlarda elde edilen yakacak odun yine yakacak olarak kullanılan bitki ve hayvan atıklarından oluşur. Bu enerjinin en önemli özelliği direk yanma tekniği ile elde edilmesidir. Modern biyokütle kaynakları enerji ormancılığı ürünleri ile orman ve araç endüstrisi atıkları enerji tarımı ürünleri tarım kesiminin bitkisel atıkları ve hayvansal atıkları, kentsel atıklar, tarımsal endüstri atıkları biçiminde sıralanır. Biyokütle, karbon içeren her türlü bitkisel veya hayvansal atıklara organik maddelere denir. Bu kaynaklar, bitkisel atıklar hayvansal atıklar ve şehir ve endüstri atıkları olarak sınıflandırılır. Bunlar; ağaç, tahıl sapı, insan ve hayvan dışkısı, su yosunu, çöpler olarak sıralanır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI