Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde bu yıl 2'incisi düzenlenen Karaova Bağbozumu Buluşması renkli görüntülere sahne oldu. Mumcular Mahallesi'ndeki buluşmada, CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve beraberindeki protokol üyeleri incir fidanı dikip, üzüm hasadı yaptı.
Bodrum Çarşısı'nda Cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayan 2. Karaova Bağbozumu Buluşması'nda ise dün (Cumartesi) ise üretici ile vatandaşlar Mumcular Mahallesi'nde üretici ile vatandaş bir araya geldi.
Karaova Derneği'nin Bodrum Belediyesi'nin desteğiyle düzenlediği bağbozumuna CHP'li Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP milletvekili Akın Üstündağ, CHP Muğla İl Başkanı Mürsel Abban, CHP'li Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu, Milas Kent Konseyi Başkanı Mehmet Günlük, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile Mumcular ve çevre mahallerden köylülerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 üretici katıldı. Etkinlik kapsamında kurulan pazarda yörede yetiştirilen organik incir, keçi boynuzu, peynir, zeytin, zeytinyağı, yörenin otları katılımcılara tanıtılıp, ikram edildi. Bodrum Kent Konseyi Başkanı Hamdi Topçuoğlu etkinliğin açılışındaki konuşmasında, bu yıl ikincisi düzenlenen bağbozumu buluşmasının temellerinin 2012 yılında konseyleri tarafından "Tarım Çalışma Gurubu' kurulması ile atıldığını belirtip, "Amacımız üretimin özendirilmesi ve üreticilerin de ilgili mercilerce korunması gerektiğidir. Köylerin, bir kenara bırakılarak kentlerin var olamayacağının bilinmesi gerekir. Hedefimiz, Örnek Bir Kırsal Kalkınma Projesi ile Toskana'yı kıskandırmaktır" dedi.
"BAĞBOZUMU 12 AY TURİZMİN ÖNÜNÜ AÇACAK"
Karaova Bağbozumu Buluşması mimarlarından Karaova Kültür ve Sanat Yaşatma Derneği Başkanı, CHP'li Bodrum Belediye Meclis Üyesi Ali Öztürk, hedeflerinin kırsal kalkınma modeli için bir farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Öztürk, "Bugün gelinen bu noktada inandığımız ve vazgeçmediğimiz değerlerin her birisini sokakta görmekten de mutluyuz. Karaova, Bodrum'un son soluk borusudur. Eşsiz toprak zenginliği ve bütünlüğü ile bu coğrafya Bodrum'un yeniden planlanmasında en önemli rolü alacaktır. Bodrum turizmine turizm çeşitliliği açısından yeni fırsatlar yaratacaktır. Kırsal kalkınma ve turizmin yanyana gelmesi ile agro kültürü ile karşımıza çıkacak ve 12 ay turizm yapma imkanı yaratacaktır" diye konuştu.
"İNCİR VE BAĞLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de proje ile ilgili üzerinde durulması gereken en önemli konunun, köyleri ve kırsal bölgenin değerlerini koruyarak yaşanılır yerler haline gelmesi olduğunu söyledi. Başkan Gürün, "O değerleri koruyup, yaşanılır yerler haline getiremezsek ülkemizin geleceği gerçekten karanlık olur. Karaova ve kırsal bölgeleri farklı bir turizm hareketi ile kendi kültürümüzü, değerlerimizi muhafaza edip, geliştirip onları geleceğe taşırken o bölgedeki insanların da ekonomik gücünü en üst seviyeye çıkaracak düzenlemeler yapmak durumundayız. Hangi bölgede, hangi ürünün daha çok yetişebileceği ve bunların ekonomik değerinin nasıl arttırılması gerektiği konusunu ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz. Buranın en önemli konusu incir ve bağ. Bağ geçmişimizde olan ama ekonomik değeri tam olarak ortaya konamadığı için yıllar içerisinde yok olmaya yüz tutan, yeniden canlanmakta olan bir tarımsal değer. Bunu sadece üzüm olarak satmak değil onu işleyerek katma değeri yüksek bir mal haline getirmek gerekiyor. İncir ve üzüm konusunda burada beraber çalışırsak çok kısa sürede burada tarımla geçinenlere katma değeri yüksek bir ürün sunacağız" dedi.
Katılımcılar konuşmaların ardından incir fidesi dikimi yapıp, bağlardan sembolik olarak üzüm keserek bağbozumunu gerçekleştirdi. Etkinliğin ardından 1932 yılında yapılan ve son 20 yıldır atıl durumda olan Pınarlıbelen İlkokulu'nun da açılışı yapıldı.
Yaşar ANTER - Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF