Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Bodrum İlçesi Karaova Bölgesi'ndeki bazı çiftçiler, Karaova Mumcular Sulama Birliği'ne ödedikleri su bedelinin tekrar tahsil edilmeye çalışıldığını iddia ederek Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Bir ay önce Menteşe Havzası Sulama Birliği'ne devredilen Karaova Mumcular Sulama Birliği'nin eski Başkanı Ahmet Adanar, "Makbuzlarını ibraz eden çiftçilerden tabi ki ödeme alınmaz. Gerekli düzeltmeyi yaparız. Ama ödemek istemeyenler böyle bir yolu seçiyorlar. Biz de alacakların tahsilatını yapacağız" dedi.
Karaova Bölgesi'nde bulunan 16 mahallede çiftçilik yapan 800 çiftçiden 500'ü, Karaova Mumcular Sulama Birliği'nden bir süredir sulamada kullandıkları suyun bedelini ödemelerine rağmen tekrar fatura çıkarıldığını öne sürdü. 1000 ila 39 bin arasında fatura çıkartılan çiftçiler, Bodrum Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca konuyu maühkemeye taşıma kararı alındı.
Öfkeli çiftçiler, Bodrum Ziraat Odası'nın Mumcular Düğün Salonu'nda düzenlediği toplantıda sorunu konuştu. Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, yardımcısı Recep Akdemir, Avukat Remzi Kazmaz ve Avukat Esra Kazmaz'ın katıldığı toplantıda köylüler; tarım amaçlı kullandıkları su paralarını ödediklerini, ödenen su paralarının tekrar istendiğini, bazı köylülerin ise sulama yapmamalarına rağmen borç çıkarıldığını iddia etti. Sazköy Mahallesi sakinlerinden Durmuş Bozkurt, "Borç çıkarılan bazı vatandaşlarımız haciz gelecek korkusuyla hayvanlarını satıp borçlarını ödemek zorunda kaldılar. Oysa bu paralar zaten ödenmişti. Çiftçi son sekiz yılda kullandığı suyun parasını ikinci kez ödüyor. Böyle bir vicdan olur mu? Tarlalarımızda kullandığımız suyun bedelini sulama birliğinde işçi olarak çalışan M.Ç.'ye ödedik. Ödemelerimizin karşılığında M.Ç. bize, bilgisayarın arızalı olduğunu, makbuzun muhasebecide olduğunu vb. beyanlarla hiçbir belge vermedi. Ancak ödemelerin sistemde gözüktüğünü ve borcumuzun olmadığını söyledi" dedi.
Çiftçilerin sözcüsü Yeniköy Mahallesi'nden 45 yaşındaki Seyfi Bülbül ise "Ödediğim tüm paralara rağmen elimde makbuzları olduğu halde tekrar 13 bin 400 lira borç çıkardılar. Birçok köylüyü ise aylarca paralarını alarak makbuzu sonra gelin adın dediler makbuzları vermediler. Ardından 'birlikte yangın çıktı, makbuzlar yandı' dediler. 2008 yılından borç çıkardılar. Şimdiye kadar neredeydiler. Köylü ödediği paraları bir kez daha ödemek istemiyor, böyle hukuk böyle adalet olur mu" dedi.
"KÖYLÜYÜ KANDIRMIŞLAR"
Bodrum Ziraat Odası Başkanı Melengeç ise "Köylünün ödediği su parasını tekrar istemek ne vicdana ne ahlaka sığar. Parasını ödeyip, makbuzunu almayan köylülerin durumu sıkıntılı. Ancak parasını ödeyip, elinde makbuz olanlar ise bunu bir daha ödemeyecekler. Ayrıca yangında makbuzları yandı bahanesi de hiç gerçekçi değil. Köylünün yarısından makbuzları toplamışlar. Bilgisayar arızalı makbuz bitti, sonra veririz diye köylüyü kandırmışlar" dedi. Toplantı sonrasında açıklama yapan Avukat Remzi Kazmaz ise "Sakın size tebliğ edilen paraları şu anda ödemeyin bekleyin. Çünkü kuracağımız komisyon ile önümüzdeki hafta valiliğe giderek birliğin incelenmesi görevlilerin soruşturulmasını isteyeceğiz. Paraları toplayıp makbuz vermeyenler hakkında gerekli yasal işlemleri başlatacağız. Köylünün çiftçinin başına bu derdi açanlardan hesap sorulacak" dedi.
"ÖDEDİLERSE NİYE ALMIYORLAR MAKBUZU?"
Menteşe Havzası Sulama Birliği'ne 1 ay önce devredilen Karaova Mumcular Sulama Birliği'nin eski Başkanı Ahmet Adanar ise, "Makbuzlarını ibraz eden çiftçilerden tabi ki ödeme alınmaz. Gerekli düzeltmeyi yaparız. Ama ödemek istemeyenler böyle bir yolu seçiyorlar. Biz de alacakların tahsilatını yapacağız. Bu bizim paramız değil, devletin parası. Ödediklerine dair makbuzları varsa sunacaklar, yanlış düzeltilecek. Ben ödedim, bir daha ödüyorum demekle bu işler olmuyor. Ödemeyi kahvede mi vermişler, pazarda mı vermişler bilmiyoruz. Bugün telefon parasını ödeyen adam makbuzunu alıp saklamıyor mu? Aldığımız makbuzu atıyor muyuz? Hayır. Parayı ödedilerse niye almıyorlar makbuzu? İnsanlara suç isnat etmesi basit de, sormazlar mı insana neden makbuzu almadınız diye. 'Birliğin binası varken niye başka yerde makbuzu verdiniz' diye sorarlar. Bu para birliğin parası, yani halkın parası. Biz bunu neden tekrar alalım ki? İtirazları varsa önce bize gelmeleri gerekirdi. Daireye gelmeden adliyeye gitmenin anlamı ne, onu anlamıyorum. Bu alacaklar düzgün tahsil edilemediği için bizi tasfiye ettiler. DSİ bize "siz bu işi beceremiyorsunuz, sizin birliğinizi farklı bir birliğe kaydırıyoruz" diyerek birliği Menteşe Havzası Sulama Birliği'ne devretti" dedi.
Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF