Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Menteşe İlçesi'ndeki Karabağlar Yaylası'nda alternatif turizm olanaklarının araştırılması ve teşvik edilmesi için 'Karabağlar Yaylasında Dört Mevsim Turizm' projesi hazırlandı.
Menteşe Belediyesi Etüd Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği'nin destek verdiği 'Karabağlar Yaylasında Dört Mevsim Turizm' projesi ile ilgili İzmir merkezli Etik K2 Araştırma Danışmanlık Tic. Ltd. Şti'nin 3 ay süren araştırma çalışmaları tamamlandı. Şirket tarafından hazırlanan fizibilite raporu için Konakaltı Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Belediyesi Başkan Vekili Leyla Ersöz, Başkan Yardımcıları Mehmet Güven, Murat Gökalp, MSKÜ ile GEKA yetkilileri ile muhtarlar katıldı.
Karabağlar Yaylası'nda kültür ve doğa turizminin yapılabilmesi, dört mevsim yerli-yabancı turistlerin cazibe merkezi haline gelmesi, yerel halka sürdürülebilir ekonomik katkı ve istihdam sağlanması projenin önemine dikkat çeken Başkan Vekili Ersöz, "Alternatif turizm olanaklarının araştırılması konusunda örnek teşkil edebilecek bir projeyi kazandırmış olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Rapor sonucunda dört mevsim yapılacak turizm çeşitlerinin belirlenmesi ve yaylanın bu çeşitlilik ile canlandırılması, yaylada sürekli yaşayan ailelerin turizme katkı sağlaması, geleneksel kahvelerimizde yerel halkın satış yapabileceği yöresel ürün stantlarının oluşturulması gibi faaliyetler hedeflerimiz arasında yer alıyor" dedi. MSKÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Feray Koca, projenin yörenin kalkınmasında büyük rol oynayacağını ifade etti.
"ALTIN DEĞERİNDEKİ YAYLAMIZ İÇİN EL ELE VERMELİYİZ"
Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Sevinç Göçügenci ise, "Yaylanın yeniden eski ihtişamına kavuşması için projeyi önemsiyoruz. Evliya Çelebi 1600'lü yıllarda Muğla'ya geldiği zaman ünlü seyahatnamesinde Karabağlar Yaylası'ndan bahsetmiştir. Altın değerindeki yaylamız için el ele vermeliyiz. Atıl durumdaki kahveleri restore ettirip, hizmete sunmalıyız. Taşkınlar için önlemler alınmalı, yaylaya içme suyu getirmeliyiz" diye konuştu.
Konuşmalarından ardından Etik K2 Araştırma Danışmanlık Tic. Ltd. Şti. Proje Saha Çalışma Ekibi'nden Beril Çelik tarafından slayt eşliğinde yapılan sunumda yaylanın sorunlarından; tanıtım yetersizliği, konaklayacak tesis azlığı, SİT alanı olmasının yarattığı restorasyon zorluğu, altyapı sorunları, kuyu suyunun temiz olmaması, elektrik tellerinin yangın riskini artırması, yolların izinsiz yükseltilmesi sıralandı. Güçlü yönlerinin ise anıt ağaçları, kahveler, yemekler, yapılar, doğal dokusu hayvancılık ve tarım olduğu açıklandı.
Yapılan ankette Menteşe halkı ve işletmelere göre yaylanın turistik olmamasının nedenleri olarak yüzde 46'lık kesim turistlik cazibesi bulunmuyor, yüzde 28'inin yeterli tesis yok, yüzde 26'sının ise tanıtım yetersizliğinin az olduğu yönünde görüş belirttiği öğrenildi.
Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAF