Güncelleme Tarihi:
Cihan KAYA / ORTACA (Muğla), (DHA)- İZTUZU Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Üyesi Meral Metin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Muğla Valiliği'ne gönderdiği yazıyla işgalci konumunda olduğunu belirtip, kolluk kuvveti marifetiyle ivedi olarak boşaltılmasını istediği Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otel A.Ş.'nin (DALÇEV), İztuzu Plajı'na yerleşmeye devam edip, deniz yoluyla iki dev jenaratör ve bir iş makinesi getirmesi üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, jenaratörlerin Dalyan Kanalı'nın iki yakasında araç ve yolcu taşımacılığı yapan özel bir şirkete ait feribotla yapılmasının yasal olmadığı da belirtildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Bakanlığın tahsis izniyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MUSKÜ) arasında 23 Mayıs 2015 tarihinde üç yıllık protokol imzaladı. Protokolde, sözkonusu alanın biyolojik çeşitliliği konusunda çalışmalar yapılması, çevre sorunlarının giderilmesi, çevrenin tahrip edilmemesi için alanın kontrol altına alınması, deniz kaplumbağalarının yuvalama, rehabilitasyon, izleme ve korunmasına yönelik çalışmalar yapılması amacıyla üniversite rektörlüğüne tahsisi yer verildi. Ancak DALÇEV A.Ş plajı işletme yetkisinin kendilerinde olduğu iddiasıyla 25 kişilik bir ekiple iki hafta önce plaja girip, iki numaralı büfeye yerleşti. Bunun üzerine MUSKÜ, şirketin plajı işgal ettiği iddiasıyla Ortaca Kaymakamlığı'na başvurdu. Kaymakamlık da belgelerin 7 gün içinde incelenerek karar alınması için tutanak tuttu. Ancak, bu süre dolmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 16 Mayıs'ta Muğla Valiliği'ne yazı gönderdi. Sözkonusu yazı, Valilik tarafından Kaymakamlığa iletildi. Kaymakamlık da bölgede kolluk kuvveti olarak bulunan Jandarmaya plajın boşaltılması talimatı verdi.
Ancak, bakanlığın bu kararına rağmen DALÇEV'in geçen 23 Mayıs'ta İztuzu Plajı'na denizden iki jenaröter ve iş makinesi indirmesi tepkilere neden oldu. İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUP) Üyesi Meral Metin, yetkilileri göreve çağırdı. Metin konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, iki kıyı arasında araç taşımak için faaliyet gösteren özel bir şirkete ait feribotun Dalyan İskelesi'nden İztuzu'na yük taşımasının yasalara aykırı olduğuna dikkati çekti. Metin şöyle devam etti:
"İki kıyı arasında araç taşıma işi için faaliyete geçen ve bu güzergah haricine çıkmaması gereken feribotun kumsala taşımacılık yapması abesle iştigaldir. Çevre ve Şehircilik Bakanı, Muğla Valisi Amir Çiçek, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer ve savcılara soruyorum: 'Fotoğraflarda görüldüğü gibi sadece iki kıyı arasında araç taşıma izni bulunan tekne kimlerden izin alarak üzerine koca koca jeneratörleri koyarak koruma alanı olan ve hele hele caretta carettaların yumurtlama zamanı olan bu dönemde kıyıya çıkartıldı. Hiçbir kolluk kuvveti de sen ne yapıyorsun?' demedi. Bu konuda valimiz ve kaymakamımızdan bir açıklama bekliyoruz. Herşey yasa dışı ama yetkililer her nedense bu konuda bir işlem yapmıyor. Bunun da nedenini merak etmekle birlikte, yöre milletvekillerini de göreve davet ediyoruz."
Metin, konuyla ilgili savlığa suç duyurusanda da bulundu.
DALÇEV, 30 Aralık 2014 tarihinde de İztuzu Plajı'na, bölgedeki demir bariyerlerin kilidini kırarak girip, iki traktörle jenaratör götürmek isteyince, kolluk kuvveti ve çevecilerin tepkisiyle karşılaşmıştı.
Öte yandan İKUP'un 29 Mayıs'ta İztuzu Kumsalı Boğazağzı Mevkisi'nde konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacağı bildirildi.
FOTOĞRAFLI