Güncelleme Tarihi:
Süleyman İLTER/ORTACA (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Ortaca İlçesi Dalyan Mahallesi'ndeki Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) tedavi edilen 5 deniz kaplumbağası, denize bırakıldı.
DEKAMER tarafından tedavileri tamamlanan 3'ü caretta caretta, 1'i yeşil deniz kaplumbağası ve bir yumuşak kabuklu Nil kaplumbağası denilen Trionyx Triunguis türü 5 kaplumbağanın denize bırakılması nedeniyle tören düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy, Müdürlüğün Daire Başkanı Ali Özkır, Ortaca Kaymakamı Fatih Ürkmezer, çevre ve şehircilik il müdürlüğü yetkilileri törene katıldı.
DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, yaralı kaplumbağaların bakımları yanı sıra deniz kaplumbağalarının uydu takip sistemi ile izlenmesi, genetik çalışmalar ve kumsaldaki yuvaların korunması gibi çalışmaları 6 personel ve 30 civarında gönüllü öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.
YARALANMA NEDENLERİ OLTALAR VE TEKNE PERVANELERİ
Geçen yıl kumsalda 658 yuva tespit edildiğini ve toplamda 42 bin yavrunun denizle buluştuğunu belirten Kaska şöyle dedi:
"2009'da kurulan merkezimize bugüne kadar 195 yaralı deniz kaplumbağası geldi. Bunların 106'sı iyileştirilerek denize gönderildi. Yaralanma sebeplerinin başında olta balıkçılığı gelmekte. Bir kısmı da tekne pervaneleri çarpması ve kasıtlı insan saldırılarından oluşuyor. Bugün, iyileşen 5 kaplumbağa, doğal ortamlarıyla buluşacak."
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Kemalettin Cengiz Tekinsoy da, Muğla'da çok geniş özel çevre koruma alanları ve SİT alanları bulunduğunu, 5 özel çevre koruma bölgesindeki kumsallarda deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığını ve çıkan yavruların denizle buluştuğunu anlattı.
Konuşmaların ardından 5 deniz kaplumbağası İztuzu plajından denize bırakıldı.
FOTOĞRAFLI