Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Fethiye ilçesinin Türkiye'nin tıbbi ve aromatik bitki merkezi olmaya talip olan kırsal mahallesi İncirköy'de bu konuda sürdürülen projeler tanıtıldı.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Cahit Beğenç Tesisleri'nde düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Muğla Valisi Esengül Civelek, Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, DP'li Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Muğla İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürü İlkay Türkoğlu, İncirköy Muhtarı Orhan Orhun, Üzümlü Mahalle Muhtarı Erkan Arıkan ve mahalle sakinleri ile diğer yetkililer katıldı. Toplantıda projeyle ilgili etkinlikleri yerinde gören Muğla Valisi Esengül Civelek, "Muğlamız tarımsal alandaki ürün çeşitliliği ve üretim miktarı ila tarımda güçlü bir kent. Yeryüzü cenneti olarak tanımladığımız Muğlamız'a yüce rabbim o kadar cömert davranmış ki, havasıyla, suyuyla, bereketli ve verimli toprağı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği bütün projeler çok büyük bir başarıyla sonuçlanmaktadır" dedi.
ON BİNLERCE FİDAN DAĞITILDI, HEDEF; BİN DEKAR
İncirköy Muhtarı Orhan Orhun da, "20 yıldır tütün üretiminin bitmesiyle birlikte alternatif gelir kaynağını araştırdık. Köyümüzde ve bölgemizde tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinin yapılabileceğini öğrendik. Köyümüze 41 bin 496 adaçayı, 14 bin 136 kekik ve bin 600 adet defne fidanı dağıtımı yapıldı. Önümüzdeki günlerde 100 bin fidan dağıtımı daha yapılacaktır. Köyümüzde ve çevresinde bin dekar üretim alanına ulaşacağız. Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde köyümüzün Muğla'nın merkez köyü olmasını hedefliyoruz" dedi.
Konuşmaların ardından Vali Civelek daha sonra beraberindekilerle beraber tıbbi ve aromatik yağların üretildiği tesisi inceledi.
Daha önce Fethiye İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 100 sakız ağacı fidanı, 121 bin adaçayı, 54 bin kekik, 21 bin 600 defne ve 240 kilogram sahlep tohumu bölge halkına dağıtılmıştı. İlaç sanayinin ve kozmetik dünyasının hammadde kaynağı olan tıbbi ve aromatik bitkilerin Üzümlü ve İncirköy'de ekiminin, dikiminin, bakımının ve işlenmesinin yaygınlaştırılması için İncirköy'de bir adet tıbbi ve aromatik yağ işleme tesisi kurulmuştu.
Kıvanç Galip ÖVER / FETHİYE (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF