Hıbıt Sempozyumu Muğla’da Yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Hıbıt Sempozyumu Muğla’da Yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2015 12:24

MSKÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ÖĞRETİM ÜYESİ VE SEMPOZYUM BAŞKANLIĞINI YÜRÜTEN YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ETHEM SÜZEK.

Bugüne kadar Türkiye’nin önemli üniversitelerinde gerçekleştirilen Uluslararası Sağlık Bilişimi ve Biyoinformatik Sempozyumu (HIBIT) sempozyumunun 9.su Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ev sahipliğinde yapıldı. MSKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen sempozyuma, Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü (EBI), Protein Dizi Kaynaklarının Lideri Dr. Alex Bateman (İngiltere), Biyoinformatik alanının öncülerinden, alandaki en saygın araştırmacılardan Avrupa ve ABD’de yetkin görevlerde bulunan nice araştırmacının hocası olan Virginia Üniversitesinde Biyokimya ve Moleküler Genetik Profesörü William Pearson, Harward Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Don Seto, Sabancı Üniversitesi, Biyolojik Bilimler ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Uğur Sezerman, Koç Üniversitesi Kimya ve Biyoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Özlem Keskin gibi uluslararası bilim camiasının saygın isimleri katıldı.
Sempozyum Başkanlığını yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Ethem Süzek, Temel Bilimler araştırmalarından elde edilen bilgilerin ve bunların sonucu geliştirilen yöntemlerin klinikte ve özellikle kişiye özel tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde kullanılabileceği tarihi bir döneme girildiği söyledi. Süzek, “Gelişmiş ülkeler bu alanlarda yüksek bütçeli araştırma programları başlatmıştır. Örneğin Amerika Birleşik Devletlerinin Ulusal Sağlık Enstitüsünün Klinik ve Translasyonel Araştırma Ödülleri ve Avrupa Birliği’nin Horizon2020 Sağlığın ve Bakımın Kişiselleştirilmesi programları bu amaçla başlatılmış programların örnekleridir. Bu tip araştırmaların yürütülmesi büyük ve çok-dallı ekiplerin birlikte çalışmasını gerektirmektedir. Bu ekiplerin yüksek hacimli biyolojik ve tıbbi dijital verilerin toplanmasında ve işlenmesinde görev alacak biyoinformatik ve sağlık bilişimi uzmanlarından içirmesi kritik öneme sahiptir. Uluslararası Sağlık Bilişimi ve Biyoinformatik Sempozyumu (HIBIT), ülkemizde henüz gelişmekte olan bu iki alanda çok ihtiyaç duyulan araştırmacıları ve uzmanları bir araya getirmeyi hedefliyor. Sempozyumun araştırmacılar arası ortak çalışmaların belirlenmesi, artması ve ülkemizin başta Avrupa Birliği olmak üzere, uluslararası projelerde rekabet gücünü artıracak ekiplerin oluşmasında önemli bir araç olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Uluslar arası Sağlık Bilişimi ve Biyoinformatik sempozyumunun bu yıl 9’uncusunun yapıldığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Süzek, sempozyuma 100’e yakın katılımcı, 60’a yakın poster, 10 ülkeden temsilci ve 35 kurumun temsilcisi bulundurduğu açıkladı.
Çocuklar ve bebekleri daha fazla etkileyen, solunum yolları, göz, sindirim sistemi ve idrar yollarının zarlarını ve mukozalarını etkileyen virüs grubu Adeneo virüsler ile ilgili bilgi veren Harward Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Don Seto, “Adeneovirüsler çok önemli ve insan sağlığına zararlı virüsler. Adenovirüsler çeşitli hastalıklara sebep olurlar. Bunlar arasında göz hastalıkları var, solunum yolları hastalıkları var, hatta bir tanesinin Obeziteye neden olduğu biliniyor. Yeni yaptığımız araştırmalarda iki tanesinde çok önemli sonuçlar elde ettik. Hastalarda ikili veya üçlü gruplar oluşturabiliyorlar. Bulduğumuz başka bir sonuç ise Adenevirüsler şempanzeler ve insanlar arasında atlayabiliyorlar. Bu tür geçişkenlik insanlar için tehlikeli olabiliyor. Bunun bir örneği Ebola olabilir. Türkiye’ye ilk defa geldim ve bundan çok büyük heyecan duydum. Bu konferans eğitim açısından çok önemli. Eğer beni tekrar davet ederler ise tekrar gelmeyi düşünüyorum. Bizden sonraki nesillere eğitimimizin geçmesinden büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!