IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 16:27
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADIN ŞAİRLER VE BODRUM’DA YAZAN KADINLAR’ ANILDI
Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları kapsamında “Sen de senden sonrakilere anlat” sloganıyla düzenlenen "Anılarla Bodrum Sohbetleri"nde bu ay ’Geçmişten Günümüze Kadın Şairler ve Bodrum’da Yazan Kadınlar’ vatandaşlar kayıt altına alındı.
Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu tarafından “Anılarla Bodrum Sohbetleri”nin 21.’si, ‘Geçmişten Günümüze Kadın Şairler ve Bodrum’da Yazan Kadınlar’ konulu toplantıyla devam etti. Bodrum Belediyesi Trafo Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen toplantının ilk bölümüne kadın şairler Feriha Beriş, Dilek Nigar Kara, Fatma Satı, Tebessüm Özbek; ikinci bölümde ise yazan kadınlardan Ayşe Aynur Özet, Belkıs Öztin Koparanoğlu, Serap Gökalp, Hatice Orman, Günnar Onay, Ludmilla Danisenko, Sönmez Taner ve Şükran Atmaca konuşmacı olarak katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları Gönüllü Çalışma Grubu Sözcüsü Nuran Yüksel, sohbet toplantılarının 21.’sinin düzenlendiğini belirterek; "Öncelikle bugünkü toplantımıza katılan herkese ’Hoş geldiniz’ diyorum. Bugün yine heyecanlı bir toplantı yaşayacağız. Mart ayı, Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kapsayan bir ay ve bu ay toplantımızda kadın şairlerimiz ile yazan kadınlarımızı dinleyeceğiz. Bu toplantı vesilesiyle tüm dünya ülkelerindeki emekçi kadınlarımızı bir kez daha anmak istedik. İsimlerine ulaşabildiklerimiz kadın yazarlar ve şairlerle sohbet edecek, zaten eserleriyle ölümsüzleşen değerlerimizi de sesleriyle ve görüntüleriyle kayıt altına alacağız. Alınan tüm kayıtlar ise Bodrum Kent Müzesi’nde yerini bulacaktır.
Toplantının ilk bölümünde söz alan Bodrum’da yaşayan kadın şairler; kısaca hayat hikayelerinden bahsederek şiir yazmaya nasıl başladıkları, Bodrum’da yaşamanın ve Bodrum’da şiir yazmanın farklılıklarından bahsettiler.
Bodrum’da uzun yıllardır yaşayan ve Şiir Sevenler Platformu kurucularından şair Feriha Beriş, geçmişten bu güne kadın şair ve yazarlarımızı tanımak ve tanıtmak istediğini belirttiği toplantıda Osmanlı’nın son dönemi ile Cumhuriyet dönemindeki kadın şairlerin yaşamlarından kısa kesitler vererek eserlerinden örnekler sundu.
Toplantının ikinci bölümünde ise ’Bodrum’da Yazan Kadınlar’ yazdıkları kitaplar hakkında bilgiler verdi. Konuşmacılardan Belkıs Öztin Koparanoğlu, yazmış olduğu üç kitabından bahsederek; Bodrum Hakimi olarak bilinen Mefaret Tüzün’ün Bodrum’daki gerçek yaşam öyküsünü anlatan ‘Bodrum Hakimi’ adlı kitabını da nasıl yazdığını anlattı. Koparanoğlu ayrıca Girit adasından Bodrum’a göç edenlerin anılarını kaleme aldığı ‘Vira Vira Bodrum’a Hüzünlü Göç’ ve ‘Karşı Kıyılardan Bodrum’a’ adlı kitapların yazılış öykülerini anlattı.
Toplantının kalan kısmında öykü, roman, anı kitabı yazan ve çeviri yapan kadın yazarlar kendilerini tanıtarak kısaca eserlerinden bilgiler verdi. Toplantı sonunda katılımcılara, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon imzalı teşekkür belgeleri verilerek günün anısına topluca hatıra fotoğrafı çekildi.