Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde gazeteci-yazar Cahit Beğenç'in 22'nci ölüm yıldönümünde, Cahit Beğenç Sosyal Tesisi ve Kütüphanesi hizmete açıldı.
Fethiye'nin İncirköy Mahallesi'nde 1910'da doğan ve 'Sedef Kız' isimli öykü kitabıyla 1943'te Türk Dil Kurumu'ndan ödül alan Cahit Beğenç, 1994'te kalp krizinden yaşamını yitirdi. Dergi ve kitaplarda yayınlanmış yüzlerce makalesi bulunan, basın şeref kartı sahibi Beğenç, vasiyeti üzerine İncirköy Mezarlığı'na defnedildi.
2014 yerel seçilerinde İncirköy Mahallesi sakinlerine kütüphane ve sosyal tesis sözü veren Fethiye Belediye Başkanı DP'li Behçet Saatcı, seçim vaadindi 2 yıl sonra gerçekleştirdi. Yapımı tamamlanarak hizmete açılan sosyal tesis ve kütüphaneye Beğenç'in adı verildi. Önünde Beğenç'in büstünün yer aldığı tesiste 500 kişilik nişan, düğün, yemek organizasyonları gerçekleştirilebilecek. Tesisin açılış törenine; Beğenç'in eşi Melahat Beğenç, yazar arkadaşları Ünal Şöhret Dirlik, Recai Şahin, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve bölge halkından oluşan yaklaşık 500 kişi katıldı.
Törende konuşan Başkan Behçet Saatcı, Türkiye'nin eğitim alanında dibe sürüklendiğini söyledi. Kapatılan her okulu imam hatibe dönüştürerek eğitim sorununun çözülemeyeceğini anlatan Saatcı, "Tabi ki dinini, kitabını, Allah'ını bilen insan olacak. Ancak bilimsiz, fensiz bir yere varma şansımız yok." dedi. Beğenç'in 'Her şeye laf söyletirim, dilime söyletmem' sözünü katılımcılarla paylaşan Saatcı, "Dil nedir? Bizim anlaşmamızı sağlayan en önemli ögedir. Kopup geldiğimiz topraklarla aramızda en önemli bağ. O yüzden dilimize canımız gibi sahip çıkmamız gerek. Kültürümüzün ana ögesi, Türk dili. İncirköy'ün kendi insanları gibi tertemiz olan Cahit Beğenç amcamızın kullandığı dil, aslında İstanbul Türkçesi'dir. Yani Anadolu'nun en arı, en güzel konuşulan dilidir. Cahit amca için ne desek azdır." dedi.
Ergün TOS / FETHİYE (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF