IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2015 09:52
BATIK GEMİNİN DAĞILMA NEDENİ DOĞA OLAYLARI
Fethiye İlçe Kaymakam Ekrem Çalık, “Batığa dinamit ya da başka bir patlayıcı madde kullanılması söz konusu değildir.” dedi.
Fethiye’deki Türkiye’nin en gözde dalış merkezlerinden Dalyan deresi açıklarında 2012 yılında batırılan “TCSG 121” isimli Sahil Güvenlik gemisinin dinamitlenerek hurdacılara satıldığı şeklindeki iddialar Fethiye Kaymakamlığı tarafından araştırılırdı. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık tarafından araştırma sonucu yapılan açıklamada deniz altındaki batığa kesinlikle dinamit ya da başka patlayıcı madde kullanılmadığı gemideki dağılmanın doğal yollardan meydana gelmiş olduğu bildirildi.
Türkiye Su altı federasyonu Fethiye Dalış Merkezleri bölge temsilcisi Selami Tunçelli geçtiğimiz günlerde gazetecilere yaptığı açıklamada Dalyan Koyun’da bulunan yılda yaklaşık 10 bin kişinin daldığı batığı 3–5 kuruş paranın peşinde olan Hurdacı arkadaşlarımız bombalamışlar dinamit atmışlar parçalayıp içindeki flaşları kesmişler vanaları kesip parçalamışlar şuanda teknenin içine girilmiyor. Tekne bombalanıp dağıldıktan sonra maalesef içinde tek bir canlı bile kalmadı. Şuanda gittiğimiz zaman bir batığa değil leşe dalıyorsunuz. Bu hepimiz için üzücü demişti. Haberin yayınlanmasının ardından Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık Fethiye Turizm danışma bürosundan konuyla ilgili bir rapor hazırlanmasını istedi. Fethiye Dalış Derneği Başkanı Bülent Taşan ve Dalış Eğitmeni Mehmet Avcı söz konusu batığın hurdacılar tarafından dinamit gibi patlayıcı malzemeler yardımı ile dağıtıldığı ve malzemelerin alındığı yönünde
haberler üzerine Fethiye kaymakamlığı tarafından geniş çaplı araştırma yapıldı. Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık hazırlanan raporu açıklarken “ kesinlikle dinamit ya da başka bir patlayıcı madde kullanılması söz konusu değildir. Yapılan araştırma sonucunda meydana gelen dağılmanın 2 ana sebepten olduğu tespit edilmiştir.” dedi.
KOROZYON ETKİSİ
Kaymakam Ekrem Çalık Metal veya Metal alaşımlarının oksitlenme veya diğer kimyasal etkilerle aşılma durumu olan korozyon yaşanması doğal olan ve beklenen bir durumdur. Genel olarak eski amerikan tipi Sahil Güvenlik botlarının üs kısmı, kaptan köşkü dâhil alüminyum malzemeden olup alt kısmı ise demir saç malzemedir. Bu iki farklı malzeme çok tuzlu suyun içerisinde uzun süre kalınca elektroliz yaparak oksitlenmeye ve diğer aşınmalar ile birlikte korozyon oluşmaktadır. Bu batıkta yaşanan bu dağılma bu sebeple yaşanmaktadır. Yaşanması doğaldır. Ve beklenen bir durumdur.” dedi.
GÜÇLÜ FIRTINA SEBEP OLMUŞTUR, DİNAMİT İZİNE RASTLANMAMIŞTIR
Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık fırtına Dalyan Deresi dediğimiz, batığında bulunduğu dalış noktası açık denize baktığı dolayısıyla her türlü deniz olayına maruz kalabilecek bölgede bulunduğundan 2014–2015 kış döneminde bölgemizde yaşanan güçlü fırtına sebebiyle, korozyona uğramış gemi üst malzemelerinin etrafa dağıldığı gözlenmiştir. Ancak haberlerde bahsedildiği gibi herhangi bir dinamit izine rastlanamamıştır. Gemi dağılmasına rağmen her türlü gemi malzemesi hurdası bile çok pahalı olan sarı vanalar dahi yerinde durmaktadır. Dinamitleme ve hırsızlık söz konusu olmamasına rağmen bölge balıkçılık yapanların bıraktıkları
balık ağları, dalış yapanlara risk teşkil etmektedir. Dalış derneği konu ile ilgili bakanlık nezdinde girişimlere başlamıştır. Yıpranma ve doğal olaylar batığa zarar vermiştir.” dedi.