Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Datça İlçesi'nde Orman Genel Müdürlüğü'nce, bugüne kadar yapılan ülkenin en büyük gelir getirici tür ağaçlandırma projesi gerçekleştiriliyor.
Datça Orman İşletme Şefliği tarafından Datça'nın Reşadiye, Kızlan ve Karaköy bölgelerinde, 7 bin dönümlük alana keçiboynuzu fidanları dikiliyor. Yaklaşık 7 ay önce başlayan proje kapsamında, keçiboynuzu fidanları arasına dikilen lavanta, lavantin ve biberiye gibi tıbbi ve ıtri bitkiler şimdiden boy atıp çiçek açmaya başladı. Aynı anda iki amaca birden hizmet edecek projeyle bölge ağaçlandırılırken, arıcılık için de çok önemli altyapı oluşturacak.
Datça Orman İşletme Şefi Uğur Orhun, kırsal kesimdeki vatandaşların yaşam kalitesinin artırılıp, refah seviyesinin yükseltilmesinin amaçlandığını belirterek şöyle dedi:
"Çalışmalara, 2016 yılı kasım ayında başlandı. Reşadiye, Kızlan ve Karaköy bölgelerinde, 7 bin dönümlük alana keçiboynuzu fidanları dikiliyor. Orman Genel Müdürlüğü tarihinde, Türkiye genelinde bu kadar büyük bir alanda gelir getirici tür ağaçlandırma projesi gerçekleştirilmedi. Datça'daki bu çalışma, Türkiye'de bir ilk olacak."
10 YIL İÇİNDE MEYVE VERECEK
Projeyi benzerlerinden farklı kılan, en önemli unsurun büyüklüğünün yanı sıra, keçiboynuzu fidanları arasına periyodik olarak dikilen lavanta, lavantin ve biberiye gibi ıtri ve tıbbi bitkiler olduğunu ifade eden Orhun şöyle konuştu:
"Proje, aynı anda iki amacı içeriyor. Bölge keçiboynuzları ile ağaçlandırılırken, aynı zamanda arıcılığa elverişli bir alan oluşturuluyor. Keçiboynuzu ağaçları, 10 yıl içerisinde ilk meyvelerini verecek. Keçiboynuzu fidanları arasına dikilen lavanta, lavantin ve biberiyeler ise daha şimdiden boy atıp çiçek açmaya başladı. Yedi aylık çalışmaların sonucunda keçiboynuzu fidanlarının büyük oranda gelişip serpilmesi bizi mutlu ediyor."
Ağaçlandırma çalışmaları sırasında, Datça'da ilk kez 'Buror' teras tekniğinin kullanıldığını kaydeden Datça Orman İşletme Şefi Uğur Orhun, "Yılın büyük bir bölümünde yağışsız geçen bölgede, yoğun yağış dönemlerinde düşen yağmur sularının tutulması sağlanarak, fidanların susuz kalması önlenmiş olacak" dedi.
Orhun, keçiboynuzu ağaçlarının bölgenin kırsal kesimde yaşayan hane sayısı temel alınarak kura yöntemiyle halka dağıtılacağını sözlerine ekledi.
FOTOĞRAFLI