Dolara direnemeyen Ruble, Muğla'daki ihracatı olumsuz etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Dolara direnemeyen Ruble, Muğladaki ihracatı olumsuz etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 11:25

- Rusya'nın para birimi olan Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesi, Muğla'nın Fethiye ilçesinde domates, Ortaca'da ise narenciye ihracatında düşüşe neden oldu - Ortaca Ziraat Odası Başkanı Çöllü: - "Ürünlerimizin büyük kısmını Rusya'da pazarladığımız için buraya gönderilen ürünlerde tüccarlarımız yüzde yüze yakın zarar etti. Çünkü, yaklaşık 1 dolara satılan ürün, şimdi 50 sente düştü"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Rublenin dolar karşısındaki değer kaybı, Fethiye ve Ortaca ilçelerinden Rusya'ya yapılan narenciye ile yaş meyve ve sebze ihracatını olumsuz etkiledi.

Türkiye'de, Antalya'dan sonra en çok domates üretiminin yapıldığı yer olarak kabul edilen Fethiye'de, Rusya'ya olan ihracatın azalması üreticiyi üzdü. Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde yılda yaklaşık 400 bin ton üretilen domatesin büyük çoğunluğunun Rusya'ya ihraç ediliyor olması, son zamanlarda Rusya'nın para birimi olan Ruble'nin dolar karşısındaki değer kaybı ile ihracatın düşmesine neden oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Toptancı Halinde domates ihracatı yapan Bayram Viran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılbaşının gelmesiyle dün itibarıyla Rusya'ya domates ihracatını durdurduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Rusya'da Ruble'nin dolar karşısında değer kaybetmesinin ihracatı olumsuz etkilediğini belirten Viran, yaklaşık bir haftadır yavaşlayan domates ihracatının durma seviyesine geldiğini belirtti.

Viran, yılbaşından sonra bu durumun düzelmesini ümit ettiklerini, bölgedeki ihracatçıların da önümüzdeki günlerde Ruble fiyatına bakarak çalışacağını ifade etti.

Ruble'nin eski fiyatına geldiği zaman ihracatın biraz daha hızlanacağına değinen Viran, "Ruble fiyatı geçen günlerde bir hayli yükselmişti ve ihracatı durdurmuştu. Rusya'daki bu belirsizlik sadece yaş sebze meyve sektörünü değil, diğer ihracat yapılan ürünleri de olumsuz etkiliyor. Kısa zamanda Rusya'daki durumun normale gelmesini ümit ediyoruz" dedi.

Viran, ihracata giden domatesin 1 lira 20 kuruştan, iç piyasaya gidenlerin ise 60 ila 90 kuruştan değer bulduğunu dile getirdi.

- "Narenciye ihracatı da etkilendi"

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü ise Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinden yılda yaklaşık 150 bin ton limon, portakal ve mandalina ihraç edildiğini anlattı.

Ortaca'da domates ihracat sezonunun kapanmasıyla Rusya'da yaşanan devalüasyondan domates anlamında sıkıntı yaşamadıklarına işaret eden Çöllü, şöyle konuştu:

"Ortaca'da 40 bin ton civarında domates yetişiyor. Bu sezonda yetişen domatesin ihracata giden kısmı bitti. Domates sezonu kapandığı için Rusya'da yaşanan devalüasyondan etkilenmedi. Rus rublesi dolar karşısında çok fazla değer kaybına uğradı. Ürünlerimizin büyük kısmını Rusya'da pazarladığımız için buraya gönderilen ürünlerde tüccarlarımız yüzde yüze yakın zarar etti. Çünkü, yaklaşık 1 dolara satılan ürün, şimdi 50 sente düştü."

Haberin Devamı

Önceden tarladan limonun kilosunu 1 liraya sattıklarını anlatan Çöllü, şimdi ise portakal ve limonu 35-40 kuruşa zor satabildiklerini kaydetti.

Çöllü, Rusya'daki yaşanan olumsuz ekonominin tüccarlar ile çiftçileri sıkıntıya soktuğunu, Ortadoğu'da yeni pazarlar açıldığı taktirde bu sıkıntının giderilebileceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!