Dijital Türkiye hedefi, kamu ve özel sektörü bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Dijital Türkiye hedefi, kamu ve özel sektörü bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2017 14:08

Dijital Türkiye hedefi, kamu ve özel sektörü bir araya geldi

Haberin Devamı

TÜRKİYE Bilişim Derneği (TBD) Ankara Şubesi tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen 'TBD Kamu-BİB Kamu Bilişim Platformu' toplantısı, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde başladı. Kamu ve özel sektör temsilcileri, ülkenin izleyeceği yol haritasını konuştu.

TBD Ankara Şubesi, Bodrum'un Torba Mahallesi'ndeki Vogue Hotel'deki programıyla kamu ve özel sektör temsilcilerini 'dijital devlet' hedefi için "Gelin 'Dijital Türkiye' için Güçlerimizi Birleştirelim" sloganıyla bir araya getirdi. Türkiye'nin izleyeceği yol haritası, 'Siber güvenlik', 'E-devlet', 'bulut bilişim', 'KamuNet'gibi stratejik konuların ele alındığı toplantıda, 'Dijital Türkiye' hedefi için kamu, özel sektör ve akademik dünyanın ortak hareketinin önemi vurgulandı. TBD Ankara Şube Başkanı Nurcan Sunay, TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey konuşma yaptı. TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, Türkiye'nin gündeminin bilişim olması gerektiğine dikkat çekerek, "Yaşanan gerçeğin düşlediğimiz Türkiye manzarasından farklı olması, dijital/sayısal dönüşüm faaliyetlerinin beklenen hedeflenen ivmeyi yakalayamaması, hem birey olarak hem de STK olarak en büyük üzüntümüzdür. STK olarak Türkiye'nin belirsiz gündeminden olabildiğince az etkilenerek hedeflediğimiz amaç doğrultusunda adım atma kararlılığını taşıyoruz. Bizler ülkenin gündemini oluşturamazsak da yapılanlara, yapılamayanlara, yanlış uygulamalara dikkat çekmek karar vericilere iletilmek üzere çözüm önerileri oluşturmak ve eylem planları hazırlamak, kendimize de görevler çıkararak sivil inisiyatifler aracılığıyla gözleme ve izleme işlevlerini yerine getirerek nitelikli raporlar hazırlama ve farkındalık oluşturma çabasını sürdürmekteyiz" dedi. TBD Başkanı Aktepe, bugünün bilişimcilerinin değil on yıl beklemek, on gün hatta on saat bile beklemek istemediklerini, mesleklerinin doğası gereği sabretmeyi öğrenmiş olsalar da artık durmanın olanaksız olduğuna ve çarkın teknolojinin hızlı değişimine ayak uyduramayanları gözünün yaşına bakmadan dışarıya fırlattığına dikkat çekti.

"BİLİŞİM BU ÜLKENİN GELECEĞİNİN TA KENDİSİDİR"

Konuşmasını sürdüren Aktepe, "TBD olarak büyük bir sorumluluk bilinci ile dile getirdiğimiz hususlar sadece bilişim kesiminin sorunları değil, bu ülkenin temel sorunlarıdır. Çünkü Bilişim bu ülkenin geleceğinin ta kendisidir. Türkiye'nin gündemi Bilişim, bilişimin kaldıraç etkisinden faydalanarak tüm sektörlerde kalkınmayı hedef alan dijital/sayısal dönüşüm olsun istiyoruz. Kamu ve özel sektörün bir araya geldiği bu önemli etkinliğimiz bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Kamuda kullanılan yazılımların ve donanımların sadece küçük bir kısmının yerli olduğunu biliyoruz. Kamuda kullanılmakta olan çözümlerin yaklaşık yüzde 90'nın ise yabancı menşeli olduğu çeşitli kaynaklarca ifade ediliyor. Nesnelerin interneti, yapay zeka, sanal gerçeklik, karmaşık gerçeklik, büyük veri, robotlar ve otonom sistemler başta olmak üzere dijital/sayısal dönüşümde kamuda ihtiyaç duyulan yazılım ve donanımların yerli ve özgün olarak geliştirilmesi ve kamuda yaygın olarak kullanılmasının sağlanması bilişim ekosistemin gelişimi ve sürdürülebilirliği için çok önemlidir" dedi.

"YAZILIM İHRACATI SON 1 YILDA YÜZDE 41 ARTMIŞTIR"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Galip Zerey ise "Bilgi teknoloji ve iletişim sektörü piyasa büyüklüğü, 2016 yılı sonu itibariyle 94.3 milyar Türk lirası olmuştur. Türk Lirası bazında, 2015 yılına göre sektör son bir yıl içinde yüzde 14.4 büyümüştür. 2016 yılı sonu itibariyle bilgi teknolojileri hizmet kategorisinde yerlilik oranı yüzde 86'dır. Yazılım kategorisinde yerlilik oranı yüzde 60, hizmetler ve yazılımda yerli payı artarken donanımda hala yüzde 80'in üzerinde ithal ürünler kullanılmaktadır. Burada bir parantez açmak istiyorum. Yazılım sektöründe siber güvenlik yazılımı kategorisine girdiğimiz zaman, yabancı siber güvenlik ürünlerinin yüze 90'ın üzerinde olduğunu daha çok önemli olarak dikkat çekmekte. O konuda da çalışıyoruz, yerliliği arttırmak için. 2015 yılı sonu itibariyle toplam ihracat bir önceki yıla göre yüzde 50 artarak 2.2 milyar TL'ye ulaşmış, bunun 1.3 milyar TL'si yazılım ihracatı, 2015 yılı sonu olarak söylüyorum. 2016 yılı sonuna geldiğimizde ihracat yüzde 32 artmış 3.1 milyar TL'ye olmuştur. Toplam ihracatın 2 milyar 41 milyonu hep TL olarak konuşuyoruz, yazılımdır. Yazılım ihracatı son 1 yılda yüzde 41 artmıştır. Yazılımdan elde edilen cironun Türkiye'deki yüzde 14 kısmı ihracattan gelmektedir. Bunları ben bir başarı olarak görüyorum yazalım sektörümüz iyi gidiyor, daha da iyi olacak. Bazı teşviklerle daha da iyi olacaktır kamu olarak daha fazla teşvik yapmaya gayret edeceğiz" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Hilmi Çolakoğlu'nun oturum yöneticisi olduğu ve Dijital Devlet'in konu edinildiği açılış oturumunda ise PLATİN Bilişim Genel Müdürü Ayhan Bamyacı, MICROSOFT Kamu Sektörü Genel Müdür Yardımcısı Levent Erkan deneyimlerini paylaşması ile oturumlar başladı. İki gün sürecek platform yarın sona erecek.

Nilüfer DEMİR / BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!