Datça için Marmaris'e baraj yapılmasına tepki

Güncelleme Tarihi:

Datça için Marmarise baraj yapılmasına tepki
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2016 09:39

Datça için Marmaris'e baraj yapılmasına tepki

Haberin Devamı

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS(Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Datça İlçesi'ndeki su sorununa çözüm getirmesi amacıyla Marmaris'e yapılması planlanan baraj, bazı kesimlerce istenmedi. Baraj için Bördübet Mevkii'ne inceleme yapılması üzerine baraj karşıtları eylem yaptı. Eylemciler, bölgedeki arıcılığın biteceği, tarihi mezarlar ile koruma altındaki sığla ağaçlarının sular altında kalacağı gerekçesiyle barajı istemediklerini söyledi.
Muğla İl Koordinasyon Kurulu, Datça'daki su sorununun çözülmesi için DSİ Aydın 21'inci Bölge Müdürlüğü'nden yardım istedi. DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Marmaris ve çevresinde inceleme yaptı. Bördübet Mevkii'ndeki 3 kilometre uzunluğundaki Kırkpınar Deresi'ndeki su debisinin ölçülmesine karar verdi. Dere kenarlarına ölçüm yapılabilmesi için betonlar dökülerek, platformlar hazırlanması üzerine çevre sakinleri eylem kararı aldı. Dün sabah saatlerinde barajın yapılması planlanan alanda halk toplanmaya başladı. Marmaris'ten de çok sayıda değişik sivil toplum örgütü üyeleri de eyleme destek verdi.
Bölge sakinleri adına basın açıklamasını yapan Salih Kocayiğit, "Bördübet, Değirmenyanı ve Hisarönü köylüleri olarak sesimizi yetkililere duyurmak istediklerini belirterek, şöyle dedi:
"Bölge halkı arıcılık ve tarımla geçiniyor. Su hepimiz için ihtiyaç. Tamam yetkililer de susuz olan yerlere çareler düşünüyor, ama baraj ile bizim tarım alanlarımız, evlerimiz, orman ve atalarımızın mezarları su altında kalacak. Arıcılık bitecek. Bizim gidecek başka yerimiz yok. Bölgemiz sığla ağaçları nedeniyle koruma altında. Böyle bir cennete kıyılmasın. Yeni bir baraj yapmak yerine var olandan faydalanılsın."
Hisarönü Muhtarı Mehmet Çelikalp ise barajın bölgeye büyük zarar vereceğini söyledi. Herkesin tedirgin olduğunu söyleyen Çelikalp, muhtarlar toplantısına çağırılması halinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a durumu aktaracağını söyledi.
TEPKİLER YÜKSELDİ
Eyleme katılanlardan 53 yaşındaki Şehnaz İnce, şöyle konuştu:
"Doğal bal ve Marmaris'in ekmeğinin buğdayı burada üretiliyor. Doktorlar da bize bunları yememizi öneriyor. Nefes darlığım var ve her gün Marmaris'ten buraya geliyorum. Sığla ağaçlarımızın kesilmesini de istemiyoruz. Başka yerde su mu yok? Datça yolunda soğuk su var ve boşa akıyor. Bunu değerlendirsinler. Marmaris'in baraj suyu Karadere'de boşa akan suyla çoğaltılarak Bozburun'a ve Datça'ya verilebilir. Neden buraya göz diktiler? Doğallık bozulmasın, her yeri bozdular bir burası kalmıştı şimdi sıra buraya mı geldi? Burada gözü kalanın gözü çıksın."
Eylemcilerden arıcı 56 yaşındaki Mehmet Tezcan ise "Datça'nın Emecik Mahallesi ve çevresinde ciddi anlamda çok su var. Burada maksadın ne olduğunu anlamıyoruz. Dünyanın en güzel sığla ve çam ağaçları burada. Denize arıtma sistemi kursunlar ama bizim suyumuza dokunmasınlar" dedi.
İlkokul öğrencisi Eren Kocayiğit'in de "Sığla ağaçlarının koruma altında olduğunu biliyor ve baraja hayır diyorum" sözleri alkışlandı.
Eylemcilerden 57 yaşındaki Fatma Akbaş ise köyün mezarlığının sular altında kalacağını belirterek, "Mezarlıkta yatanlarımıza bile rahat yok. Mezarları toplar başka yere kaldırırız demişler. Nereye kaldıracaklar? Biz kendi yaptırdığımız mezarımızın başında oturup dua etmek istiyoruz" diye konuştu.
Büyük büyük dedesinin mezarı başında konuşan 5 yaşındaki Azra Karayiğit ise "Dedelerimin dedesi burada yatıyor. Baraj istemiyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!