Cumhurbaşkanı'na suikast timi davasına Muğla'da devam ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanına suikast timi davasına Muğlada devam ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2017 11:12

Cumhurbaşkanı'na suikast timi davasına Muğla'da devam ediliyor

Haberin Devamı

Taylan YILDIRIM-Cavit AKGÜN/MUĞLA (DHA)- CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 kişinin yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dördüncü duruşma ile devam ediliyor.
Geçen yıl 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinden oluşan 37 kişilik özel tim, 2 polisi şehit edip kaçtı. Otele saldırı düzenleyenlerden, aralarında İzmir'deki Çiğli Ana Jet Üssü'nün imamı olduğu belirtilen 'Paşa' lakaplı astsubay Zekeriya Kuzu'nun da aralarında bulunduğu 25'i ilk yakalanarak tutuklandı. Daha sonra Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda tabur komutanı olan Binbaşı Şükrü Seymen ile önceden aynı birlikte eğitim alıp görev yapan askerlerden seçtiği Yüzbaşılar İsmail Yiğit, Mustafa Serdar Özay, Muammer Gözübüyük, Ergün Şahin, Bahadır Sagun, Mehmet Öztürk, Üsteğmenler Murat Köse, Mehmet Demir, Enes Yılmaz; Teğmen Muhammet Burak İpek de yakalanarak tutuklandı. Firari Yüzbaşı Burkay Karatepe ise, yakalanamadı.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame ile sanıkların her biri için 6 kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istendi. Suikasta teşebbüs eylemini gerçekleştirmek üzere Marmaris'e gelen 37 askeri personelin yanı sıra azmettirici ya da yardımda bulunduğu belirlenenlerle birlikte aralarında örgüt lideri Fethullah Gülen'in de bulunduğu, 3'ü firari toplam 47 kişi hakkında dava açıldı. Sanıkların, 'Cumhurbaşkanına suikast', 'Anayasayı ihlal', 'Yasama organına karşı suç', 'Hükümete karşı suç', 'Silahlı terör örgütü yöneticisi olma', 'Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme', 'Yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüs etme', 'Kasten öldürmeye teşebbüs', 'Zincirleme şekilde cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama', 'Zincirleme şekilde silahla tehdit', 'Cumhurbaşkanına hakaret', 'Zincirleme şekilde kamu görevlisine görevi nedeniyle hakaret', 'Kamu malına zarar verme, mala zarar verme, nitelikli olarak konut dokunulmazlığının ihlali ve nitelikli yağma' suçlarından 6'şar kez ömür boyu hapis cezasına çarptırılması istendi.
Geçen ay yapılan üçüncü duruşmada savcı tüm kanıtların toplandığını, sanıkların savunmalarını yaptığını ve tanıkların dinlendiğini, tüm gerçeklerin ortaya çıktığını ifade ederken dosyaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, 1 sanık hakkında beraat isteminde bulundu, diğer sanıklarla ilgili 6'şar kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istedi.
4'ÜNCÜ DURUŞMA BAŞLADI
Yargılamaya bugün yapılan dördüncü duruşma ile devam edildi. Diğer duruşmaların aksine sanık darbeci askerler, cezaevi araçlarıyla salonunun bulunduğu binanın girişine kadar götürüldü. Burada araçlardan indirilen sanıklar, ardından duruşma salonuna alındı. Bu uygulama nedeniyle gazeteciler, sanıkların getirilmesini görüntülemekte zorlandı. Polis ve jandarmanın geniş güvenlik önlemleri altında salona alınan darbeci askerlerinde tek tip kıyafet giymedikleri, normal kıyafetlerle geldikleri görüldü.
ESASA İLİŞKİN SAVUNMALARINA BAŞLADILAR
Yoklamayla başlayan duruşmada, mahkeme ilk olarak esasa ilişkini son savunmalarını yapan sanıkların istedikleri takdirde duruşmalara katılmayabileceklerine karar verdi. 'Genelkurmay çatı davası' ile Akıncı Üssü davalarında yargılamaları süren, aralarında Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş'in de bulunduğu bazı askerler, duruşmaya katılmadı. Yargılamada, sanıklardan bazıları avukatlarının olmamasını ve hazırlanamadıklarını gerekçe gösterip savunmalarını yapmak istemedi. Savunmalarını hazırlayan sanıklardan ilk olarak Kara Havacılık Üs Komutanı Tuğgeneral Ünsal Coşkun savunma yaptı. Kanıtlarla ilgili bilirkişilerin incelemelerinin boşluklar yarattığını ilere süren Ünsal Coşkun, FETÖ üyeliğine ilişkin olarak şöyle konuştu:
"FETÖ üyesi olduğuma ilişkin iddianamede delil yok. 'Yurtta Sulh Konseyi' üyeliğiyle ilgili çatı davasında sadece 1.5 sayfalık bir mütaala var. Maddi delile dayanmıyor. FETÖ çatı davasında var olan gerçekten uzak olayla burada bağlantı kurulması gerçekle uyuşmamaktadır. Hiçbir zaman teşkilat harici, çıkıp terör örgütü bağlantısıyla emir vermedim. İrtibatta olduğum kişiler alay komutanlarıdır. FETÖ üyeliğim söz konusu değildir."
Ünsal Coşkun'un avukatı da müvekkilinin azmettiricilikle suçlanmasının mümkün olamayacağını öne sürerek beraatini istedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!