Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Büyük Milet Meclisi'nde basın toplantısı düzenleyen CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Muğla'da yaptırdığı Ekolojik Temelli Doğal SİT projesinin iptalini istedi.
CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ'ın TBMM'de düzenlediği toplantıya Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Bodrum ve Milas Kent Konseyi, Bodrum Denizciler Derneği, Gökova Ekolojik Yaşam Derneği, Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevresini Koruma Derneği, Yatağan Turgut Yardımlaşma, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği, Çevre ve Arı Koruma Derneği temsilcileri de katıldı. TBMM'de yaptığı konuşmanın ardından yazılı açıklama da yapan Üstündağ, Muğla'daki Ekolojik Temelli Doğal SİT çalışmasının Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından anlatılmadığını ileri sürdü. Özhaseki'nin projeleri onaylamadan önce Muğla'ya gelip halka bilgi vereceğini söylemesine rağmen bir açıklama yapılmadan Gökova paftasının onaylandığını savunan Üstündağ, "Muğla kıyıları ve doğal güzellikleriyle dünyanın gözdesi olan bir coğrafya ve bu güzellikler maalesef devletin saldırısı altında. Bir süredir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, il genelinde doğal SİT alanlarının koruma derecelerini düşüren ve kaldıran, imara açma projesi ile Muğla kıyıları ve doğal alanlar tehdit altına girdi. Muğla halkı bu projeye son derece kızgın ve Muğla halkı ayağa kalkmış durumda. 1479 kilometre kıyı uzunluğuna sahip Muğla'nın, kıyılarını, sulak alanlarını, ormanlarını, ekolojik ve ekosistemi yok edecek, kıyılarının betonlaşmasına yol açacak bu proje, Muğla'yı talan etme projesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla doğal SİT alanlarının durumunun yerinde tespiti amacıyla, 29.09. 2013 tarihinde bir ihale yapmış ve yapılan 3 aylık çalışma sonucunda, 29.12.2013 tarihinde Muğla'da, doğal SİT statüsünden çıkarılacak bir alan olmadığı belirlenmiş ve rapora bağlanmıştır" dedi.
"PROJENİN İÇİNDE KAÇAK YAZLIK SARAY DA VAR"
Projenin gerekli inceleme yapılmadan onaylandığını öne süren Üstündağ, "Yangından mal kaçırır gibi proje onaylanmıştır. Bu telaşın nedeni şu anda mecliste yasalaşmak için bekleyen 'tabiatı ve biyolojik çeşitliliği koruma yasa tasarısı' olmasın. Sadece Gökova paftasının onaylanması için neden acele edildi? Kaçak 'Yazlık Saray'ın da bu paftada olmasından mı acele edildi? Bakanlık Muğla'ya bir karabasan gibi çökmüştür. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Muğla'daki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanları ile ilgili ayrıca, yeni bir çalışma başlatmıştır. Ekolojik temelli doğal SİT çalışması ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Aynı bakanlığın iki genel müdürlüğünün, diğer müdürlüğün aynı yerde yaptığı veya yapacağı çalışmadan haberi yoktur. Bu da iktidarın ne kadar savruk bir durumda olduğunu gösteriyor" dedi.
Milas, Menteşe, Ula ve Marmaris ilçelerindeki doğal SİT alanlarının 6 Aralık 2016 tarihinde tescillendiğinin altını çizen CHP'li Üstündağ, "Çevre ve Şehircilik Bakanı, Muğla ve ülke kamuoyundan gerçeği gizlemiştir. Muğla'yı talan edecek ucube projeyi Muğlalılardan gizleyerek halktan gerçekleri saklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın artık o koltukta oturması mümkün değildir. Bakanlığın Muğla'dan elini çekmesini istiyoruz.
Doğal SİT alanlarını gerek kaldırarak, gerekse derecelerini düşürerek Muğla'ya ve ülkeye verilecek zararın önlenmesi için de, projelerin iptalini ve ortadan kaldırılmasını ayrıca talep ediyoruz" dedi.
Yaşar ANTER / MUĞLA, (DHA)
FOTOĞRAF