CHP'li Üstündağ'dan Bodrum Kalesi restorasyonuna tepki

Güncelleme Tarihi:

CHPli Üstündağdan Bodrum Kalesi restorasyonuna tepki
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2017 13:21

CHP'li Üstündağ'dan Bodrum Kalesi restorasyonuna tepki

Haberin Devamı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nin aslına uygun korunması gerektiğini belirtip, restorasyon projesine karşı olduğunu söyledi.

Milletvekili Akın Üstündağ, geçtiğimiz günlerde büyük tartışma konusu olan Bodrum Kalesi'nin iç kısımlarının yıkımına ve yaklaşık 2 yıl kapalı kalmasına neden olacak restorasyon projesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, Bodrum Kalesi'nin Bodrum'un en önemli simgelerinden biri olduğuna dikkati çeken milletvekili Üstündağ, "Bodrum Kalesi aynı zamanda arkeolojik, tarihi ve turistik bir mekandır. İçerisinde UNESCO'nun 'Korunması Gerekli Kültür Varlıkları' aday listesine girmiş ve aynı zamanda 1995 yılında Avrupa'da yılın müzesi seçilen Sualtı Arkeoloji Müzesi yer almaktadır. Bodrum Kalesi'ni, içindeki dünyaca ünlü müzeden ayrı düşünmemek gereklidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan dönüşüm projesi sessiz sedasız uygulanmaya başlanmak isteniyor. Burada bütün hesaplar, kalenin içinde bulunan şapelden çevrilme küçücük bir caminin ibadete açılması ekseninde yapılıyor. 'Camiyi ibadete açacağız' diye bütün kale talan edilmeye çalışılıyor. Sanki bizim olan kaleyi yeniden fethetmeye çalışıyorlar. Bu iktidarın tarihi eserlere bakış açısını birebir gösteriyor. Bodrum'da sahile yapmak istedikleri külliye de aynı bakışın eseridir. Halbuki Bodrum'da ibadet alanları ihtiyacı karşılayacak düzeyde ve yeterlidir" dedi.

Üstündağ, şöyle devam etti:

"Bodrum Kalesi, SİT alanıdır. Burada yıkıma nasıl izin verilir? Uygulanacak olan proje ile kaledeki tüm tarihi mekanlar yok edilecek, içindeki eserlerle birlikte sergilenen dünyanın en eski batığı da ortadan kaldırılacak. Dünyaca ünlü müze bir inat uğruna yok edilmeye çalışılıyor. Bodrum Kalesi'nin, tarihi ve arkeolojik önemi de dikkate alınıp, çevresinin tarihi geçmişinden ayrı düşünülemeyecek olan müzenin de korunarak restore edilmesi gerekir. Yeni projenin Bodrum yerel insiyatiflerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşleri de alınarak hazırlanması da son derece önemlidir. Bu haliyle mevcut proje uygulanırsa elimizdeki en önemli değerleri yok etmiş olacağız."

Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!