Güncelleme Tarihi:
Yaşar ANTER/BODRUM(Muğla), (DHA)- MUĞLA Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, geçtiğimiz hafta patlayan su isale hattı nedeniyle kentin yarısına su verilemezken Bodrum'da inceleme yaptı. Gürün, "Şu anda bayramda Bodrum'u susuz bırakmamak için ekiplerimiz 24 saat çalışıyor. Gerekli boruları getirdik. 1 kilometrelik ormanlık alandan yeni hat açtık. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü suyu vererek Bodrumluları ve ilçemize konuk gelenleri susuz bırakmayacağız" dedi.
Bodrum'da isale hattındaki su patlaması nedeniyle yarımadanın yarısı susuz kaldı. Muğla Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kentteki su kesintini ortadan kaldırmak için patlamanın görüldüğü ilk günden itibaren çalışma başlattı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Osman Gürün bugün, Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, CHP İlçe Başkanı Recai Seymen ve meclis üyeleri ile birlikte su patlamasının yaşandığı ve yeni hat açılarak tamiratın devam ettiği 700 metrelik alanda incelemelerde bulundu.
GÜRÜN: "DSİ BİZE DÜRÜST DAVRANMADI"
DSİ tarafından 2011 yılında yapılan su isale hattında müteahhitlerin vasıfsız boru kullanması nedeniyle bugüne kadar tam 447 patlama görüldüğünü ve birçok kez mahalle ve karayolunun sular altında kaldığını belirten Gürün, şöyle dedi:
"Vatandaşımız susuz kaldığı için isyan etmekte haklı. Su olduğu halde hatlarda meydana gelen patlamalar nedeniyle vatandaş suyunu alamıyorsa elbette bunun hesabını soracak. Sadece vatandaşı doğru bilgilendirerek hesabın kimden sorulacağını belirtmek gerekir. Bu hatların patlamasında hizmetin aksamasında belediyelerin tek bir kusuru yok. Olsa çıkıp özür dileyip gerekeni yapacağım. Üzerimize vazife olmadığı halde şu anda hattı yapan DSİ'nin yapması gereken arızaları da biz gideriyoruz. Büyükşehir olduktan sora DSİ bize bu hattı devir etmek istedi. Bu sıkıntıları bildiğimiz için sorunları belirterek ve sorunların çözümü halinde hattı alabileceğimizi söyledik. Hattın son patlaması ve kentin susuz kalmasının ardından kamuoyunda sanki bu hat büyükşehir belediyesine aitmiş gibi bir algı yaratılarak kapalı kapılar ardında halk yanlış bilgilendirilmek için ne gerekiyorsa yapılıyor. Ancak bu doğru değil. Bu hattı DSİ, kendisinin 2012 yılında sözleşmelere koyarak kullanılmasını yasakladığı boruları, müteahhit tarafından döşenerek yaptırdı. Yani hat, kalitesiz boru ile yapılınca tam 447 kez patladı. 1530 saat su kesinti yaşandı. 317 bin 648 metreküp su kaybı oldu. Şu anda ekiplerimiz 24 saat çalışarak önümüzdeki hafta suyu kente verecekler ve konuklarımız bayramı susuz geçirmelerini sağlayacağız. Ancak bayramın ortasında bile hattın bir başka yerden patlamayacağı garantisi yok. Bodrum her an tekrar susuz kalabilir. Çünkü hattın her yeri bu kalitesiz borularla yapılmış durumda."
"DSİ ÇÜRÜK HATTA 107 MİLYON BORÇ ÇIKARDI"
Bodrum'u susuz bırakan hat için DSİ'nin belediyeye 107 milyon TL borç çıkardığını belirten Gürün, şöyle devam etti:
"DSİ'yi dürüst davranmaya ve bir an önce hattı yenileyerek yaptığı yanlışı düzeltmeye çağırıyorum. Çünkü Bodrum'un susuz kalmasından belediyelerin tek bir suçu bulunmamakta tam aksine şu anda bizim üzerimize vazife olmadığı halde kent susuz kalmasın diyerek DSİ'nin yapması gereken hattın patlamayan bölümündeki yenileme işini yine biz yapıyoruz. Kimse suçu bir başkasına atarak bu işin içinden sıyrılamaz. Biz, DSİ'den özürlü mal. özürlü hat almak istemiyoruz. DSİ özellikle patlamanın yaşadığı bölgede mülkiyet sıkıntıları nedeniyle ihaleye çıkmayı kabul etmiyor, ihale olmayıncada hat yapılmıyor. Bu nedenle DSİ'yi bir an önce isale hattının standartlara uygun bir şekilde yenilemeye ve bize teslim etmeye davet ediyorum. Aksi takdirde bugün burada 700 metrelik sorunu çözdük, yarın hattın başka bir yeri patlayacak. Kente su getiren boruların çok niteliksiz ve kalitesiz ve yanlış imalata bağlıdır."
BORULARA ELEŞTİRİ
Arızanın meydana geldiği yerde inceleme yaparken patlayan ve hattan çıkarılan isale hattı borularını gören Gürün, daha önce DSİ'nin Bodrum'un '50 yıllık su sorunu çözüldü' diye önceden açıklama yaptığını ancak bunun bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi. Gürün, "Gerçekçi olmak lazım. Bu doğru değil. Bir an önce yeni su kaynakları yaratmamız ve barajları yapmamız lazım. Aksi halde 50 yıllık suyumuz var görüşü doğru değil" dedi.
YARIMADANIN YARISI SUSUZ
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise kent merkezi dışyında özellikle yarımadanın kuzeyinde olan Gündoğan, Göltürkbükü, Yalıkavak ve Turgutreis mahallelerinde su sıkıntısı çekildiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Bu hattın bir turizme kentine değil hiçbir kente yakışmadığı bilinmesi lazım. Meydana gelen patlamalar vatandaşıda bizide bezdirdi. Çünkü hattın ne zaman nereden patlayacağı belil değil. Su isale hattından belediyelerimiz sorumlu olmadığı halde ekiplerimizi 24 saat çalıştırarak su kesintisini gidermeye çalışıyoruz. Öümüzdeki cumartesi günü suyu verebileceğiz. 9 iş makinesi ve yaklaşık 50 işçi ve teknik ekip ile çalışmaların sürdürülüyor."
FOTOĞRAF