Güncelleme Tarihi:
Mehmet ÇİL / DATÇA (Muğla), (DHA)- ELEKTRONİK mühendisi 60 yaşındaki İsmail Ezgü, satın aldığı eski yelkenli bir katamaranı, üzerinde bazı değişiklikler yaparak, yakıt yerine tamamen güneş enerjisi ile çalışır hale getirdi.
Betül 37 adını verdiği elektrikli teknesi ile ilk denemesini geçen yıl, İstanbul Riva'dan Kilyos'a gidip-gelerek yapan evli 3 çocuk babası İsmail Ezgü, bu yıl ise 34 yıllık hayat arkadaşı 56 yaşındaki mimar Sema Ezgü ile birlikte daha uzun bir deniz yolculuğuna çıktı. 10 Haziran'da Riva'dan denize açılan Ezgü çifti, 700 mil yol katederek, 12 günde Fethiye Kelebekler Vadisi'ne ulaştı. Yolculuk boyunca hiçbir zorlukla karşılaşmayan çift, gidişte uğramadıkları Akdeniz ve Ege'nin birbirinden güzel koy ve sahil kasabalarını görmek için dönüş rotasını 1400 mile çıkardı. Betül 37 teknesinin Ege'ye açılmadan önce Akdeniz'deki son durağı ise Muğla'nın Datça İlçesi oldu. Datça limanında demirleyen Türkiye'nin ilk elektrikli yatı, burada deniz meraklıları ve tekne sahiplerinin ilgi odağı oldu.
İNAT ETTİ, BAŞARDI
Emekliye ayrılıp işini çocuklarına devrettikten sonra, iki yıl önce bir hayalini gerçekleştirmek üzere yola çıktığını belirten İsmail Ezgü, "Mesleğim elektronik mühendisi ve işim güneş paneli ve rüzgar türbini imalatı olduğu için, güneş enerjisi ile giden, hiç yakıt kullanmayan bir tekne yapmak istedim. Başlangıçta kimse bana inanmadı. Eşim ve çocuklarım bile itiraz etti. 'Hayal' diye baktılar. Ben hayalperest bir insanım. Müthiş bir inatçı yapım var. 'Yapamazsın' dediklerinde daha çok işin üstüne gittim" dedi.
SAATTE 5 MİL YOL ALIYOR
Hayalindeki teknenin projesini çizdiğini ifade eden Ezgü, "Hesaplarıma göre, 8 metreye 4 metre büyüklükte bir tekneye ihtiyacım vardı. Fakat böyle bir tekne bulamadım. Kendim imal etmeyi düşündüm. Tekne imal etmek ayrı bir bilgi gerektiriyor. Gemi mühendisliği bilgim hiç yok. 6 aylık bir arayışın sonunda, tam istediğim gibi satılık 8 metre uzunluğunda fiber bir katamaran buldum. 25 bin TL'ye satın alarak hemen işe kalkıştım. Üzerindeki yelken direklerini söktüm. Güneş panelleri yerleştirdim. 4 bin 800 watt toplam panelim var. 4 kilovat saatlik iki elektrik motoru taktım. Yaptığım değişikliklerle tekne toplam 70 bin TL'ye mal oldu. Saatte ortalama 5 mil hız yapabiliyorum. Havanın durumuna göre günde ortalama 50-55 mil yol alıyorum. Bir günde 65 mil yol aldığım oldu" diye konuştu.
TEK DAMLA YAKIT KULLANMIYOR
Teknede 8 adet, 100 amperlik akü bulunduğunu hatırlatan Ezgü, "Aküleri şarj ediyoruz. Sabah erken yola çıktığımızda, enerjimizi akülerden alıyoruz. Saat 12.00-14.00 arasında tamamen güneşten gelen enerji bizi götürebiliyor. Tek damla yakıt kullanmıyoruz. Egzoz yok, yağ sızıntısı yok. Havaya kirleten hiçbir etken yok. Çevreye zararlı değil. Çevreci biriyim, yaptığım bu elektrikli yat ile bunun olabileceğini gösterdim. Devletimizin böyle bir projeyi hayata geçirmesini umut ediyorum. Özellikle Dalyan gibi, çevrenin çok önemli olduğu hassas yerlerde bu tür tekneler kullanılabilir" dedi.
HEM EKONOMİK HEM ÇEVRECİ
Betül 37 isimli elektrikli yatı görüp incelemeye gelen deniz tutkunlarından 56 yaşındaki İlker Harman ise projeye hayran kaldığını belirterek, "Yıllardır denizlerdeyim. Bunun bir örneğini daha hiç görmedim. Çevreci ve mükemmel bir düşünce… Dünyamızın ve üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin giderek kirlendiğini görüyoruz. Gemilerin, teknelerin sintineleri, mazot ve yağları denizleri kirletiyor. Bu teknenin en önemli özelliği yakıt kullanmadığı için ekonomik olmasının ötesinde, denizleri hiç kirletmemesidir. Adeta sıfır sorun ile denizlerin keyfini yaşamak mümkün oluyor. Umarım bu bir örnek olur ve çok yaygınlaşır" dedi.
FOTOĞRAF