Güncelleme Tarihi:
Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), (DHA)- BODRUM'daki cennet turizm köşelerinden Orak Adası'nda geçen hafta sonunda 2'si çocuk 9 kişinin yaralanmasına neden olan caretta carettaları bulmak için koyda inceleme yaptı. Ekipler, 6 saat içerisinde bir tek caretta carettaya rastlamadı.
Bodrum İlçesi'ne 10 mil, Yalı Mahallesi'ne 3 mil uzaklıktaki Orak Adası'nda geçen hafta sonunda 2'si çocuk 9 kişinin caretta caretta saldırısı nedeniyle yaralanması üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatı ile bugün botlarla adaya çıkartma yapıldı. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Bekir Erdoğan başkanlığındaki heyette bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Rehabilite Merkezi (DEKAMER) alan sorumlusu Ahmet Yavuz Candan, AKUT üyeleri ve 4 dalgıç, saldırının gerçekleştiği ve yaklaşık 30 teknenin demirlediği koyda inceleme yaptı.
Müdür yardımcısı Bekir Erdoğan, dalgıçlarla birlikte denize atlayarak aramalara katıldı. Ancak yaklaşık 6 saat süren arama sırasında ada etrafında tek bir caretta carettaya rastlanmadı. Denizden çıkan Erdoğan, geçen hafta yaşanan olayın ardından hemen bir ekip oluşturduklarını belirterek, "Bugün saldırın yapıldığı yerde arama ve inceleme yaptık ancak şu saate kadar tek bir Caretta Caretta'ya rastlamadık. Ancak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Takibe aldığımız Caretta Carettaların doğal davranışlarının dışında bir olumsuzluk görürsek DEKAMER'e götürerek rehabilite edilmesini ve yeniden doğaya salıverilmesini sağlayacağız. Tatilcilerimiz ve özellikle tekne kaptanlarımızı bir kez daha uyarıyoruz. Doğal ve vahşi hayvanların dengesini bozacak hareketlerden yani ekmek yada tavuk atmaktan vazgeçin. Çünkü bu hayvanlar yılın 12 ayı burada, onların yaşam alanları burası. Tatilciler gittiklerinde ne olacak, bu nedenle bu hayvanları korumak ve doğal ortamlarında yaşamalarını sağlamak bizim görevimiz" dedi.
'CARETTALARIN KİMYASI BOZULDU'
Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı 54 yaşındaki Arif Yılmaz ise 32 yıldır bu bölgede turist gezdirdiğini ve bugüne kadar benzer bir olay yaşanmadığını ifade etti. Yılmaz, "Yıllar içinde tekne sayısı ve birlikte adaya gelen insan sayısı arttıkça adanın popülasyonu değişikliğe uğradı. Çünkü gelen tatilciler balıkları beslemek için denize ekmek ve yiyecek atarken bazıları Carettaları elleriyle beslemeye başladı. Bazen yiyecek bulamayan bu hayvanlar da çaresiz insanları yaralamış olabilirler, çünkü doğanın dengesini bozan onlar değil, bizleriz. Caretta carettaların kimyası bozuldu" dedi.
FOTOĞRAFLI