Bodrum'da, Miken dönemine ait tarihi eserlere rastlandı

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda, Miken dönemine ait tarihi eserlere rastlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2014 13:49

-Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Özkan: -"Bodrum'da yaptığımız son çalışmalarla Miken dönemine ait 49 eser elimize geçmiştir. Bu eserlerle müzemizde bulunan Miken dönemine ait buluntuların sayısı 248'e ulaşmıştır"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Bodrum Sualtı Arkeoloji Müze Müdürü Emel Özkan, Bodrum'da yapılan son çalışmalarda, Miken dönemine ait 49 eser bulunduğunu bildirdi.

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından Ortakent ve Gümüşlük mahallelerinde yapılan sondaj ve kurtarma kazılarında, Bodrum Yarımadası'nın tarihine ışık tutacak yeni verilere ulaşıldı.

Müze Müdürü Emel Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaptıkları sondaj ve kurtarma kazılarında Ortakent ve Gümüşlük'te yaptıkları son çalışmalarda Miken dönemine ait 49 eseri gün ışığına çıkardıklarını söyledi. Özkan, "Bu eserlerle müzemizde bulunan Miken dönemine ait buluntuların sayısı 248'e ulaşmıştır. Böylece müzemiz, ülkemiz müzeleri içinde en zengin Miken koleksiyonuna sahip müze durumuna gelmiştir" dedi.

Tarihi 3 bin 500 yıl öncesine dayanan buluntuların Batı Anadolu'nun geçmişi için çok önemli olduğuna değinen Özkan, "Bu kazıda ele geçen bir amfora ve içinde bulunan ölü hediyelerinden, nekropol alanının arkaik döneminde de kullanıldığını anlamaktayız" diye konuştu.

Haberin Devamı

Gümüşlük'te yapılan kazılar sonucunda bir nekropol alanına daha rastladıklarını anlatan Özkan, şöyle konuştu:

"Pitos mezarlar ve içinde ele geçen ölü hediyeleri ile bu nekropol alanı erken tunç dönemine tarihlidir. Böylece, yaptığımız kazılar sonucunda Batı Anadolu'da oldukça sınırlı sayıda olan prehistorik dönem yerleşim merkezlerine bir yenisini daha ekledik."

Kazılarda bulunan iskeletlerin antropologlar tarafından incelendiğini kaydeden Özkan, bulunan eserlerin sergilenmesi için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

İlk kez görüntülenen eserler arasında ise ölü hediyesi olarak konulmuş seramikten kirpi şeklinde aryballos (koku şişesi), Mısır Tanrısı Horus'un gözü şeklinde bir kolye ucu ve kişisel mühür ya da nazarlık olarak kullanılan bir kutsal Mısır böceği yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!