Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Bodrum ilçesindeki Ortakent Yahşi Bahar Festivali (OYFEST) kapsamında düzenlenen 'Turizmde Sürdürülebilirlik ve Markalaşma' panelinde Bodrum'un geleceği masaya yatırıldı.
Bodrum Ticaret Odası (BODTO) organizasyonuyla Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlileri Prof. Dr. Bülent Himmetoğlu, Dr.Işıl Keskin ve Soner Şahan'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Turizmde Sürdürülebilirlik ve Markalaşma' panelinde Bodrum'un geleceği masaya yatırıldı. Panel Ortakent-Yahşi yalısındaki Kefi Beach tesislerinde yapıldı. Yaklaşık 100 kişinin ilgi ile izlediği panelde konuşan Prof. Dr. Bülent Himmetoğlu, Bodrum'da yaşayanların Bodrum'un yerel değerlerini bilmediğini ve insanların da bilmedikleri bir değeri koruyamayacaklarını belirterek "Bodrumsuz yaşayamayanlar ve Bodrum'u yaşayamayanlar bir araya geldiğinde ancak yol alınır. O eller havaya kültürü ile akşamları evinde çekirdeğini çitleyenleri bir araya getirdiğinizde markalaşma olacak. Ben Bodrum'un kimliğinin olmadığını düşünüyorum. Bu kimliğin var olabilmesi için envanter çalışması yapılması gerekiyor. Bodrum'u bir hasta olarak görürsek önce doğru bir tetkik yapılması ve bu tetkiğe göre de teşhis konulması gerek. Tabii bu teşhisi koymadan önce de analizlerin yapılması lazım. Kimisi burası gençlerin yeri derken kimisi yaşlıların yeri diyor. Yani Bodrum ortada kalmış sahipsiz bir kent. Sorumlusu seçilmiş ve atanmış yerel yönetimler. Bu işin içinde sivil toplum kuruluşlarının olması lazım. Bodrum'da yerel değerler tanınmıyor ki korunsun" dedi. Himmetoğlu bir yerin turizm destinasyonu haline gelebilmesi için ulaşılabilir olma, konaklama, yeme içme ve misafirperverlik kriterlerine sahip olması gerektiğini savundu. Devamlılık özelliğini kazanmış olan bir destinasyonun markalaşabileceğini kaydeden Himmetoğlu, "Bunların başında bir kimlik geliştirme var. Eğer bir yerin kimliği oluşmamışsa orası bir turizm ürünü olmakta çok zorlanır" dedi.
Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim görevlilerinin yaptığı açıklamalarla ilgili olarak "Hocalarımız kimliği olan kentlerin turizmde önemli olduğunu ifade ettiler. Fakat Bodrum kimliğini korumaya çalışan en önemli yerlerden bir tanesi. Beyaz ile mavi rengi yan yana insanlara gösterip 'bu ne' diye sorduğunuzda 'Bodrum' diyorlar. Başka bir yerin adını söylemiyorlar. Onun için o konuda biraz avantajlıyız. Keşke herkes bizim gibi kimliğini koruyabilseydi ama hocamızın da dediklerini bir kenara atmamak lazım. Yerel yönetimlere ve bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına topu attılar. Biz topu aldık ve bununla ilgili gerekli çalışmaları yapacağız" dedi. Söyleşi sonrası verilen kokteylin ardından, piyanist Ozan Çoban ile Müzikli Söyleşiler adlı konser programı gerçekleşti.
Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)
FOTOĞRAF