Güncelleme Tarihi:
Yaşar ANTER - Osman URAS / BODRUM (Muğla), (DHA)- BODRUM'un Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde yapılmak istenen İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi ile Mumcular mahallesinde yapılması düşünülen TOKİ konutlarına tepkiler sürüyor. Bodrum Kent Konseyi düzenlenen toplantıda, iki projenin de sahilde betonlaştırmayı daha da artıracağı belirtilip, inşaata başlanması durumunda, söz konusu alanda çadır kurup, eylemlere başlama kararı alındı. Mimarlar Odası Bodrum Şubesi de söz konusu merkez için verilen ruhsatın iptali için önümüzdeki hafta Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracağı bildirildi.
Bodrum'un Mumcular Mahallesinde yapılması planlanan TOKİ konutları ile Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde Camel Beach Koyu'ndaki 10 dönümlük arazi üzerine, 30 milyon lira harcamayla Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılacak İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi, Bodrum Kent Konseyi tarafından düzenlenen geniş kapsamlı toplantıyla masaya yatırıldı.
Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkezi'nde Bodrum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hamdi Topçuoğlu'nun başkanlığında yapılan toplantıya ilçedeki 45 sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve sanatçıların da aralarında bulunduğu yaklaşık 800 kişi katıldı.
"RUHSATIN İPTALİ İÇİN BÖLGE İDARE MAHKEMESİ'NE BAŞVURACAĞIZ"
Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Bodrum Şube Başkanı Cevat Kalfa, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi yapılması planlanan arazinin 4 yıl önce Ortakent -Yahşi Belediyesi tarafından sosyal kültürel ve dini alan olarak ayrıldığına dikkati çekip, "Ancak daha sonra Bodrum Müftülüğü ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından plan tadilatı değişikliği yapılarak buranın Dini Kültür ve Bilgilendirme Tesisi alanına çevrilmesi istenmiş. Konu, Bodrum Belediyesi'nde iki kez görüştürülmesine rağmen plan tadilatı reddedilmiş. Diyanet işleri Başkanlığı'nın projesi belediye tarafından kabul görmediği için ruhsat verilmedi. Çünkü belediye tarafından yapılan tespitlerde merkez 5 katlı bina olarak yapılmak istenmektedir. Çevre ve Şehircilik Muğla İl Müdürlüğü tarafından yapılan ruhsatlandırmada ise tek bir mimarın imzası vardır. Yani tek imza ile ruhsat verilmiştir. Yapılması düşünülen bu merkezin Bodrum mimarisi ile bir ilgisi yoktur. Dini tesise karşı değiliz ama bu yapıların Bodrum ekolüne ve mimarisine aykırı olmaması gerekir. Önümüzdeki hafta içerisinde bu ruhsatın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne müracaat etme kararı aldık" dedi.
EN İYİ PROJEYİ HAZIRLARIZ
Kendilerine imkan verilmesi halinde burası için en iyi projeyi hazırlayabileceklerinin de altını çizen Kalfa, "Yarışma düzenlesinler, en iyi projeyi hazırlarız. Bakanlıktan talebimiz bu yönde olacaktır. Bu projeye talibiz. Çok daha güzel bir proje yaratabiliriz" diye konuştu.
"SOSYAL ÇATIŞMAYA DAVET ÇIKARACAK PROJE" İDDİASI
Söz konusu İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi Projesi'nin bilgi ve teknik açıdan çok büyük eksiklikleri olduğunu, hazırladığı sunumla anlatan Bodrum Orta Doğu Mezunları Derneği (BODTÜM) Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Murat Artu ise, "Bodrum'un en cazip plajına bir İslam merkezi yapmak, sosyal çatışmalara davet çıkarmaktan başka bir şey değildir. Buraya yapılacak merkezin sosyal ve kültürel tehlikesi vardır. Çünkü burada eğitim alanlar bikini ile denize giremeyeceklerine göre, çıplak dolaşanlar ve denize girenler arasında sık sık kültürel ve sosyal çatışmalar ve kamplaşmalar başlayacaktır. Bu durum Bodrum tarihinde yaşanmayan çatışmalara neden olacaktır" dedi.
"MİMAR SİNAN'IN TÜYLERİNİ DİKEN DİKEN EDECEK PROJE"
Yapılmak istenen merkezin 13 katlı bir bina büyüklüğünde olduğuna da dikkati çeken Artu şöyle devam etti:
"Bu, Mimar Sinan'ın tüylerini diken diken edecek bir projedir. Çünkü projede tuvaletler ve eğitmen odaları yoktur. Ulaşım ve altyapı sorunları dikkate alınmamıştır. Kubbelerin ortasından duvarlar geçirilmiş kubbeler görünmemektir. Havalandırma ve mekanik teçhizat yoktur. Bu projenin uygulanma olanağı yoktur. Ancak, ısrarla bu proje uygulanmak istenirse, en az 90 milyon TL'ye mal olacaktır. Çünkü bu paranın üçte biri sadece altyapıya harcanacaktır. Çünkü arazinin yapısı hazırlanan projeye uygun değildir. Bu proje dayatılarak, hayata geçirilerek, dünya örnek bir projeyi değil, İslam'ın 90 milyon liraya mal olmuş, rezalet kokan bir merkezi olarak görülecektir. Tek bir mimar imzası ile hazırlanan projede ancak bu kadar olur."
"CENNET MUMCULAR'IN BETONLAŞMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Toplantının ikinci bölümünde Mumcular Mahallesi'nde yapılması planlanan TOKİ konutları konuşuldu. Karaova Derneği Başkanı Harita Mühendisi Ali Öztürk, Mumcular'ın Bodrum'un tarım, halıcılık ve ormancılıkla geçinen bir mahallesi, ilçenin nefes aldığı yer olduğunu vurgulayıp, "TOKİ'yle Bodrum'un varoş yapılmasını istemiyoruz. Çünkü mahallemizde yapılan organik tarım ve doğa kültürü çalışmaları projelerine engel olacaktır. Hızlı nüfus artışı susuzluğu getirecektir. Cennet Mumcular'ın betonlaşması ve TOKİ'nin bu yatırımına izin vermeyeceğiz. TOKİ vatanı, memleketi, yörenin geleceğini düşünüyorsa bu projeden acil olarak vaz geçmelidir" dedi.
"HÜKÜMET EGE'DE DEĞİŞİMİ BODRUM'DAN BAŞLATTI"
"Bodrum dikensiz gül bahçesiydi ama o dönem bitti. Çuvaldız batmaya başladı artık. Bu toplantı Bodrum'un ya başlangıcı, kurtuluşu ya da bitişi olacaktır" diyerek konuşmasına başlayan TEMA Bodrum Temsilci Haluk Ortaç ise şöyle devam etti:
"Daha önce de tespitler yapıldı, uygulayamadık. Bodrum'da yıllarca bir avuç çevreci yalnız bırakıldı. Bugünkü kalabalıkla bu eylemleri yapsaydık, Bodrum'da bugün bunu yaşamazdık. Ne TOKİ ne külliye. Sorun, bu hükümetin 'Artık Ege'ye girmenin zamanı' deyip, attığı adımların ilk sesleridir, bu bir ideolojidir. O ideoloji uygulanmaya başlamıştır. Vizyonda, misyonda değişiklikte örgütlenmezsek kaybedeceğiz, herkesin bilgisi olsun."
DENİZCİLERDEN TEPKİ
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkanı Gündüz Nalbantoğlu "Denizden baktığımız zaman bana gösterilmek istenen manzarayı görmek istemiyorum. Bugün Bodrum'un yok edilişini tartışıyoruz. Bodrum'un insanlarının hoşgörülü olmasının acısını çekiyoruz. Bodrum'un bu hoşgörüsü istismar edildi. Yarımada için yapılan imar projelerinin gereği kadar incelenmeden alt yapı sorunları çözülmeden yapılması bugün kenti beton yığınına çevirdi" dedi.
"PROJE İPTAL EDİLMEZSE EYLEMLERE BAŞLANACAK"
Toplantı sonunda, İslam Tanıtım ve Bilgilendirme Merkezi Projesi'nin iptal edilmesi için oluşturulacak çalışma grubunun Ankara'ya giderek girişimlerde bulunması, projenin inşaatına başlanması durumunda ise inşaat alanında çadır kurarak, eylemlere başlama kararı alındı.
FOTOĞRAFLI