Bodrum'da atık tesisi gerginliği

Güncelleme Tarihi:

Bodrumda atık tesisi gerginliği
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2016 18:10

Bodrum'da atık tesisi gerginliği

Haberin Devamı

MUĞLA Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum'un Akdam Mevkii'nde köylülerin yapımına tepki gösterdiği katı atık depolama tesisi ile ilgili bilgilendirilme yapıldı. Vatandaşlar ağaçların kesileceğini ve tarımsal verimin azalacağını söylese de yer teslimi yapılan projenin önümüzdeki yıl faaliyete geçeceği belirtildi.

Bodrum'un Sazköy ve Pınarlıbelen Mahalleleri Akdam Mevkii'ndeki 100 hektarlık alan üzerine yapılması planlanan katı atık düzenli depolama tesisiyle ilgili köylüleri bilgilendirmek amacıyla Mumcular Düğün Salonu'nda toplantı yapıldı. Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray, Bodrum Belediyesi Başkan yardımcıları Taner Uslu, Dursun Göktepe, meclis üyeleri ile yaklaşık 140 köylü katıldı. Tesisin inşaatı aşamasında binlerce çam ağacının kesileceğini ve çevre kirliliğinin oluşacağını savunan vatandaşlar projenin bölge halkının görüşleri alınmadan yapıldığı iddiasıyla tepkilerini dile getirdi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Aylin Giray, Bodrum'daki katı atık sorununun 30 yıldır çözülemediğini belirterek "Halen Torba ve Dereköy'de vahşi depolama yöntemi ile doğaya atılan çöplerden sık sık yangın çıkıyor. Bodrum'un yarısı günlerce, bazen haftalarca duman altında kalıyor. Hem yöre halkının hemde yaz aylarında gelen turistlerin sağlığı tehlike altında" dedi. "Köyümüze çöplük yapılmasını istemiyoruz" diyerek projeye tepki gösteren vatandaşları sakinleştirmeye çalışan Giray, "Burada turizm yapıyoruz, ülkemizin en önemli turizm merkeziyiz. Turizmi sağlıklı şekilde yapabilmek için öncelikle atıklarımızı düzgün, yönetmeliklere uygun şekilde bertaraf etmek zorundayız. Buradaki ağaçları Orman Bölge Müdürlüğü kesecek, biz kesmeyeceğiz . Proje ile ilgili ÇED raporları alınmış. Projeyi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunduk, onayını aldık. Kesin tahsis yapıldıktan sonra da ihale işlemlerine başlandı" dedi. Katı atık tesislerinde elektrik üretildiğini ve en yakın yerleşim merkezlerine sunulduğunu anlatan Giray, tesisten çıkan bio gazın da yine ekonomiye katkı sağlayacağını ifade etti.

"SULARIMIZ KİRLENECEK"

Daha önce Mumcular Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Mehmet Başol, toplantıda söz alarak, "Bu alana yapılacak arıtma tesisinden çıkacak kirli su, bizim 13 bin dönüm ovamızın derivasyon kanallarından denize gidecek. Bu derivasyon kanallarından gidecek pis su Bodrum Belediyesi'nin 14 tane derin su kanalına akacak. Yer altı sularının kirlenmesini ve buradaki çam ağaçlarının kesilmesini istemiyoruz" diye konuştu. Bodrum TEMA Vakfı gönüllüsü Haluk Ortaç da, vatandaşların tepki göstermek için geç kaldıklarını belirtti.

Projeyle ilgili 6 Nisan 2016'da inşaat için yüklenici firma ile sözleşme imzalandığı bildirilirken, 18 Nisan 2016'da yer tesliminin yapıldığı, birinci aşamanın da önümüzdeki yıl faaliyete geçeceği belirtildi.

Yaşar ANTER / BODRUM (Muğla), (DHA)

Fotoğraf

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!