Güncelleme Tarihi:
Hülya ELTEŞ/BODRUM (Muğla), (DHA)- BODRUM'da, ülke genelini ilgilendiren ve bazı bölgelerin sit derecelerini düşüren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 'Doğal Sit Alanları Uygulama Öneri Planı'na tepki için 'Bodrum'a Dokunma Paneli' düzenlendi. Çevreciler, planı ilçenin 'ölüm fermanı' olarak niteledi. CHP eski milletvekili Tolga Çandar da panele Ege türküleri seslendirerek destek verdi.
Bodrum Heredot Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 250 kişi katıldı. 'Bodruma Dokunma' adıyla düzenlenen panel, Bodrum Çevre Platformu'nun hazırladığı Halikarnas Balıkçısı Belgeseli ile Cevat Şakir ve Saynur Gelendost'un anılmasıyla başladı. Daha sonra Bodrum Çevre Platformu kurucularından avukat Remzi Kazmaz konuşma yaptı. Bodrum'un 5 bin yıllık tarihi ve Antik Halikarnassos gibi bir dünya mirasına sahip olduğunu vurgulayan Kazmaz, ilçeye yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerine de değinip kentin elektrik ve enerji ihtiyacının bulunmadığını söyledi. Sit alanlarının düşürülmesi halinde ise bu kez kentin 3.5 kat büyüyeceğini söyleyen Kazmaz, "Kentin tipi ortadan kalkacak. Ben o yöneticilere şunu soruyorum, bırakın imara açmayı bu alanları korumaya almalısınız. Almalısınız ki Bodrum'un adı, 5 bin yıl önce başlayan bu serüveni daha ileri tarihlere taşıyabilsin" dedi.
STK YÖNETİCİLERİNE SERZENİŞ
Bodrum'daki sivil toplum kuruluşları (STK) yöneticilerinin panele katılımının çok az olduğundan yakınan Kazmaz, "Birlik olabilsek, sesimizi yükseltebilsek Bodrum'un kapısından dahi içeri giremezler. O nedenle biz Bodrum çevre Platformu olarak yolumuza halkımızla çevre dostlarıyla Bodrum sevdalıları ile devam edeceğiz" dedi. İmar Kanunu'nun 11'inci maddesine dayanarak Bodrum Belediyesi'nin bütün yetkilerinin alındığını söyleyen Kazmaz, "Hani iktidara geldikleri zaman diyorlardı ya 'Yerel yönetimi güçlendireceğiz.' Benim kanalizasyonumu, suyumu, çöpümü neden yapmıyorsun? Benim mavi Bayraklı denizim kirleniyor, neden? Dünyaca ünlü mavi yol gittikçe ölüyor neden desteğini uzatmıyorsun? Bodrum'u böyle yaşat. Rantiyecilere kapıyı açarak değil. O nedenle Bodrum Belediyesi'nin eli kolu bağlanmış. Bodrum'u yedirmeyeceğiz, bunu Ankara duymalı. O nedenle bir imza kampanyası başlatabiliriz ama burada tek ses değil çok ses olmalıyız, diğer yöneticilerle beraber parlamentoya gitmeliyiz" diye konuştu.
'ODA OLARAK PLANA KARŞIYIZ'
Mimarlar Odası Bodrum Şubesi Başkanı Cevat Kalfa ise sit alanlarının tekrar değerlendirilmesine yönelik hazırlanan planın ilçe için kötü sonuçlar doğuracağını belirtti. Harita ve grafik destekli sunum yapan Kalfa, yapılmak istenen plana da oda olarak karşı olduklarını belirtti.
Akademik kariyeri boyunca Bodrum ve çevresinde birçok çalışma gerçekleştirdiğini söyleyen Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Doğan Kantarcı ise hazırladığı grafiklerle panele katılanlara ilçe hakkında çeşitli bilgiler verdi. Kantarcı, doğal sit alanlarının korunması gerektiğini savundu.
'ANKARA'DAKİ SESİNİZ OLACAĞIM'
CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de yaptığı konuşmada, "Gerçekten çok güzel işler başarıyorsunuz. Hukukun, adaletin, anayasanın ve yüksek mahkemelerin bu kadar hırpalandığı bir süreçte siz çevreyi ve doğayı korumak için yüreğinizdeki o büyük enerjiyi hiç eksiltmeden sürdürüyorsunuz. Bodrum çevre platformu çevrecileri gerçekten yorulmadan bu işi sürdürüyorsunuz. Bundan sonra ben de sizlerle birlikte olmaya devam edeceğim. Hem burada hem de Ankara'da sizden birisi sizden bir kardeşiniz olarak her yerde olacağımı buradan belirtmek isterim" dedi.
Konuşmaların ardından Bodrum'da görevinden ihraç edilen 8 öğretmenden olan Engin Karataş, Serap Yaşar ve Emrah Yaşar, Grup Yorum'un 'Büyü' şarkısını söyleyerek panele katılanlara mini bir konser verdi. Karataş'ın öğrencisi olduğu öğrenilen Alara isimli kız çocuğu da sahneye çıkarak 'Barış' isimli şiiri okudu ve 'Öğretmenimi geri istiyorum' diyerek sahneden indi.
Panel sonunda CHP'li Eski Milletvekili ve ünlü müzik yorumcusu Tolga Çandar, müzikleri ile panele katılanlara keyifli dakikalar yaşattı.
FOTOĞRAFLI