Bodrum’da Cenaze Hizmetleri Birimine Seminer

Güncelleme Tarihi:

Bodrum’da Cenaze Hizmetleri Birimine Seminer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 11:45

CENAZE HİZMETLERİ BİRİMİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bodrum Belediyesi Cenaze Hizmetleri Biriminde çalışan personele yönelik olarak “Cenaze hizmetlerinde tıbbi açıdan dikkat edilmesi gereken hususlar” konulu bilgilendirme semineri verildi.
Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli Dr. Faruk Aydoğdu’nun sunumuyla Bodrum Toplum Sağlığı Merkezi Toplantı Salonunda verilen seminere Cenaze Hizmetleri Birimi Sorumlusu Mehmet Değermencioğlu ile birlikte 39 kişiden oluşan birim personelinin tamamı katıldı. Cenaze hizmetleri veren belediye personelinin görevi sırasında sağlık açısından dikkat etmesi gereken hususlar anlatıldı. Deneyimlerin ve gözlemlerin fotoğraflarla desteklenerek slayt şeklinde katılımcılara aktarıldığı seminerde, bazen yapılan uygulamaların yanlış olabileceğine de dikkat çekildi. Risk grupları, hastalıkların olası bulaşma yolları, bulaşabilecek hastalıklar ve kimyasallar, örneklerle karşıya çıkabilecek durumlar ve risk oranları, bulaşıcı hastalıklardan nasıl korunabileceği, hangi aşıların ve testlerin yaptırılmasının gerekli olduğu ve mikrop bulaşırsa neler yapılması gerektiği konularında bilgiler verildi.
Dr. Faruk Aydoğdu verdiği bilgide ayrıca “Cenaze hizmeti verirken aklımızda bulunduracağımız en önemli nokta; cenazenin çoğu zaman neden öldüğünü ve herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olup olmadığını bilmiyor olduğumuzdur. Bu nedenle cenaze ile temas halinde olan kişilerin sağlık yönünden dikkatli olmaları gerekmektedir. Hastalıkların olası bulaş yolları deri, göz ve solunum sistemidir. Bulaşabilecek hastalıklar ve kimyasallar ise; verem, tüm vücudu tutabilen mantar hastalıkları, AİDS, hepatitler (sarılıklar), kuduz, difteri, kırım kongo kanamalı ateşi, tetanos vb. birçok hastalık olabilir. Tüm bu örneklerdeki hastalıklara ve kimyasallara dikkat edildiğinde genellikle deri, göz ve solunum yoluyla bulaşabilir oldukları fark edilecektir. Dolaysıyla kişisel korunmanın ne kadar önemli olduğu bir kez daha görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklardan kendimizi ventilli enfeksiyon maskesi takarak ve tek kullanımlık uzun kollu hasta önlüğü, saçları tamamen kapatan tek kullanımlık bone, galoş, uzun bilekli tek kullanımlık eldiven, el dezenfektanı, bistüri ucu ve koruyucu gözlük kullanarak koruyabiliriz. Hastalıklardan korunmak için ayrıca BCG (verem) ve tetanos aşısı uygulanmalı, her 6 ayda bir göğüs filmi, tüberkülin testi(verem testi) kontrolü yapılmalıdır. Hepatit B (sarılık) aşısı gibi koruyucu aşılar da rutin uygulanmalıdır.” dedi.
Risk grubunda kimlerin bulunduğunu da aktaran Dr. Aydoğdu, “Adli işlemlerin herhangi bir aşamasında çalışanlardan, defin işleminin yapılmasına kadarki süreçteki herkes risk grubu içeresindedir. Bu kişiler genel olarak belediye cenaze hizmetleri çalışanları, gassallar, morg görevlisi otopsi yardımcıları, adli kolluk kuvvetleri, temizlik görevlileri, hekimler, savcılar, patologlar, hemşireler ve tahnit işlemleriyle ilgilenenlerdir.” bilgisini verdi.
Seminer sonunda ise Bodrum Belediyesi Cenaze Hizmetleri Biriminde görevli personellere olası hastalıklara karşı önlem için “Hebatit B” ve “Tetanos” aşıları yapıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!