Bodrum, 4. Karaova bağ bozumu şenliklerine hazır

Güncelleme Tarihi:

Bodrum, 4. Karaova bağ bozumu şenliklerine hazır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2018 18:29

Bodrum, 4. Karaova bağ bozumu şenliklerine hazır

Haberin Devamı

MUĞLA'nın Bodrum ilçesinde, bu yıl 4'üncüsü düzenlenecek olan Karaova Bağ Bozumu Şenlikleri'nin 31 Ağustos - 2 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

4. Karaova Bağ Bozumu Şenlikleri'ye ilgili Trafo Bodrum Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi'nde basına bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya

Bodrum Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon, Bodrum Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda Karaova Tanıtma ve Dayanışma Derneği (Karaova-Der) Başkanı Ali Öztürk, Karaova Mahalle Muhtarı Mehmet Karan, Mumcular Mahalle Muhtarı Muhammet Karademir, Mazı Mahalle Muhtarı Sedat Hurma, Bodrum Belediyesi Birim Müdürleri ve Birim Sorumluları ile Karaova-Der üyeleri katıldı. Kocadon, Bodrum'un kültürel zenginliklerinin bir göstergesi olan Karaova Bağ Bozumu Şenlikleri'nin bu yıl 4'üncüsünün düzenleneceğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu şenliklerde özellikle düğün temasının işlenmesi gerçekten önemli. Bodrum'un örf ve adetlerinden, kültürlerinden bahseden bir festival olyması nedeniyle önemli. Özellikle Bodrum'un tek eğlence kaynağı olan düğünlerimiz, geçmişimizde bizim için çok önemliydi. Her düğün, panayır havasında olurdu ve kendi örf ve adetlerimize, kültürümüze göre yapılırdı. Şimdi önemli olan bu düğünlerimizi devam ettirebilmek. Bu düğünlerin keyfini süren son yaş grubuyuz. Kızlarımız ve erkeklerimiz en güzel kıyafetlerini giyerek düğün alanına gelirdi. Düğünün alanını ön tarafına kızlarımız arkasına da erkekler dizilirdi. Oynama sırası kızlarımızdan başlardı. Kızlarımız nişanlı veya evli olduğunda nişanlıları ya da kocaları para atardı. Yanlışlıkla başka biri ara atarsa para, o zaman da her ne kadar medeni olsak da ufak tefek kavgalarımız oluyordu. Bunlar çok hoş güzel şeylerdi. Sonra erkekler oynardı. İlk oyunu o köyün bıçkın delikanlısı oynardı. Şimdi hep bunları yaşayarak bugünlere geldik ama git gide gelişen Bodrum'umuzda maliyetler de yüksek olmaya başlayınca 1 hafta süren düğünlerimiz, 2 güne kadar inmeye başladı. Tabi o dönemdeki şartlara bakıldığında düğünlerin neden 1 hafta sürdüğünü de anlarız. Çünkü ulaşım şartları çok zordu, hısım, akrabası için. Yalıkavak'tan Bodrum'a gelmek bile bir ayrıcalıktı o dönemde, eşeğe binerek gelinirdi. Yürüyerek de gelinirdi zaten ama gelmek, 1 gün sürerdi. Gelmek, düğünde kalmak ertesi gün dönmek derken zaten 3 gün geçiyordu. Yani, hısım, akraba gelebilsin diye düğünler bir hafta sürerdi. Bugün hala daha bu örf ve adetimiz, geleneğimiz devam etmekte. Bodrum Yarımadası her ne kadar büyük gözükse de Bodrum halkı yine kendi içerisinde örf ve adetleri ile yaşamaya devam ediyor. Bu da bizim en güzel birlik beraberliğimizin bir göstergesi olarak yansıyor topluma" dedi.

"Eğer örf ve adetlerini, kültürünü yok edersek; o toplum da yok olur.

Şenlik programı ile bilgi veren Karaova Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Öztürk de Karaova Mahallesi'nin Bodrum Milas Havalimanı'ndan

çıkıldığı andan itibaren Bodrum'un merkezine varmadan, Yarımada'nın hemen başında, ormanları, köyleri ve saklı koylarıyla ünlenmiş bir bölge olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"Bodrum'un misafirleri, bu bölgeyi en çok, tertemiz koyları Kissebükü'nden, Ilgın'dan, Hurma'dan denize girmek için gelir. Köylülerinden yerinde yetişmiş doğal ürünlerinden almak için ziyaret eder. Mesela, 'zeytinyağı' denince akla Karaova gelir. 'Domates' denince akla Çömlekçi gelir. 'Halı, kilim' deyince Etrim gelir, Mazı mahalleri gelir. Karaova-Der Karaova'daki tarımsal üretimi arttırmak, adil gıda anlayışıyla sürdürülebilir bir tarım politikası oluşturmak için yola çıktı. Üretici ve tüketicinin bir araya getirildiği, üzüm yetiştiriciliği ile birlikte bağlarının yeniden hayat bulduğu bir coğrafya yaratmak için yola çıktı. Tarıma dayalı turizm pansiyonculuğu ile Bodrum'un alternatif yeni bir turizm potansiyeline de sahip olduğunu göstermek için yola çıktı. Çünkü biliyoruz ki Bodrum kendisini dünyaya mal eden deniz turizmiyle sınırlı kalmayacak kadar zengin bir kültürel ve doğal mirasa sahiptir. Avrupa ve dünyanın birçok kenti, bağcılığı ve şarapçılığı ile bütün dünyanın gözdesi olmuş, milyonlarca turisti kendisine çekebilmiştir. Avrupa'da Toskana, Amerika'da Napa Vadisi neyse bir gün gelecek Karaova da onlarla birlikte anılacak. Karaova'nın bereketli topraklarının verimli ve doğru bir şekilde kullanılması da, marka kent Bodrum'un değerini yükseltecek bir girişim anlamına gelecektir."

'BAĞ BOZUMUNU YERİNDE YAŞAMAK İSTEYENLER İÇİN DE BAĞEVİ ZİYARETLERİ YAPACAĞIZ'

Öztürk, Karaova'nın doğal ortamın ve biyolojik çeşitliliğin korunması, var olan otantik tatil imkanının turistlere sunulması anlamına gelen Eko Turizm için adeta biçilmiş kaftan olduğunu da kaydetti. 4. Karaova Bağ Bozumu Şenlikleri'nin bu yıl da kortej yürüyüşüyle Bodrum'dan başlayacağına dikkati çeken Öztürk, sözlerini şöyle konuştu:

"Ertesi gün olan 1 Eylül Cumartesi sabahı da herkesi Mumcular merkezdeki Atatürk Meydanı'ndan sizlerin bağışlarıyla raflara dolmaya başlayan kütüphanemizin açılışını yapacağız. Yöre halkının bölgede yetişen ürünlerle hazırladığı ve satışa sunduğu lezzetleri görmek için sizleri yine Mumcular merkezdeki Mustafa Kalem Parkı'nda ağırlayacağız. Şenliklerin düzenleneceği parkımızda Bodrum Karaova bağlarında yetişen üzümlerden yapılan şarapları tatma fırsatını da misafirlerimize sunacağız. Belirli saatlerde de bağ bozumunu yerinde yaşamak isteyenler için de bağevi ziyaretleri yapacağız. Cumartesi akşamı ise bir Karaova geleneği olan düğün yemekleri ve kına yakma töreniyle Mumcular merkezindeki Atatürk Meydanı'nda muhteşem bir geceye tanıklık edeceğiz. 2 Eylül Pazar günü ise Karaova mutfağından seçilmiş lezzetlerin yarışacağı bir yemek yarışmamız olacak. Yöresel yemekler, börekler ve tatlılar kategorisinde parmak ısırtan Karaova köy yemekleri konuklarımızla buluşup yarışacak. En iyi yemekler yarışmasında dereceye girenler ödüllendirilecek. Festival kapsamında cumartesi ve pazar günleri iki de tarımsal eğitime yönelik panelimiz olacak. Konusunda uzman katılımcılar deneyimlerini paylaşıp Karaovalılar'ın sorularına yanıt verecekler. 4. Bodrum Karaova Şenliği'nin  kapanışı 2 Eylül'deki Yüksek Sadakat konseri ile sona erecek. Herkesi şenliğimize bekliyoruz."

BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!