Bakan Özhaseki, tedavi edilen kaplumbağaları denize bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Bakan Özhaseki, tedavi edilen kaplumbağaları denize bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2017 08:11

Bakan Özhaseki, tedavi edilen kaplumbağaları denize bıraktı

Haberin Devamı

Cihan KAYA / ORTACA (Muğla), (DHA) - MUĞLA'nın Ortaca İlçesinde tedavi edildikten sonra sağlıklarına kavuşan Caretta Ceratta türü kaplumbağalar, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin de katılımıyla doğal ortamlarına bırakıldı.
Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından, 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta caretta türü kaplumbağa ile yaralı bulunup Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (DEKAMER) tedavileri tamamlanan 3 caretta caretta, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin katıldığı törenle İztuzu Plajı'nda denize bırakıldı. Yapılan etkinliğe Özhaseki'nin yanı sıra Muğla Valisi Esengül Civelek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, Muğla Emniyet Müdürü Hakan Çetinkaya, Köyceğiz Kaymakamı ve Ortaca Kaymakam Vekili Gürkan Demirkale, Ortaca Belediye Başkan Vekili Mehmet Ali Avcı, Köyceğiz Belediye Başkanı Kamil Ceylan, Deniz Kaplumbağa Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Ortaca ilçesine bağlı Dalyan Mahallesi’ndeki DEKAMER'de incelemelerde bulunan Bakan Özhaseki, merkezde yürütülen çalışmalar hakkında DEKAMER Müdürü ve Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Kaska’dan bilgi aldı. Merkezdeki yaralı kaplumbağaları da inceleyen Bakan Mehmet Özhaseki, sonrasında ilk olarak 3 Caretta Ceratta'yı denize bıraktı. Özhaseki, daha sonra İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettaların denize bırakılma törenine katıldı.
Gazetecilere yaptığı açıklamada her yıl 100 bine yakın kaplumbağanın denizle buluştuğunu belirten belirten Özhaseki, "Dalyan'da müthiş bir bilinç gelişti. 2 ay sonunda yumurtadan çıkan hayvanlar denizle buluşuyor. Bu çalışmalarla 2014 yılında 56 bin, 2015 yılında 65 bin, 2016 yılında 92 bin 242 civarında deniz kaplumbağası denizle buluşarak doğal yaşamına döndü" dedi.
Bir zamanlar yok olmakta tehlikesiyle karşı karşıya kalan caretta caretta kaplumbağaların, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 4 yıldır sürdürdüğü çalışmalarla binlercesinin doğaya gönderildiğini belirten Özhaseki, "Özellikle 5 özel çevre koruma bölgesinde yapılan çalışmalarla hayvanlar buraya geldiğinde yumurtluyorlar. Yaklaşık 2 ay kadar kuluçkada kalıyorlar. Bu süre içerisinde biz onları korumaya alıyoruz. Kafesleme sistemiyle bu hayvanların bütün yumurtalarını koruyoruz. Özellikle bu çevredeki vatandaşlar koruma konusunda bilinçli. Şimdi Bu sayı, bu yıl çok daha fazlasına ulaşacak. Müthiş bir canlı türünü biz burada kurtarmış oluyoruz." dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!