IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2015 15:20
AVRUPA MİRAS GÜNLERİ KÖYCEĞİZ'DE BAŞLADI
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğünde her yıl bir tema belirlenerek düzenlenen Avrupa Miras Günleri etkinlikleri Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde başladı. Türkiye genelinde 7 yerel idare tarafından ‘’Miras ve Farkındalık’’ teması ile gerçekleştirilen etkinlikler, Köyceğiz ilçesinde ‘’Geçmişten Günümüze Köyceğiz’’ paneli ile başladı.
Muğla’nın önemli bir turizm destinasyonu olduğunu belirten Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik; ‘’Muğla ülkemizin önemli bir turizm destinasyonu, ülkemize yaklaşık 3 Milyar dolar gibi bir katkı sunuyoruz. Bu zamana kadar deniz, kum ve güneş ile çalışma yapılmış ama Kaunos ve Pedasa ile potansiyelimizi kültür alanlarına çekmek ve turizm süresini sadece yaz ayı ile sınırlı kalmadan bütün mevsime yaymak için çalışmalar var. 195 örenyerinin 22 tanesini düzenleyebildik, ülkemizde 7 yerde bu etkinlik kutlanıyor. Köyceğiz’de bu yerlerden bir tanesi’’ dedi.
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Bozdemir, Avrupa Miras Günleri çerçevesinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Köyceğiz’in zengin kültürel mirasının en önemli öğelerinden biri olan Kaunos Antik Kenti ve Kaya mezarlarının vurgulandığını söyledi.
Muğla’nın şirin ilçesi Köyceğiz’de böyle bir toplantının düzenlenmiş olmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Bozdemir; ‘’Avrupa Miras Günleri fikri Fransa’da 1984 yılında başlatılan kapıları açık anıtlar tasarısının tüm Avrupa’ya yayılması önerisi ile ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği, miras günlerini 1991 yılında resmi olarak başlatmış olup, her yıl daha da genişlemiştir. Her yıl bir tema belirlenerek bu tema çerçevesinde düzenlenecek etkinlikler ile Avrupa Miras Günlerine katılım sağlanması, ülkemizin sahip olduğu kültürel mirasın korunmasına yönelik çalışmaların hem ulusal, hem de uluslararası platformda tanıtımının yapılabilmesi için önemli bir fırsattır. Bu yıl 7 yerel idaremiz ’’Miras ve Farkındalık’’ teması ile Avrupa Miras Günlerini gerçekleştiriyor. Müze ve ören yerlerinin ücretsiz ziyaret edilmesi sağlanarak belirlenen tema ile ilgili paneller düzenlenmiştir. Bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Köyceğiz’in zengin kültürel mirasının en önemli öğelerinden biri olan Kaunos Antik Kenti ve Kaya mezarları vurgulanmaktadır. Miras ve Farkındalık teması ile bu eşsiz güzelliğin tüm Dünya’da daha iyi tanıtılması ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılabilmesi için farkındalık yaratılması amaçlanmıştır’’ diye konuştu.
Kültür mirasının korunmasının önemine değinen Muğla Valisi Amir Çiçek ise şunları söyledi; "Kültür mirası ecdadımızdan, medeniyetlerden gelmiş bir mirastır. Bunu sadece mirastır diye değil tanıtmadan önce korumamız gerekir. Koruma anlayışını ve duygusunu göstererek elbette ki tanıtım kendiliğinden olur. Bakın Türkiye Cumhuriyeti olarak biz Avrupa Miras kültürlerinin kapısını açanlardan biriyiz. Yani ülke olarak biz bu şeyleri açıyoruz dünyaya demişiz. Yani kapalı bırakmamışız. Bunun da örneğini işte görüyoruz. Avrupa Komisyonu bu konudaki çalışmaları bu ülkelerden birini de Türkiye olarak kabul etmiş. Şu anda Türkiye’de 7 yerde bu Avrupa Miras Kültürü günlerinin kutlandığını görüyoruz. Türkiyemizin her yerinde geçmişten gelen kültür mirasını canımız gibi korumamız lazım. restoresini yapmamız gerekir. Aslına uygun olarak devam ettirmemiz gerekir. Bugün biz, yarın gelecek bu daim olmalıdır ki biz hep bunun arkasında bir ekonomik katma değer diye düşünüyoruz. Bana sorarsanız ekonomik katma değer ikinci sıradadır. Birinci sırada onun kazandırdığı onun vermiş olduğu başka bir değer vardır. Tarihle ilgili uygarlık medeniyetle ilgili konularda değindiğimizde en önemli şey geçmişimizi bilerek bugünkü durumumuzu anlayıp rotamızı çizebilmemizdir’’
Panelde Prof. Dr. Adnan Diler ve Prof. Dr. Cengiz Işık, tarafından Pedasa ile Kaunos Antik Kenti hakkında bilgi verildi.