IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2016 11:00
ORDULU ARICI MEHMET YALÇIN.
Eylül-Ekim aylarında iklim şartları nedeniyle konaklamak için Muğla’ya gelen arıcılar, bu yıl beklentilerinin üzerinde üretim yaparak zarar ettiklerini açıkladılar. Muğla’daki hava şartları nedeniyle sıkıntılı bir dönem geçirdiklerini belirten arıcılar, yer sorununun da çözüme kavuşturulması gerektiğini belirttiler.
“MUĞLA’DA EN BÜYÜK SORUN YER SORUNU”
5 yıldır Muğla’ya arı kovanı getiren Ordu’lu Mehmet Yalçın, geçtiğimiz yıllarda 40-50 teneke bal aldığını belirterek, bu yıl hava şartları nedeniyle 13 tekene bal alabildiğini açıkladı. Masraflarını bile karşılayamadığını açıklayan Yalçın, sahipsiz mesleklerden birisinin arıcılık mesleği olduğunu açıkladı. Erzurum’dan Muğla’ya geldiğini açıklayan Yalçın, “Bu yıl mahsul olmadı. Elimizdeki mevcut hazır balı da satamıyoruz. Neymiş yılsonu gelmiş. Bal satışında yılın başı yılın sonu olmaz ki. Arıcının sahibi de, destekleyicisi de yok. Mağdur durumdayız şu anda. Ben Muğla’ya 5 yıldır geliyorum. Burada en büyük sorun yer sorunu. Bize bu konuda şu anda ön ayak olacak kimse yok. Yol kenarına koysak ceza yiyoruz, iç kesimlere de araç girmiyor. Bunun yanında su sorunu var” dedi.
“ZARAR ETTİK”
Son 5 yıldır Muğla’ya geldiğini belirten Yalçın, ilk defa bu yıl zarar ettiğini belirtti. Yalçın, “Bu sene 13 tekene bal kesimi yaptım. Geçtiğimiz yıllarda 40-50 teneke bal kesimi yapıyordum. Hava şartları nedeniyle mahsul kıt oldu. Bal fiyatları çok düşük. Toptan 8 liraya, diğer türlü satarsak 10 lira. 12-13 liradan satabilelim ki zarar etmeyelim. AB standartlarına uyacağız diyorlar. Bu dilde kalıyor. Avrupa‘da bugün her arıcının elektriği yanında, suyu yanında, banyosunu devlet yapıyor. Hepsini bir kenara bırakalım, biz buralarda arı koyacak yer bulamıyoruz. Ben arıyı bu alana koydum, yola yaklaşık 25-30 metre uzaklıkta. Her Allah’ın günü Tarım Müdürlüğünden Ziraat Mühendisi geliyor ve bizim buradan kovanları kaldırmamızı istiyor. Ben nereye gideceğim. Bana yer göstersin gideyim. Onu da göstermiyorlar. Bize bu konuda bir ön ayak olmaları gerekiyor. Bazı yerler var, ama araba girmiyor. Yol ve suyun olmadığı yerde arıcı ne yapacak” dedi.