Arazi Sahipleri Pedasa Antik Kenti’ne Sahip Çıktı

Güncelleme Tarihi:

Arazi Sahipleri Pedasa Antik Kenti’ne Sahip Çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2015 16:28

PEDASA ANTİK KENTİ’NİN GİRİŞ BÖLÜMÜNE ‘BURASI ÖZEL MÜLKTÜR’, BURADA PİKNİK YAPMAK VE ALKOL İÇMEK YASAKTIR’ GİBİ TABELALAR ASAN TAPU SAHİPLERİ, BÖLGEYLE KİMSENİN İLGİLENMEDİĞİ İÇİN BU YOLU SEÇTİKLERİNİ BELİRTEREK “ KİMSE YANLIŞ ANLAMASIN, BÖLGEYİ GEZMEK İSTEYEN TARİH SEVERLER VE TURİSTLER HER ZAMAN GEÇEBİLİRLER.

Bodrum’un ünlü tarihi mekanlarından biri olan Pedasa Antik Kenti’nin bakımsız ve çöplerle dolması nedeniyle bölgenin bir kısmının tapulu sahibi olan vatandaşlar duruma el attı.
Pedasa Antik Kenti’nin giriş bölümüne ‘Burası Özel Mülktür’, Burada Piknik Yapmak ve Alkol İçmek Yasaktır’ gibi tabelalar asan tapu sahipleri, bölgeyle kimsenin ilgilenmediği için bu yolu seçtiklerini belirterek “ Kimse yanlış anlamasın, bölgeyi gezmek isteyen tarih severler ve turistler her zaman geçebilirler. Sadece araba ile girmek, piknik yapmak ve alkol içilmemesini istemiyoruz” dediler.
Pedasa Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını yürüten ekip başkanı Muğla Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ise bölgede arazisi olan vatandaşları haklı bularak “ Pedasa Antik Kenti ile ilgili yazışmalarımız devam ediyor. Bakanlığımızda konuyla yakından inceleniyor. Sorunlar en kısa zamanda çözülecek” dedi.
BAHÇE ÇİTLERİ KIRILIP MANGAL YAKILMIŞ
Bölgedeki kazı çalışmalarından sonra çıkan tarihi alanların dışında yaklaşık 170 dönüm arazisi bulunan vatandaşlardan hisse sahiplerinden Osman Yürüklü “ Burayı kesinlikle tamamen kapatmış değiliz. Sadece buraya gelip piknik yapan, alkol alan ve geceleri uygunsuz davrananlar için bu yolu izledik. Burayı 2007 yılında hocamız Adnan Diler ve ekibi için Bodrum’un tarihi güzelliklerinin çıkması için kullanıma açtık. Ancak son birkaç aydır kazı ekibi de burada olmayınca ortalık çöplerden geçilmez hale gelmiş. Buradaki evimizin camları kapıları kırılmış. Bahçe çitlerimiz kırılıp mangal yapmak için kullanılmış. Buradaki yolda kesinlikle kamulaştırılmamış durumda. Bu yol buradaki çalışmalar için açıldı ve böyle kaldı. Bu yolun bulunduğu alan tamamen bizim tapulu arazimizdir. Burada ki bina tamamen bize ait. Biz bu binayı sadece Kültür Bakanlığı’na ve Adnan hocaya kazılar boyuncu kazı ekibinin dinlenmesi için verdik”
“ARAZİMİZİ TALAN EDİYORLAR”
Arazilerinin talan edildiğini belirten Osman Yürüklü şunları söyledi:
“İnsanlar arazimizi kendi malları gibi kullanıyorlar. Mangal yapıyorlar, ağaçları kesiyorlar, zeytinlerimizi topluyorlar, toprak ve taşları alıp götürüyorlar, silah atanlar, intihar edenler, uygunsuz davrananlar yani kontrolsüz bir yer oldu burası. Bundan sonra arazimize sahip çıkacağız. Sit alanı demek malımızın hor kullanılması demek değildir.
“EVİMİZİ KIRIP DÖKÜYORLAR”
Osman Yürüklü, arazileri içinde bulunan eski taş evlerinin kapı ve pencerelerinin de kırıldığını belirterek “ Kültür Bakanlığı kapıda duran bekçiye araziyi koruması için, araba geçmemesi için, ağaç kesilmesin, mangal yapılmasın gibi hiçbir talimat vermemiştir. Bu yüzden bekçi hiçbir şey yapmamaktadır çünkü kendisinin yetkisi yok. Bu yüzden elini kolunu sallayan herkes arazimize giriyor. Orman içinde mangal yapıp alkol alıp çevreyi talan ediyorlar. Geçen geldiğimde kapıya tekme atılarak kırılmış, pencerenin camlarını kırılmış bulduk” dedi.
ESKİ BELEDİYE PERSONELİ KENDİ MALI GİBİ KULLANMIŞ
Arazilerinin korunduğunu düşünerek uzun süre araziye gitmediklerini belirten Osman Yürüklü sözlerine şunları da ekledi:
“Buradaki çalışmaların devam ettiğini sanarak arazideki evimize uzun sürede bir geliyorduk. Ancak en geldiğimizde kapı ve pencereler kırılınca, çitler mangal yapmak için sökülünce bu olaya bir dur deme kararı aldık. Ayrıca arazimizle ilgilenmeye başladıktan sonra duyduk ki eski Konacık Belediyesi personelleri araziyi kendi malları gibi kullanmışlar. İşte bütün bu sebeplerden dolayı da artık arazimizi koruyacağız”
Osman Yürüklü ayrıca, Mayıs ayında Karadenizliler Derneği tarafından yapılacak yayla şenliğinden sonra girişe otomatik kapı koymayı planladıklarını ve bununla ilgili gerekli resmi kurumlar ile yazışmalara başladıklarını söyledi.
PROF. DR. ADNAN DİLER, “VATANDAŞLAR HAKLI, ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ” DEDİ
Prof. Dr. Adnan Diler bölgede bulunan vatandaşların haklı olduğunu belirterek “ Bölgede arazisi bulunan vatandaşlarım dertlerinde haklılar. Kadastro bölgeyi ihale etmiş olması lazım tam bilmiyorum ama oradaki vatandaşlarımızın mağdur olmaması için hepimiz uğraşıyoruz. Şuan takas gerçekleştirilemiyor. Konuyla ilgili bakanlıkta çok duyarlı. Yetkililer ne olursa olsun bölgedeki yanlışlıkları en kısa zamanda çözerek vatandaşların mağduriyetini giderecek. Biliyorsunuz ki bu tür işler kolay yürümüyor. Yazın tekrar Pedasa Antik Kenti’ne geleceğiz ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Orada ki arazi sahibi vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi içinde bütün gücümüzle çalışacağız” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!