IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2015 16:13
ANADOLU PARTİSİ GÖKBEL DE KÖYLÜLERLE BULUSTU
Anadolu Partisi Muğla İl Teşkilatı, milletvekili adayları ile birlikte Ortaca ilçesinin Gökbel Mahallesi sakinlerini ziyarete etti.
Anadolu Partisi Muğla İl Başkanı Aylin Çalışkan hafta sonu milletvekili adayları ve partililerle tam kadro , köylerinde orman vasfını kaybetmiş araziler (2B) için belirlenen rayiç bedelleri yüksek bularak eylem yapan Ortaca’nın büyükşehirle birlikte mahalleye dönüştürülen Gökbel Köyü’nün sakinlerini ziyaret ederek dertlerini dinledi.
Alacapınar Mevkisi’nde köylülerle bir araya gelen Anadolu Partisi üyeleri ve milletvekili adayları 2B konusunda basın açıklamasında bulundu. Açıklamayı Anadolu Partisi 1. sıra Milletvekili adayı Eniz Tunca yaptı. Tunca, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “3 Kasım 2002 den beri , orman vasfını yitirmiş olan arazilerden rant Sağlamak adına AKP tarafından bıkmadan usanmadan bir çaba görmekteyiz.Anayasanın Ormanların korunmasıyla ilgili,169. ve Orman köylüsünün Hakları’nın korunmasıyla ilgili 170. Madde 2002 seçimlerinden hemen sonra değiştirilmeye çalışılmış ancak dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Tarafından veto edilmiştir. Daha sonra popülist
seçim propagandaları ile muhalefet partileri bu yasa değişikliğinin tekrar gündeme gelmesinin önünü açmışlar, sonrasında AKPnin 2 kez daha 169 ve 170. Maddeleri değişiklik çabaları Anayasa Mahkemesinden ’Anayasaya Aykırı’ olması nedeniyle iptal edilmiştir. Maalesef 2012 yılında yasa değişikliği yapılarak, muhalefet partilerinin Anayasa Mahkemesine itiraz bile etmemeleri sonucu 169 ve 170. Maddeler değiştirilmiştir. Sadece birkaç kelimenin değiştirilmesiyle hem orman alanlarımızın, hem de orman köylümüzün dolayısıyla da ülkemizin zarar göreceği yasal ortam hazırlanmıştır. 169. Maddedeki Devlet Ormanları devlet Tarafından işletilir ibaresi işletilir ve işlettirilir diye düzenlenmiş , dolayısıyla rant sahiplerinin sadece Orman vasfını yitirmiş olan yerlere değil devlet ormanlarına da elini atabileceği yasal düzenleme gerçekleşmiştir. 170. Maddedeki Orman Vasfını yitirmiş alanlar ihya edilerek orman köylüsüne tahsis edilir ibaresi değiştirilerek ’kullanıcısına’ satışı yapılır diye düzenlenmiş böylece bu yasa değişikliğinde haberi olanlar zaten buraları satın almışlardır. Orman vasfını yitirmiş olan bu alanlar sadece yerleşime açılacak alanlar değildir. Bu alanlar üst yönetim kararlarıyla yeni önerilerle, orman köylüsüne yeni, ekolojik, organik uğraşlarla iş ve üretim alanları haline getirilmeli , orman vasfını kaybetmiş olsalar da burada gerçekleşebilecek, tarımsal faaliyetlere, arıcılık ve hayvancılık faaliyetlerine, kamp turizmine, karavan turizmine yönelik destekleme çalışmaları yapılmalıdır. Bu aşamada konunun uzmanları çağdaş normlarda çalışarak orman köylüsüne öncülük etmelidir. STK’lar ,meslek odaları köylünün yanında yer alarak yapılabilecek, yanlışlara engel olmalı , orman köylüleri de bu kuruluşlarla samimiyet içinde çalışmalıdır. Bu nedenle önümüzdeki hafta Anadolu Partisi Muğla İl Başkanlığı bu farklı yapıları bir araya getirecek, bir arada çözüm ve proje üretecek ilk oturumunu Gökbel Köyü kahvesinde gerçekleştirecektir. Konuyla ilgili tüm kişi ve kuruluşları tarihini pazartesi günü bildireceğimiz toplantıya bekliyoruz. Alışılmış, şovlar ve hamaset dolu siyasi propagandalarla harcanamayacak değerlerimiz için bir araya gelip, köylülerle, STK’ larla , meslek odalarıyla birlikte başaracağız”